Sastanak Poslovnog kluba Ivanec: Godišnje se osniva između 50 i 60 novih tvrtki Foto: B.Težak

Sastanak Poslovnog kluba Ivanec: Godišnje se osniva između 50 i 60 novih tvrtki

vv | 26.11.2022. u 19:33h | Objavljeno u Našim krajem

Na sastanku je predstavljen program potpora poduzetnicima, s naglaskom na poduzetnike-početnike, kao i program potpora za turističku djelatnost

U četvrtak, 24. studenog, u dvorani Poduzetničkog inkubatora Ivanec održan je sastanak sa članovima lokalne poduzetničke zajednice okupljenima u Poslovnom klubu Ivanec. U skladu s ustaljenom praksom, poduzetnicima su predstavnici Grada Ivanca i Poslovne zone Ivanec d.o.o. predstavili razvojne planove, strateške gradske dokumente i proračun Grada Ivanca za 2023., s naglaskom na stavke, mjere i programe namijenjene razvitku gospodarstva.

Gradonačelnik Milorad Batinić osvrnuo se na dobre pokazatelje poslovanja gospodarstva Grada Ivanca:

- Na području grada Ivanca bilježimo velik broj novoosnovanih tvrtki (na godinu ih se registrira između 50 i 60 novih), koje bilježe dobre rezultate i po ostvarenoj dobiti i po pozitivnoj izvoznoj bilanci (izvoz veći od uvoza). Plaće u ivanečkoj, pretežito prerađivačkoj industriji još su uvijek manje od hrvatskog prosjeka, ali su zato u novim poduzećima u djelatnostima više dodane vrijednosti plaće znatno veće – izjavio je gradonačelnik. Izvijestio je i pojedinim kapitalnim projektima na kojima će Grad raditi iduće godine, a od kojih su neki direktno ili indirektno vezani uz poduzetništvo.

Blokirano širenje Industrijske zone

U tom kontekstu spomenuo je i izmjenu gradskih prostornih planova kojima će se, između ostalog, definirati nove industrijske i poslovne zone.

predavanje_o_gospodarstvu11-2411222.jpg

- Poznato je da je zadnjim izmjenama županijskog prostornog plana Gradu Ivancu blokirano 15 ha površina namijenjenih gradnji novih pogona u Industrijskoj zoni. To se dogodilo zato što je Županija u prostorni plan ugradila odredbe Nature 2000 te zbog zaštite određenih biljnih i životinjskih vrsta zabranila gradnju na ovom prostoru. Ovo je čudno. Naime, Natura je na snazi još od 2010. godine; nitko dosad nije postavljao nikakva ograničenja pa je na ovom prostoru aktivirana Industrijska zona u kojoj su sagrađene veliki pogoni. Usto, ovim prostorom ide trasa i buduće brze ceste. I sad je Županija je odjednom odredila da tu više nema gradnje. Stoga ćemo našim gradskim planovima definirati nove zone za poduzetništvo – poručio je Batinić.

Novi upiti za ulaganja u Ivancu

Direktorica Poslovne zone Ivanec Lana Labaš rekla je u tom kontekstu da gotovo da i nema tjedna a da ne primi upit barem jednog zainteresiranog investitora, međutim, Grad u svom vlasništvu trenutačno nema slobodnog poslovnog zemljišta, pa se onda takve ulagače povezuje s privatnim vlasnicima-posjednicima takvih parcela.

U zadnje tri godine, kazala je, na području grada Ivanca registrirano je 160 novih tvrtki, od kojih ih se tek 10% zatvara, a ostale nastavljaju poslovati, i stoga su poduzetnici-početnici važna ciljna skupina na koju Grad usmjerava svoj fokus rada.

U nastavku je šire obrazložila Program potpora poduzetništvu, s naglaskom na mlade poduzetnike te posebno, Program potpora za turističku djelatnost u 2023. godini. Navedeni programi opsežni su i sveobuhvatni, a svi detalji o njima dostupni su na web stranici Grada ili u Projektnom uredu za EU fondove.

poslovni_klub1_2511221.jpg

Na sastanku je pročelnica za financije, proračun i gospodarstvo Maja Darabuš predstavila gradski proračun za 2023. te potpore koje poduzetnicima stoje na raspolaganju za ublažavanje posljedica aktualne energetske situacije u razdoblju od 1. listopada ove do 31. ožujka 2023.

Marko Friščić, zamjenik gradonačelnika, osvrnuo se i na najvažnija gradska ulaganja u 2023. godini u gradnju i održavanje komunalne infrastrukture, s naglaskom na komponente „zeleno i digitalno“ te se u tom kontekstu osvrnuo i na velik projekt javne rasvjete po ESCO modelu u koji Grad ulazi iduće godine. Projekt je vrijedan oko 20 milijuna kuna, a u proračunu za iduću godinu za njegovu je realizaciju predviđeno početnih 7,5 milijuna kuna.

poslovni_klub2_2511221.jpg