SVJETSKI DAN VODA Uređen okoliš kaptaže izvora na Žganom vinu i parkiralište

Grad Ivanec/vv | 22.3.2023. u 16:03h | Objavljeno u Našim krajem

Uređenjem okoliša svih kaptaža izvora na cijelom svom vodoopskrbnom području djelatnici Ivkom-voda d.o.o. Ivanec i ove godine obilježavaju 22. ožujka, Svjetski dan voda.

U sklopu sveobuhvatnih aktivnosti očišćen je i okoliš izvorišta Žgano vino na obronku Ivančice, gdje je ujedno uređen i prostor za parkiranje vozila brojnih planinara i izletnika koji posjećuju najveću i najljepšu zagorsku goru.

10893.jpg

Tim povodom Žgano vino obišli su zamjenik gradonačelnika Ivanca Marko Friščić te direktor Ivkom-voda Ranka Zbodulja sa svojim zamjenikom Daliborom Patekarom i suradnicom za razvoj i upravljanje projektima Melanijom Andreić te razgledali novouređenu površinu na kojoj se odsad može parkirati 20-ak vozila, desetak više nego dosad.

- Ovaj, dosad zapušten prostor, očistili smo od raslinja, proširili i pošljunčali s nekoliko kamiona agregata. Ujedno je pročišćeno i prošireno korito potočića koji od izvora s jugoistočne strane (u neposrednoj blizini Žganog vina nalaze se još dva izvora!) vodi prema "iberlaufu" niže – kazao je direktor Zbodulja.

Usto, radnici Ivkoma-voda su od lišća i nanosa očistili okoliš same kaptaže te uklonili otpad koji su u potok odbacili neodgovorni posjetitelji.

Voda – najveće ivanečko blago

- Današnji dan prilika je da se ponovno podsjetimo na najveće blago koje Ivanec posjeduje, a to je voda vrhunske kvalitete. Svi znamo kakvu borbu Grad Ivanec sa svojim građanima već više od godinu dana vodi za spas izvora vode na Ivančici i vodovoda koje su ljudi sami gradili kao i za spas Ivkom-voda, tvrtke u većinskom vlasništvu našega Grada – podsjetio je Marko Friščić.

Cilj svega toga jest da izvori i gospodarenje vodom i dalje ostanu pod kontrolom Grada Ivanca koji ih je oduvijek štitio i čuvao te posredstvom Ivkom-voda njima dobro i odgovorno gospodario.

Zdrava i pitka voda danas je jedno od najvećih, ako ne i najveće blago na svijetu i zato, poučen iskustvima nekih drugih europskih zemalja, Grad Ivanec ne želi da "okrupnjavanje" i "sređivanje" vodoopskrbe, koje država opravdava navodnom EU regulativom, bude prvi korak prema privatizaciji izvora vode na Ivančici te njene eksploatacije u nekontroliranim količinama, a što bi moglo izazvati katastrofu nesagledivih razmjera.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci