Svečana sjednica: Ivanec dostojno slavi svoju povijest i sadašnjost te već piše svoju budućnost

VV | 21.6.2023. u 14:28h | Objavljeno u Našim krajem

U utorak, 20. lipnja u Kinodvorani Ivanec održana je središnja svečanost u povodu Dana grada Ivanca i njegova 627. spomendana. Uz predstavnike ustanova, institucija i udruga, ovogodišnje laureate i građane, svečanosti su se pridružili brojni gosti i uzvanici, među njima i izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić, izaslanik predsjednika Sabora i predsjednika Vlade RH i saborski zastupnik Damir Habijan, saborski zastupnici Natalija Martinčević i Siniša Jenkač, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Narodne stranke – Reformista Radimir Čačić, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Josip Križanić i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnice Čakovca i Zlatara Ljerka Cividini i Jasenka Auguštan Pentek i dr.

Svečanost je počela državnom i ivanečkom himnom u izvedbi Ivančanke Monike Cerovčec (sopran), solistice u zboru HRTV, uz klavirsku pratnju mag. mus. Sandre Šincek.

Ples coprnica s Černih mlaka

S obzirom na to da se od ove godine u povodu Dana grada više ne održavaju uobičajene svečane sjednice, već svečanosti, i program je koncipiran drukčije nego prije.

U tom kontekstu program je bio nastavljen uprizorenjem prastare ivanečke legende o coprnicama koje su se okupljale na Crnim mlakama, a koju je efektno uprizorilo čak 18 plesačica Plesnog kluba Ivančica Ivanec. Njihovu kostimografiju i produkciju omogućio je Grad Ivanec u namjeri da Ples coprnica š Černih mlaka pretvori u novi ivanečki turistički proizvod, a sve u skladu s brendiranjem Ivanca kao Planinarskog grada. Plesačice su svojom izvedbom oduševile publiku.

U nastavku su na binu izašli vitezovi i dame (Udruga Ivanečki vitezovi i Plesni klub Ivančica), pri čemu je čitanjem povelje iz 1396. godine, u kojoj se prvi put u povijesti spominje ime Ivanca, ivanovačkog priora Ivana od Paližne, koji je stanovnicima tadašnjeg Ivanca vratio njihove otete pravice, uprizorio Tomislav Drempetić Hrčić.

Sve goste i uzvanike prigodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras:

- I osobno sam ponosan što sam na čelu Gradskog vijeća koje će, siguran sam, ostati zapamćeno po iznimnom trudu da svojim odlukama doprinese izgradnji Ivanca u jednom razdoblju za koje bih želio da se pamti kao doba zajedništva. Ali i kao doba u kome je upravo ovaj sastav Gradskog vijeća svojim jasnim stavom i podrškom dao svoj obol velikom zaletu koji Ivanec trenutačno doživljava u području gradnje komunalne infrastrukture, sporta i rekreacije, razvitka turizma te onoga što tek slijedi – izgradnje dječjih vrtića, dogradnje škole Ivanec, brze ceste Varaždin-Ivanec itd. – istaknuo je, među ostalim, Z. Đuras.

Film o Ivancu

U nastavku svečanosti prikazan je film o Ivancu koji je, pogotovo svojim prvim dijelom koji je bio koncipiran promotivno, oduševio nazočne svojevrsnom povijesnom šetnjom od samog iskona do suvremenih dana te prikazom Ivanca dosad nezabilježenim motivima i kadrovima.

Batinić: Ivančica i voda s Ivančice identitet su Ivanca

Naglašavajući da namjera filma bila povezati prošlost, sadašnjost i već zacrtanu budućnost razvoja Ivanca, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić istaknuo je istaknuo da Ivanec na svojoj povijesnoj baštini i ostavštini gradi i svoju suvremenu gospodarsku politiku:

- Tijekom proteklih 15-ak godina u fokusu rada Grada i gradske uprave bio je razvitak malog i srednjeg poduzetništva kao politika svih politika. Zadnje dvije godine taj smo fokus paralelno usmjerili prema dodatnoj politici, a to je razvitak kontinentalnog planinskog turizma. Uz niz poticaja koji Grad daje kao vjetar u leđa sve snažnijim investicijama u turizmu te velikom nizu aktivnosti koje provodimo na brendiranju Ivanca kako bi dobio na prepoznatljivosti kao Planinarski grad, dodatno uporište ovim tokovima daju i velika privatna ulaganja u turizam. Osobito me vesele i privatne inicijative oko aktiviranja zapuštenih vojnih objekata na Ivančici - poručio je Batinić.

