„STOP CYBERBULLYINGU" U Ludbregu se provodi projekt za veću sigurnost učenika na internetu

vv | 27.5.2022. u 20:00h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Ludbreg zajedno s partnerima i suradnicima provodi projekt „STOP cyberbullyingu“ kojeg je financirala Zaklada Sveti Mihael u iznosu od 6.000,00 kuna. Osnovni cilj projekta„STOP cyberbullyingu“  je stvoriti sigurno i poticajno okruženje za djecu osnovnoškolske dobi kroz povećanje njihovog razumijevanja o sigurnom ponašanju prilikom korištenja interneta. 

Jedna od planiranih aktivnosti projekta jest provedba edukacija na tematiku prevencije nasilja, posljedica nasilja te kako spriječiti nasilje. Na edukaciji su sudjelovali djelatnici policijske postaje, V.d. načelnika Zdeno Šarić i policijska djelatnica Elizabeta Vuković održala je prezentaciju o sigurnosti na internetu. Glavna tematika koje se dotakla odnosila se na elektroničko nasilje. Također je prezentirala savjete za roditelje, učitelje i nastavnike u osnovnim školama o tome kako znati procijeniti što djeca rade na računalima, koje aktivnosti poduzeti u vidu kontrole online sadržaja te kako poticati djecu da otvoreno komuniciraju o sadržajima s kojima se susreću na internetu.

Neki od savjeta koji su navedeni odnose se na direktan rad i komunikaciju s učenicima te objašnjavanja pravila kojih se učenici trebaju pridržavati kako bi mogla sigurno pretraživati i koristiti brojne prednosti Interneta na njima razumljiv i prihvatljiv način. Također su prezentirani načini rada s učenicima za lakše usvajanje takvih informacija, poput rada u grupi, direktne komunikacije, i iznošenja iskustava učenika.  

Također je održana edukacija roditelja na roditeljskim sastancima učenika 5.-8. razreda od strane učitelja informatike o opasnostima koje prijete djeci korištenjem interneta te o postojanju sigurnih aplikacijama pomoću kojih mogu kontrolirati što njihovo dijete radi na internetu. Edukaciju je održao učitelj informatike iz OŠ Ludbreg Goran Pokos.

Daljnje aktivnosti koje se planiraju održati po projektu odnose se na organizaciju interaktivnih tečajeva i kvizova za djecu s ciljem povećanja njihovog znanja i razumijevanja o sigurnom ponašanju na internetu.