SIGURNOST 22 U Hrženici u petak zajednička vježba vatrogasaca iz tri županije Foto: Ilustracija/Arhiva VV

SIGURNOST 22 U Hrženici u petak zajednička vježba vatrogasaca iz tri županije

VV | 8.6.2022. u 13:00h | Objavljeno u Našim krajem

Temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u ovoj godini, u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice i vatrogasnih zajednica županija u petak, 10. lipnja na šest lokacija diljem Republike Hrvatske održava se međuresorna vježba pod nazivom "SIGURNOST 22".

Vatrogasna zajednica Varaždinske županije u suradnji s Vatrogasnom zajednicom općine Sveti Đurđ te sudjelovanje vatrogasnih snaga iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko­križevačke županije tog dana na području Općine Sveti Đurđ, odnosno Hrženice provodi vježbu "Hrženica 2022", kao jedan od šest segmenata spomenute složene vježbe.

Cilj vježbe je provjera funkcioniranja vatrogasnih postrojbi Hrvatske vatrogasne zajednice i Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u odgovoru na veliki požar raslinja druge vrste ugroza u pripremi turističke sezone, dok na lokaciji u Hrženici scenarij uključuje djelovanje vatrogastva i ostalih žurnih službi kod nekoliko dodatnih iznenadnih događaja - uključujući akcident s opasnom tvari odnosno istjecanje opasne tekućine, zatim spašavanje iz sudionika prometne nesreće iz više vozila, gašenje požara električnog vozila i njegove baterije te potragu za nestalim osoboma na kopnu i u vodi, uz istovremeno zbrinjavanje više ozlijeđenih osoba.

U dvosatnom događanju sudjelovat će 14 vatrogasnih postrojbi, zračne snage Oružanih snaga RH (canadair, air tractor, helikopter), HGSS-a, Crvenog križa, policije i Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Vježba će na području Hrženice (kod Dravskog mosta) započeti u 8:30 sati, a sva događania moči će se pratiti samo s nasipa derivacijskog kanala na strani Međimurske županije. Tijekom vježbe bit će zatvoren promet županijskom cestom koja spaja Varaždinsku i Međimursku županitu, a prelazak mosta neće biti moguć od 8 do 12 sati, izvijestili su iz Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.