Naglašavajući optimizam zbog sve novog doseljavanja u Ivanec, što za sobom nosi nove izazove za Grad po pitanju otvaranja novih građevinskih zona, ali i potrebe dogradnje osnovne škole te izgradnje novih dječjih vrtića, ocijenio je da svaki grad koji ovo ima – ima budućnost.

-Dakako da imamo i problema. Dobro je da se gradi, ali kad se toliko gradi, problemi su neizbježni. Neki od njih vezani su Aglomeraciju, raskopane ceste, prašinu i sl. Međutim, to će završiti, ceste ćemo sanirati i asfaltirati i svi problemi s vremenom će se zaboraviti. Međutim, ono što ne možemo zaboraviti jesu problemi koji su bili istaknuti i u filmu – a to su voda, vodovodi, Ivkom vode, pokušaji da nam se doveze tuđe smeće te aktivnosti oko otvaranja kamenoloma na Ivančici, što bi vodilo devastaciji prirode – upozorio je Batinić te posebno istaknuo sljedeće:

- U filmu smo nastojali prikazati tu iskonsku vezu između Ivančana i njihove gore Ivančice. Jer Ivančica i izvori vode, to je naš identitet – naglasio je gradonačelnik.

Našoj regiji treba sjeverna prometna transverzala

Po pitanju brze ceste Varaždin-Ivanec, a za koju je istaknuo da je još prošle godine izrazio dvojbu oko najavljenog početka gradnje, poručio je da brza cesta ne samo Ivancu, već cijeloj ovoj regiji, treba odmah.

- Radi ubrzanja razvitka, mi svi naprosto odmah trebamo gradnju sjeverne prometne transverzale koja će povezati tri gospodarski najpotentnije hrvatske županije – Međimursku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku. Ona je i više nego važna za cijeli Sjever Hrvatske – zaključio je Batinić te svim građanima čestitao Dan grada te uputio čestitke svim dobitnicima javnih priznanja.

Obraćanja gostiju

U ime Varaždinske županije, skupu se obratio predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić. Ističući da je Ivanec jedan od najljepših malih gradova sjeverne Hrvatske, istaknuo je da će biti još ljepši i pristupačniji nakon gradnje brze ceste. Najavio je da će se prva dionica, od Varaždina do Tužnog, početi graditi ove godine.

-Građevinska dozvola za dogradnju osnovne škole Ivanec je dobivena, imamo projektni zadatak, investicija je procijenjena na 5 milijuna eura i škola će se dograditi. Posebno želim istaknuti Srednju školu Ivanec kao perjanicu među školama u privlačenju EU sredstava. Jer kad jedna škola privuče milijun eura iz EU fondova, to je respektabilno, toliko ne privlače ni mnoga poduzeća – istaknuo je, među ostalim, J. Križanić te naglasio da je situacija u Ivancu posložena i da sve štima.

Župan M. Posavec: Teška vremena stvaraju jake ljude!

U ime svih župana, domaćinima se obratio međimurski župan Matija Posavec te im uputio čestitke na svemu postignutom:

- Film koji je prikazan je toliko iskren i to se ne viđa često! Obično se na svečanostima prikazuju samo lijepe stvari. No, vi ste na jedinstven način istaknuli i probleme, na način da se sve to može vidjeti i čuti. Ivanec je prekrasan grad koji se razvija usprkos svih problema i u tom svom unisonom razvitku na svim područjima vidljiva je i visoka razina brige prema svim generacijama svojih stanovnika. Moji Međimurci redovito dolaze u Ivanec na Ivančicu, bicikliraju, pješače, planinare i s vrha Ivančice pruža im se pogled na panoramu cijele naše regije, koja je najproduktivnija regija u Hrvatskoj, na Sjever, koji gradi i stvara, ali koji je često nepravedno zapostavljen. Želim sreću Ivancu, uz poruku da teška vremena stvaraju jake ljude, ljude koji na kraju donose rezultate – zaključio je svoje obraćanje Ivancu međimurski župan Posavec.

