Šibensko-kninska i Međimurska županija šire suradnju i unutar Saveza Alpe-Jadran

vv | 12.3.2024. u 11:38h | Objavljeno u Našim krajem

Na inicijativu župana Međimurske županije Matije Posavca, u ponedjeljak je u Skradinu održan sastanak župana Šibensko-kninske županije Marka Jelića, državnog ministra za europske, međunarodne poslove, obrazovanje i ljudske potencijale Savezne države Štajerske Wernera Amona te veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Markusa Wuketicha.

U Skradinu je održan sastanak na kojem su otvorene teme vezane uz potencijalna područja suradnje regija, s naglaskom na pristupanju Šibensko-kninske županije Savezu Alpe-Adria, jednom od najstarijih međuregionalnih organizacija u srednjoj Europi. Savez trenutno čine austrijske savezne pokrajine Gradišće, Koruška i Štajerska, mađarska županija Vas, Skupnost občin Slovenije, te Istarska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Primorsko-goranska, Varaždinska županija i Međimurska županija, čime je postala članica međuregionalnog udruženja koje je sinonim uspješne suradnje, povezivanja i nositelj dobrosusjedskih odnosa susjednih država.

Župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić zahvalio je županu Posavcu što je prepoznao potencijal prilike da i Šibensko-kninska županija uđe u ovo društvo kvalitetnih i odabranih te naprednih regija Europe: „Drago mi je što će i Šibensko-kninska županija putem Alpe-Adria Saveza dobiti mogućnost izgradnje zajedničkih odnosa s drugim regijama Europe, surađivati na planu kulture, znanosti, ali i razvoja tehnologije“, kazao je Jelić.

- Veliko zadovoljstvo mi je danas biti ovdje i proširivati našu suradnju, što je samo jedan od rezultata naših nastojanja da povežemo i zbližimo naše županije. Povezuju nas slična razmišljanja o razvoju naših sredina, a kada imate želju za napretkom, tada učite od razvijenijih i inovativnih, u ovom slučaju od onih koji su već duže uključeni u euro-atlantske procese. Osim suradnje u europskim savezima, nastojimo i dalje promicati uspješnu suradnju na 13. Sajmu agroturizma Šibensko-kninske županije na kojem će međimurski poljoprivredni proizvođači imati priliku prezentirati svoje proizvode, čime direktno pridonosimo povezivanju kontinentalne i jadranske Hrvatske - istaknuo je župan Posavec te naveo primjere Koruške i Štajerske, s kojima Međimurska županija surađuje.

- Pristupanje tom Savezu znači da u srcu Europe možemo razmjenjivati dobru praksu, iskustva i povezivati se, te suočavati stavove u svim pitanjima razvoja - naglasio je župan te naveo primjer suradnje Međimurske županije sa Štajerskom s obzirom da je to prva regija u Austriji koja je u školski sustav uvela hrvatski jezik, za što se osobno založio ministar Amon.

Međimurski nastavnici odlaze na usavršavanje u Graz

U sljedeće dvije godine Savezom Alpe-Jadran predsjeda državni ministar za europske, međunarodne poslove, obrazovanje i ljudske potencijale Savezne države Štajerske Werner Amon, a u listopadu prošle godine Međimurska županije i Savezna država Štajerska potpisali su sporazum o suradnji u područjima obrazovanja, znanstvenih istraživanja, kulture, sporta i turizma, javne uprave, kao i poljoprivrede – osobito voćarstva i vinogradarstva – te ekonomije. A konkretni koraci iz tog sporazuma vidljivi su već na području obrazovanja te je dogovorena razmjena učitelja. Međimurski nastavnici iz osnovnih i srednjih škola poći će sredinom travnja na stručno usavršavanje u Graz. Usavršavanje podrazumijeva razmjenu iskustava u internacionalnom modelu predavanju, te upoznavanju s djelovanjem školskih sustava drugih europskih država. Krajem ove godine naše profesorice i profesori će u školama Savezne države Štajerske djecu i mlade podučavati hrvatskom jeziku.

Austrijska pokrajina Štajerska od sljedeće školske godine uvodi hrvatski jezik u nastavu materinskih jezika te u redoviti školski sustav umjesto tzv. BKS-a (bošnjačkog/hrvatskog/srpskog) jezika, što je pokazatelj kako ima prostora za nadu da je ovo samo prvi korak ka cjelovitom rješenju statusa i položaja hrvatskoga jezika i u svim ostalim austrijskim pokrajinama, s obzirom da je hrvatski jezik već više od deset godina službeni jezik Europske unije. Hrvatska manjina u Austriji broji oko 200.000 pripadnika te zbog ranijeg tretmana hrvatskoga jezika velika većina hrvatske djece ne pohađa takav, integrirani tip nastave.

Državni ministar za europske, međunarodne poslove, obrazovanje i ljudske potencijale Savezne države Štajerske Werner Amon izrazio jezadovoljstvo što ćeŠibensko-kninska županije pristupiti Savezu: “Veselim se našoj budućoj bilateralnoj suradnji te sam uvjeren kako ćete šanse koje će vam biti pružene iskoristiti na najbolji mogući način”, kazao je Amon te pohvalio konkretne poteze koje provodi Međimurska županije, poput osiguravanja profesora hrvatskog jezika koji će predavati u Štajerskoj. “Raduje me da su se primjerom Štajerske povele i druge pokrajine u Austriji, gdje se također u školski sustav uvodi hrvatski jezik“, zaključio je Amon.

Veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Markus Wuketich rekao je kako ga veseli pristupanje još jedne hrvatske županije Savezu Alpe-Adria, jer je to mreža koja svim dionicima pruža jednake mogućnosti suradnje na brojnim konkretnim projektima. „Želim vam mnogo uspjeha u budućoj suradnji.“

Galerija slika