SDP IVANEC Snažno se zalažemo za izgradnju Centra za starije i POS stanova za mlade obitelji

Varaždinske vijesti | 10.12.2021. u 11:42h | Objavljeno u Našim krajem

Jučer je održana je 8. sjednica Gradskog vijeća Grada Ivanca, nakon koje se priopćenjem oglasila ivanečka Gradska organizacija SDP-a.

Gradska organizacija SDP-a iznijela niz konstruktivnih ideja i prijedloga sa ciljem poboljšanja života naših sumještana. SDP-ov vijećnik Mihael Slunjski uključio se tokom sjednice u dvije rasprave i postavio je tri vijećnička pitanja.

Kroz vijećnička pitanja i rasprave SDP se na sjednici založio za sljedeće:

1. Izgradnju POS stanova za mlade obitelji

Stambeno pitanje jedno je od najvažnijih životnih pitanja, a iako spada i u demografsku kategoriju, upravo je poticana stanogradnja jedan od oslonaca dijela moderne urbanizacije. Ipak, danas je više nego ikad važnije pomagati ulaganja u fond javnih stanova jer subvencioniranje stambenih kredita putem kojih stotine milijuna kuna javnog novca završi kao profit banaka dok cijene nekretnina i najma rastu nije najsretnije rješenje. Upravo iz ovog razloga SDP se zalaže za proširenje poticajne mjere Grada Ivanca za rješavanje stambenog pitanja na način da se krene u izgradnju POS stanova. To je jedan dio zdrave i proaktivne demografske politike. Najveće prednosti takvih javnih stanova za najam su što se oni ne mogu preprodavati. Zbog toga ostaju u trajnom vlasništvu Grada pa su kontinuirano dostupni širem krugu građana, ne samo mladima, iako su mladi u najvećoj potrebi za iste pa se njima primarno nudi ovakva opcija. Korisnici, točnije stanari tih stanova mogu biti i naši sugrađani koji žive u depriviranim uvjetima, mogu biti i pojedinci koji imaju važno i deficitarno zanimanje potrebno Ivancu, mogu biti svi kojima treba pomoći. Stambeno pitanje najvažnije je pitanje, jer kad ga riješite, lakše donosite druge životne odluke, a svakako više ne razmišljate o preseljenju.

2. Izgradnju centra za starije s mogućnošću dnevnog boravka

Sigurno, aktivno i uključivo starenje najvažniji je koncept za miran i bezbrižan suživot naših starijih sugrađana. Izgradnjom i omogućavanjem prostora za siguran boravak, nastojat ćemo ih aktivno uključiti kroz niz radionica, događanja, razgovora i druženja u društveni i socijalni život grada, te jačanjem volonterstva naših mlađih sugrađana unutar samog centra razbit ćemo međugeneracijski jaz, te jačati pomoć i zajedništvo.

3. Aktivniji razvoj turističkog potencijala

Grad Ivanec nalazi se u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, smješten između baroknog Grada Varaždina i idiličnog mjesta Trakošćan, u podnožju Ivanščice, okružen prekrasnim brežuljkastim krajem. Iz ovoga se jasno vidi da ima sve predispozicije za razvoj turizma. Kako bismo to postigli potrebno je uložiti značajnija sredstva za rad Turističke zajednice Grada Ivanca, u svrhu kvalitetnije usluge i promocije, koja u ovom trenutku nije na zadovoljavajućoj razini. Jednako tako tako povećanjem sredstava nastavili bi ozbiljnije ulaganje u gospodarsku granu koja je danas gledano kroz turizam najbrže rastuća unutar europskih trendova, a to je kontinentalni turizam.

4. Uz ove navedene prijedloge, tražili smo od gradonačelnika da razmisli i o stimuliraju mladih liječnika dodatkom na plaću, rješavanjem stambenog pitanja ili oslobađanjem od plaćanja prevelikih nameta za ordinacije, kako bi osigurali sigurnu zdravstvenu zaštitu naših sugrađana i spriječili mogući scenarij nedostatka novih liječnika odlaskom starijih u mirovinu. Podržali smo i odluku o povećanju cenzusa za vrtić, kako bi olakšali roditeljima koji su najpogođeniji ovom brzo rastućom inflacijom i sa najmanjim prihodima po kućanstvu omogućili najmanju cijenu i na taj način osigurali djeci bezbrižan odlazak u vrtić. Zatražili smo i da se tokom sljedeće godine krene u izgradnju autobusnih stajališta u naseljima Jerovec, Horvatsko i Škriljevec.

NA ZADNJOJ TOČKI DNEVNOG REDA JASNO SMO DALI DO ZNANJA DA JE SDP IVANEC IZRIČITO PROTIV DOVOZA OTPADA U ODLAGALIŠTE JEROVEC!

Sigurna budućnost za mlade i miran suživot naših starijih sugrađana uz održivo gospodarstvo i razvijeni turizam prava su kombinacija za razvoj našeg malog grada. Upravo to je smjer u kojem SDP želi ići i koji zagovara, navodi se u priopćenju SDP-a Ivanec.

Označeno u