SVETI MARTIN NA MURI Uređena Spomen soba posvećena poginulim i umrlim braniteljima Foto: Međimurska županija

SVETI MARTIN NA MURI Uređena Spomen soba posvećena poginulim i umrlim braniteljima

VV | 20.4.2021. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem

Kako bi odali počast poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata s područja Općine Sveti Martin na Muri, ogranak Sveti Martin na Muri Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata početkom godine krenuo je u adaptaciju prostora i uređenje Spomen sobe u Domu branitelja.

Ogranak_branitelja_Sveti_Martin_na_Muri_16.JPG

Spomen soba sastoji se od Spomen zida-obilježja pet poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja Općine Sveti Martin na Muri i šest umrlih članova ogranka. To su Danijel Horvat iz Brezovca, pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi, Mladen Vinko iz Vrhovljana, pripadnih postrojbi MUP-a, Darko Vrančić iz Žabnika, pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi, Ivan Karlovčec iz Jurovčaka, pripadnik 34. inženjerijske bojne, Danijel Donko iz Hlapičine, pripadnik 113. brigade Hrvatske vojske Šibenik.

Uz branitelje koji su svoj život izgubili na ratištu, ogranak njeguje sjećanje i na svoje članove preminule u miru, a na spomen-zidu, koji će se s vremenom dopunjavati, svoje mjesto imaju Željko Kraljić iz Svetog Martina na Muri, pripadnika Međimursko-rabarnjske bojne, 34. inženjerijske bojne, 54. samostalne bojne, Mladen Perčić iz Brezovca koji je poginuo od posljedica mučenja u JNA 30 dana nakon povratka iz vojske, Stanislav Vinković iz Hlapičine, pripadnika 34. inženjerijske bojne, 54. samostalne bojne, Stjepan Šardi iz Svetog Martina na Muri, pripadnika Teritorijalne obrane i Martin Novinščak iz Vrhovljana, pripadnika Teritorijalne obrane.

Ogranak_branitelja_Sveti_Martin_na_Muri_7.JPG

Na svečanom otvorenju i predstavljanju Spomen sobe bio je izaslanik ministra branitelja Tome Medveda Dinko Tandara koji je zahvalio međimurskim braniteljima što čuvaju uspomenu na svoje poginule i preminule suborce.

- Dom branitelja prostor je koji služi kao živa uspomena na sve poginule branitelje i članove ogranka, ali i kao mjesto okupljanja njihovih obitelji i prijatelja, članova Udruge, kao mjesto zajedničkog djelovanja, aktualiziranja i rješavanja braniteljskih pitanja i mjesto međusobne pomoći. Planovi za ovaj prostor i rad ogranka su veliki te nam je drago što javnosti možemo predstaviti djelić velikog projekta koji smo započeli - rekao je Josip Novinščak. Zahvalio je obiteljima poginulih i preminulih branitelja koji su se odazvali svečanosti.

- Ponosni smo i zahvali na zajedništvu i suradnji koju međimurski branitelji pokazuju i 30 godina nakon početka Domovinskog rata. Svojom žrtvom zadužili ste nas tada, no i danas ste nam svojim aktivnostima, angažmanom i radom za dobrobit zajednice, pravi primjer i putokaz - istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ogranak_branitelja_Sveti_Martin_na_Muri_14.JPG

Ogranak hrvatskih branitelja u Svetom Martinu na Muri osnovan je sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, a današnju zgradu Doma branitelja preuzeli su 2000. godine, od kada kontinuirano rade na uređenju prostora koji je jedan od najljepših i najposjećenijih mjesta za druženje u općini.

Na njihovim aktivnostima i doprinosu zajednici zahvalio im je načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, koji je naglasio da su članovi ogranka velika podrška i drugim udrugama s područja općine, kao i drugim braniteljskim udrugama.

U okviru Spomen sobe prikazan je rad Ogranka UDVDR PMŽ Sveti Martin na Muri, fotografije i informacije o ratnim postrojbama iz Međimurja, a soba će se koristiti kao škola u prirodi za učenike osnovnih škola. Razgledati ju mogu i svi zainteresirani o sudjelovanju Međimuraca i Međimurja u Domovinskom ratu. Predsjednik Podružnice Međimurske županije Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Stjepan Horvat podsjetio je da je 8500 Međimuraca sudjelovala u Domovinskom ratu, stoga je važno da spomen obilježjima, zbirkama i edukativnim sadržajima čuvamo spomen i učimo mlađe generacije o ulozi Međimuraca u Domovinskom ratu.

Ogranak_branitelja_Sveti_Martin_na_Muri_3.JPG

 

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci