Sastanak Poslovnog kluba Ivanec: Godišnje se osniva između 50 i 60 novih tvrtki Foto: B.Težak

Sastanak Poslovnog kluba Ivanec: Godišnje se osniva između 50 i 60 novih tvrtki

vv | 26.11.2022. u 19:33h | Objavljeno u Našim krajem

Na sastanku je predstavljen program potpora poduzetnicima, s naglaskom na poduzetnike-početnike, kao i program potpora za turističku djelatnost

U četvrtak, 24. studenog, u dvorani Poduzetničkog inkubatora Ivanec održan je sastanak sa članovima lokalne poduzetničke zajednice okupljenima u Poslovnom klubu Ivanec. U skladu s ustaljenom praksom, poduzetnicima su predstavnici Grada Ivanca i Poslovne zone Ivanec d.o.o. predstavili razvojne planove, strateške gradske dokumente i proračun Grada Ivanca za 2023., s naglaskom na stavke, mjere i programe namijenjene razvitku gospodarstva.

Gradonačelnik Milorad Batinić osvrnuo se na dobre pokazatelje poslovanja gospodarstva Grada Ivanca:

- Na području grada Ivanca bilježimo velik broj novoosnovanih tvrtki (na godinu ih se registrira između 50 i 60 novih), koje bilježe dobre rezultate i po ostvarenoj dobiti i po pozitivnoj izvoznoj bilanci (izvoz veći od uvoza). Plaće u ivanečkoj, pretežito prerađivačkoj industriji još su uvijek manje od hrvatskog prosjeka, ali su zato u novim poduzećima u djelatnostima više dodane vrijednosti plaće znatno veće – izjavio je gradonačelnik. Izvijestio je i pojedinim kapitalnim projektima na kojima će Grad raditi iduće godine, a od kojih su neki direktno ili indirektno vezani uz poduzetništvo.

Blokirano širenje Industrijske zone

U tom kontekstu spomenuo je i izmjenu gradskih prostornih planova kojima će se, između ostalog, definirati nove industrijske i poslovne zone.

predavanje_o_gospodarstvu11-2411222.jpg

- Poznato je da je zadnjim izmjenama županijskog prostornog plana Gradu Ivancu blokirano 15 ha površina namijenjenih gradnji novih pogona u Industrijskoj zoni. To se dogodilo zato što je Županija u prostorni plan ugradila odredbe Nature 2000 te zbog zaštite određenih biljnih i životinjskih vrsta zabranila gradnju na ovom prostoru. Ovo je čudno. Naime, Natura je na snazi još od 2010. godine; nitko dosad nije postavljao nikakva ograničenja pa je na ovom prostoru aktivirana Industrijska zona u kojoj su sagrađene veliki pogoni. Usto, ovim prostorom ide trasa i buduće brze ceste. I sad je Županija je odjednom odredila da tu više nema gradnje. Stoga ćemo našim gradskim planovima definirati nove zone za poduzetništvo – poručio je Batinić.

Novi upiti za ulaganja u Ivancu

Direktorica Poslovne zone Ivanec Lana Labaš rekla je u tom kontekstu da gotovo da i nema tjedna a da ne primi upit barem jednog zainteresiranog investitora, međutim, Grad u svom vlasništvu trenutačno nema slobodnog poslovnog zemljišta, pa se onda takve ulagače povezuje s privatnim vlasnicima-posjednicima takvih parcela.

U zadnje tri godine, kazala je, na području grada Ivanca registrirano je 160 novih tvrtki, od kojih ih se tek 10% zatvara, a ostale nastavljaju poslovati, i stoga su poduzetnici-početnici važna ciljna skupina na koju Grad usmjerava svoj fokus rada.

U nastavku je šire obrazložila Program potpora poduzetništvu, s naglaskom na mlade poduzetnike te posebno, Program potpora za turističku djelatnost u 2023. godini. Navedeni programi opsežni su i sveobuhvatni, a svi detalji o njima dostupni su na web stranici Grada ili u Projektnom uredu za EU fondove.

poslovni_klub1_2511221.jpg

Na sastanku je pročelnica za financije, proračun i gospodarstvo Maja Darabuš predstavila gradski proračun za 2023. te potpore koje poduzetnicima stoje na raspolaganju za ublažavanje posljedica aktualne energetske situacije u razdoblju od 1. listopada ove do 31. ožujka 2023.

Marko Friščić, zamjenik gradonačelnika, osvrnuo se i na najvažnija gradska ulaganja u 2023. godini u gradnju i održavanje komunalne infrastrukture, s naglaskom na komponente „zeleno i digitalno“ te se u tom kontekstu osvrnuo i na velik projekt javne rasvjete po ESCO modelu u koji Grad ulazi iduće godine. Projekt je vrijedan oko 20 milijuna kuna, a u proračunu za iduću godinu za njegovu je realizaciju predviđeno početnih 7,5 milijuna kuna.

poslovni_klub2_2511221.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci