Stjepan Čuraj (HNS): "Dobri projekti, poput autokampa u Cestici, trebaju imati potporu države"

VV | 7.6.2022. u 19:50h | Objavljeno u Našim krajem

- Potrebno je pronaći jedan dobar mehanizam financiranja europskih projekata, a želimo poslati i poruku da je dobro da se jedinice lokalne samouprave udružuju, i to kroz projekte, što se pokazalo na osnivanju Turističke zajednice Sjever Zagorja - rekao je nakon sastanka Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica, koju je danas posjetio državni tajnik u Ministarstvu financija i predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj.

Upravo je način financiranja europskih projekata bila i tema sastanka s državnim tajnikom.

- Poznato je da je Općina Cestica preko mjere 7.4.1. dobila projekt dogradnje vrtića, investicije vrijedne devet milijuna kuna, a preko te mjere dobili smo 7,5 milijuna kuna. Preko mjere 7.4.1. dobili smo 5,5 milijuna kuna za uređenje Doma u Donjem Vratnu, a iz mjere 8.5.3. dobili smo 752.000 kuna za uređenje parka Križovljan grad. Jedan od većih projekata kojeg pripremamo već dvije godine je izgradnja kampa i autokampa u tom naselju čija je vrijednost preko 20 milijuna kuna. S obzirom na to da su to visoki iznosi za proračun Općine Cestica, mi već sada tražimo, unaprijed kako riješiti financiranje tih projekata. Ova Vlada je jedinicama lokalne samouprave dodijelila dodatna sredstva kroz izravnanja, ali praktički ta sredstva koristimo za pripremu projekata - rekao je Korotaj.

Predsjednik županijskog HNS-a Krunoslav Lukačić rekao je kako je Općina Cestica u jednom investicijskom ciklusu i provodi europske projekte, koje naravno treba sufinancirati s državne razine kako bi se mogli realizirati jer to je jedna od mjera koja će ljude zadržati u ruralnim područjima.

 - Kao što znate, i županijski HNS pokrenuo je projekt županijskog linijskog prijevoza za cijelu županiju kako bi građanima usluge, poput posjeta liječniku i odlaska djece u centre izvrsnosti bilo dostupnije. Očekujemo da taj projekt prihvati Varaždinska županija i država. Mi možemo raditi lokalne i regionalne projekte, ali za ovakav projekt treba nam pomoć države - rekao je Lukačić.

Čelnik HNS-a i državni tajnik Stjepan Čuraj ustvrdio je kako s izuzetnim ponosom dolazi u mjesta poput Općine Cestica neovisno o količini novaca koja takve jedinice lokalne samouprave trebaju.

- Oni koji uspijevaju sprovesti ideje u projekte, projekte u sredstva održivosti znači da njihovi građani kvalitetnije žive. Izmjenama Zakona o proračunu i Zakona o izvršavanju Državnog proračuna učinit će se lakšim i dostupnijim izdavanje suglasnosti za zaduženja, što je važno za financiranje projekata. I kroz drugi niz sredstava koai su osigurana u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, u kojem je nositelj cijelog plana Ministarstvo financija kroz Ministarstva turizma, gdje također imamo 1,5 milijuna kuna samo za turističke projekte, a upravo jedan od takvih je projekt kampa i autokampa u Općini Cestica. Mislim da će upravo takvi projekti pomoći i razvoju ove regije i kontinentalnog turizma i same kontinentalne Hrvatske - rekao je Čuraj i zaključio kako dobre ideje i projekti moraju naći potporu na nacionalnoj razini.