Habijan: Park prirode Ivančica je nadstranačko pitanje

U svojstvu izaslanika predsjednika Sabora i Vlade RH skupu se obratio saborski zastupnik Damir Habijan:

- Film koji ste prikazali o Ivančici jedan je od najboljih koje sam dosad vidio. Kad je o Ivančici riječ, raspravu o pokretanju inicijative za proglašenje Ivančice Parkom prirode pokrenuo sam u Saboru još u prosincu 2020. godine. Ta inicijativa i aktivnosti pokrenute u tom pravcu predstavlja nadstranačko pitanje i potporu su joj, uz sve ostale, dali i čelnici Grada Ivanca. Trenutačno radimo na pitanju izrade stručne podloge i utvrđivanja granica budućeg Parka prirode, koji će, kad se proglasi, omogućiti visoku razinu zaštite njenih prirodnih bogatstava – među ostalim je poručio D. Habijan.

M. Mulić: Zadržite i dalje svoj pravednički poklič!

Skupu se obratila i izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić:

- Plebiscitarni odaziv građana Ivanca i šireg ivanečkog kraja potpisivanju peticije – upravo to jest borba za vaš identitet. Ne mogu a da ne podržim ono što je vaše, vaše pravo i vaš identitet! Morat ćete se i dalje boriti te u stvarnom životu steći što više prijatelja kako biste sačuvali svoje resurse te pravo na egzistenciju i kvalitetan život upravo ovdje gdje ste rođeni i gdje su rođeni vaši preci! – apostrofirala je izaslanica predsjednika Republike.

- Novi teritorijalni ustroj RH uspostavljen prije 30 godina, a kojim je brojka JLS-ova s tadašnjih 105 povećana na današnjih 556, išao je za decentralizacijom i za tim da građani sami što bolje raspravljaju i rješavaju probleme u svom „dvorištu“. Oni koji donose odluke o tome trebali bi imati u vidu ono što su građani tražili. Trebat će vam prkosa za to! Zadržite stoga taj svoj pravednički poklič i dalje, kako bi Ivanec ostao grad sretnih i nasmijanih ljudi! – poručila je Mulić.

Završetak – uz tango

Službeni program u povodu Dana grada završio je prekrasnim glazbenim duom u izvedbi mag. mus. Sandre Kraš (klavir) i učenice 2. razreda Srednje glazbene škole Line Gal Geček (violina). One su izvele skladbu Por Una Cabeza, uz koji su tango zaplesali mladi ivanečki plesači Elena Majcen i Luka Gladović, članovi Plesnog kluba Takt Varaždin. Buran pljesak publike na kraju je rekao sve o sjajnoj izvedbi glazbenika i plesača.

Nakon službenog dijela, druženje je nastavljeno na Kinotrgu Ivanec, uz domjenak i glazbeni ugođaj Ante Gelo banda.

Javna priznanja Grada Ivanca

Na svečanosti su najzaslužnijim građanima, poduzećima i udrugama, koje su svojim radom i poslovanjem pridonijele općem prosperitetu, uručena javna priznanja Grada.

Laureati su ove godine prvi put primili i nova priznanja, a to su medalje Grada Ivanca – vrlo vrijedne, unikatne medalje iskovane u Hrvatskoj kovnici novca, prema posebnom projektu koji je pokrenuo Grad Ivanec. Najvrjednije od njih iskovane su u srebru, a sve su označene likovima s tri zaštitna motiva Ivanca – vitezom ivanovcem, rudarom i planinarom. Na naličju svake medalje iskovan je zaštićen logo Ivanca kao Planinarskog grada.

Najviše priznanje, a to je Grb Grada Ivanca u obliku Povelje i Srebrna medalja s likom viteza ivanovca, dodijeljena je poznatoj gospodarstvenici Nadi Zver. Plaketa Grada Ivanca u obliku povelje i Srebrne medalje s likom rudara dodijeljena je poznatoj ivanečkoj humanitarnoj radnici Mladenki Ravenski. Zahvalnice i Medalje s likom rudara uručene su Marini Lančić (pedagoški rad), DVD-u Salinovec i UDVDR – Ogranak Ivanec. Zahvalnice s planinarskom medaljom dodijeljene su HGSS-u – Stanici Varaždin, prof. Jeleni Gotal (kultura), Planinarskom klubu Ivanec, Hotelu Orion i Ivanu Lončaru (civilno društvo).