S treninzima i natjecanjima započeo novoosnovani Stolnoteniski klub Varaždinske Toplice Foto: XM Studio

S treninzima i natjecanjima započeo novoosnovani Stolnoteniski klub Varaždinske Toplice

Varaždinske vijesti | 2.12.2019. u 07:42h | Objavljeno u Našim krajem

Sportska obitelj Varaždinskih Toplica postala je bogatiji za još jednog člana. Naime, krajem rujna s aktivnim djelovanjem započeo je Stolnoteniski klub Varaždinske Toplice.

- Ideja o osnivanju kluba nam se vrtjela po glavama već nekoliko godina, a sada je napokon i zaživjela. Veliku podršku za osnivanjem kluba dobili smo od nekoliko starijih igrača koji su svoje prve stolnoteniske korake napravili još 70-ih godina, a sada su se ponovno aktivirali - otkriva Matija Katalenić, tajnik novoosnovanog STK Varaždinske Toplice.

I prije osnivanja kluba mlađi igrači su većinu vremena provodili trenirajući i igrajući u Hotelu Minerva, gdje se u sklopu bazena nalazi i nekoliko stolova. Kako su tijekom godinama napredovali, započeli su s natjecanjima u amaterskim županijskim ligama. Stječući nova poznanstva i iskustva, počeli su odlaziti na treninge u obližnja mjesta.

- Da bismo stali na kraj putovanjima i s obzirom da je broj stolnoteniskih zaljubljenika u Toplicama porastao, odlučili smo osnovati klub i svoje znanje prenijeti na one najmlađe. Ovim korakom smo zapravo nastavili tradiciju stolnog tenisa u Toplicama, jer je u našem gradu, prema pričama starijih igrača, klub već postojao krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošloga stoljeća - dodaje Katalenić.

Treninzi se održavaju u školsko-sportskoj dvorani OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića, a trenutno ih pohađa petero djece.

- Ta će se brojka s vremenom sigurno povećati. Članova imamo mnogo više i često nam se događa da u pojedinim terminima niti pet stolova nije dovoljno za treninge i igru. Ovoga trenutka s djecom radi jedan trener, ali uskoro ćemo dobiti još dvoje. Naime, dvoje naših igrača završava tečaj za stolnoteniskog trenera te će dobiti potrebnu licencu pa ćemo drugu sezonu biti puno spremniji - objasnio je Katalenić.

Klub je odradio i sve potrebne prijave prema Hrvatskom stolnoteniskom savezu čime su ostvareni svi potrebni preduvjeti i za sudjelovanje na službenim natjecanjima. Premijera je bila upravo ovih dana nastupom u Drugoj hrvatskoj stolnoteniskoj ligi Sjever.

- Odigrali smo prva dva kola u Ljubešćici i oba susreta izgubili 4:1 što je realan omjer tek osnovanog kluba u odnosu na klub s višegodišnjim natjecateljskim iskustvom. Veseli nas da smo u oba susreta pružili dobar otpor, što nam je svakako veliki motiv da s jednakim žarom nastavimo trenirati. Također igramo i županijsku ligu. Osim natjecanja cilj nam je i zajedničko druženje, kao i poticanje mladih na bavljenje sportom. Mladi smo klub, tek smo započeli s radom, ali imamo puno želja i ideja u budućnosti - poručuje Katalenić.

Stolnoteniska tradicija u Varaždinskoj županiji izuzetno je dugačka, a aktivni rad nekoliko klubova potvrda su i popularnosti ovog sporta među svim uzrastima. Toplički STK već naveliko surađuje s drugim klubovima, a njihove savjete i iskustva uspješno ugrađuje u svoju sredinu.

- Od početka imamo veliku pomoć Dražena Štrige iz STK Ljubešćica i Ronalda Ređepa iz STK Starr, s kojima smo stalno u kontaktu i u jako dobrim odnosima već godinama. Imamo i veliku podršku Grada Varaždinskih Toplica te gradske Zajednice sportskih udruga. Posebno moram zahvaliti tajniku Zajednice sportskih udruga Grada Varaždinske Toplice, Ivici Mihaliću, koji je svojim poznanstvima i iskustvom uvelike pomogao da naš klub što brže i bezbolnije postavimo na noge. Zahvaljujemo i sponzorima koji su nam pomogli financijski na početku, kada nam je najpotrebnije - zaključuje tajnik Matija Katalenić, koji je uz predsjednika Filipa Čabrajca i još nekoliko članova odradio najveći posao u osnivanju topličkog STK-a.

Sve klupske aktivnosti, nastupi i rezultati mogu se pratiti na klupskoj Facebook stranici, a uskoro i na službenoj internetskoj stranici.

- Treba svakako spomenuti Daria Grda, jednog od najboljih igrača naše lige, koji je napravio internetsku stranicu, odnosno aplikaciju kakvu ima malo tko u svijetu, a ne samo u Hrvatskoj. Na stranici se nalaze obavijesti, rezultati, obrasci, razni napredni algoritmi za rangiranje igrača, momčadi, forma i još mnogo toga. Sve je napravio potpuno besplatno s ciljem podizanja razine stolnog tenisa u Varaždinskoj županiji. Stranica se može pronaći na poveznici https://vz.turniri-lige.com/ - dodaje Matija Katalenić.