SAVJETOVANJE – Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o porezima Grada Varaždina

Varaždinske vijesti | 28.10.2022. u 15:00h | Objavljeno u Našim krajem

Od 28. listopada do 27. studenog 2022. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom usvajanja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o porezima Grada Varaždina.

Postojeću Odluku o porezima Grada Varaždina potrebno je promijeniti radi uvođenja eura kao službene valute.

Također, s obzirom na to da je došlo do povećanja svih troškova života, a od 2004. godine nije mijenjan porez na korištenje javnih površina ljetne terase, korištenje javne površine za pečenje i prodaju plodina i prodaju cvijeća, prodajni stolovi, štandovi i kućice, izlaganje robe, prijenosni stalci za obavještavanje, bannere i postavljanje zabavnih radnji, predlaže se povećanje poreza po m2 površine po danu na način da se uvedu dva područja u 1. zonu naplate, prema vrijednosti nekretnina.

U području A cijena će biti 0,66 eura/m2, a u području B 0,53 eura/m2. 1. zonu čini prostor povijesne jezgre grada Varaždina.

Omeđena je ulicama Augusta Cesarca, Stanka Vraza, Vladimira Nazora s Trgom bana Jelačića i Petra Preradovića, uključujući i katastarske čestice obostrano uz navedene ulice, a sada se dijeli na područje A koje čini Trg kralja Tomislava, Franjevački trg, Trg Miljenka Stančića, Šetalište Vatroslava Jagića i Jezuitski vrt te područje B koju čini ostatak površina 1. zone. 2. zonu čine javne površine u ostalim dijelovima grada Varaždina.

Predlaže se i dopuna članka 6. novim stavcima kojima bi se propisala visina poreza za korištenje javnih površina u marketinške svrhe u slučaju snimanja filmskih sadržaja na javnim površinama i video spotova u iznosu 30,00 eura/dan te za ciljano snimanje iz zraka izdvojenih lokacija i građevina koje su u vlasništvu Grada sustavom bespilotnih zrakoplova (dronom) u iznosu od 150,00 eura.

Regulirat će se i jasnije odrediti tko sve može biti oslobođen od plaćanja poreza za korištenje javne površine i plaćanja paušala za korištenje električne energije (osim kada organiziraju komercijalna događanja), a to su: podnositelji zahtjeva koji su oslobođeni plaćanja upravnih pristojbi prema Zakonu o upravnim pristojbama, političke stranke, političke inicijative, nezavisne liste te referendumske inicijative, sportski klubovi, organizatori sportskih i humanitarnih akcija, organizatori vatrometa, izvoditelji građevinskih radova izvan povijesne jezgre za zauzimanje površine radi izgradnje i popravka zgrada i drugih objekata, izvoditelji građevinskih radova u povijesnoj jezgri do 30 radnih dana za zauzimanje površine radi izgradnje i popravka zgrada i drugih objekata, ustanove i trgovačka društva kojih je Grad osnivač, organizatori programa koji imaju za cilj promicanje humanitarnih, sportskih, kulturnih, tradicijskih i sl. sadržaja, a kojih je pokrovitelj, organizator ili suorganizator Grad Varaždin, Turistička zajednica Grada ili Županije, Županija ili Republika Hrvatska te za projekte i programe udruga i ostalih neprofitnih organizacija koji su su/financirani i od interesa za Grad Varaždin te nemaju komercijalni karakter.

U skladu s europskom regulativom, oslobođene od plaćanja poreza ne mogu biti pravne i fizičke osobe koje organiziraju prezentacije i sajmove s ciljem predstavljanja komercijalnih roba i usluga, pravne i fizičke osobe koje pružanju ugostiteljske i druge usluge s naplatom.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću je upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-sa-zainteresiranom-javnoscu-2022-godini/ pod rednim brojem 35.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 27. studenog 2022. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, Varaždin, s naznakom: „Primjedbe, prijedlozi i mišljenja na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o porezima Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..