REFERENDUM U IVANCU Batinić: "SDP i HDZ pokušavaju skrenuti pozornost sa suštine referenduma" Foto: VV arhiva

REFERENDUM U IVANCU Batinić: "SDP i HDZ pokušavaju skrenuti pozornost sa suštine referenduma"

| 24.1.2022. u 12:59h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Prošli je tjedan ivanečko Gradsko vijeće donijelo odluku o raspisivanju referenduma vezanog uz pitanje dovoza varaždinskog smeća u Jerovec i pripajanja Ivkom-voda Varkomu.

>> IVANEC Gradsko vijeće jednoglasno donijelo Odluku o raspisivanju referenduma za vodu i otpad

Iako je odluka donesena jednoglasno, nakon sjednice javili su se iz ivanečkog SDP-a i HDZ-a, odnosno kluba vijećnika HDZ-a, HNS-a i HSU-a, navodeći svoje zamjerke.

>> SDP Ivanec podržao referendum: "Da" Ivkom vodama, ali važno je objektivno informirati građane

Njihove je navode komentirao ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić.

- Kad SDP već navodi članke zakona, radi informiranja građana bilo bi korektno da su naveli i članke koji, u vezi pripajanja, govore da ako se skupštine ne dogovore, tada Vlada donosi privremeni plan pripajanja. A ako se nakon toga ne uspije dogovoriti, tek tada ide penalizacija. Dakle, riječ je o krivom predočenju stvari, to je jedna stvar. Druga stvar je ta da imam dilemu je li to stav ivanečkog SDP-a ili je to stav isključivo njihovog predsjednika Dalibora Patekara (koji je ujedno i predsjednik Gradskog vijeća Ivanec, a SDP je koalicijski partner Nezavisne liste M. Batinića – za Ivanec) i to zbog osobnih interesa, jer je on zamjenik direktora Ivkom-voda. Nekako mi ne zvuči dobro da ima toliko negativan stav prema tvrtki u kojoj osigurava svoju egzistenciju i u kojoj obnaša dužnost zamjenika direktora. Iako je nazočio sjednici putem aplikacije i imao mogućnost da se uključi u nju, taj čovjek nije rekao ni jednu jedinu riječ u korist obrane interesa svoje firme i njenih zaposlenika - kazao je Batinić.

-Također, SDP-ov vijećnik Mihael Slunjski u svojoj raspravi na Vijeću istaknuo je cijeli niz primjedbi i razloga od kojih baš nijedna nije išla u korist mog prijedloga za donošenje Odluke o raspisivanju referenduma, upravo naprotiv. Brojni "argumenti" koje je iznio faktički nisu točni, a neki su naopako ili djelomično interpretirani i očito sračunati da se na taj način zamagli istinu i obmane javnost. On je ujedno pozvao sve vijećnike "da budu legalisti" i da kod glasovanja u Odluci o referendumu budu suzdržani i naglašeno protiv prijedloga o referendumu je istupao kroz sve svoje ostale rasprave na sjednici! Kad je Klub vijećnika HDZ-a, HNS-a i HSU-a pri kraju sjednice zatražio pauzu za konzultacije, bilo je naprosto tragikomično vidjeti kako Slunjski po mišljenje SDP-a ide u njihov klub (iako je SDP koalicijski partner moje Nezavisne liste??). Da bi na kraju, kad je očito shvatio da će SDP u svojoj suzdržanosti ostati usamljen, promijenio ploču te zajedno sa svojim predsjednikom glasao za donošenje odluke o referendumu - naveo je Batinić.

>> HDZ Ivanec: "Da su Ivkom-vode razvijali na području cijele bivše općine, do ovog ne bi došlo"

- A što se tiče prozivki iz HDZ-a, zašto se Ivkom nije razvio na širem području - pa ne mogu ja odgovarati za neke stvari prije 2005. godine, kada sam postao gradonačelnik Ivanca. Znači, to je vrijeme kad je došla vodoopskrbna mreža u istočni dio grada Ivanca ili u Jerovec i to treba pitati ljude koji su tu bili '60-ih, '70-ih ili '80-ih godina prošlog stoljeća - poručio je ivanečki gradonačelnik.

Naglasio je kako je suština referenduma da se građane pita žele li pripajanje Ivkom-voda Varkomu.

- Posljedično, Ivkom-vode se gase, kompletnu imovinu (dugotrajnu i kratkotrajnu) od oko 98 milijuna kuna predajemo u Varkom. To je poanta, a ne "što bi bilo kad bi bilo" ili što je bilo "prije stoljeća sedmog". Isto tako, pitanje je žele li da se otpad iz Varaždina, odnosno uslužnog područja Čistoće deponira u Jerovcu - ističe Batinić.

SDP je naveo da predložena referendumska pitanja nisu u skladu sa Zakonom o referendumu.

- Moje je mišljenje da građani imaju pravo odlučivati o imovini, dakle to je pitanje pripajanja, prvenstveno iz razloga što predstavničko tijelo meni kao predstavniku Grada u skupštini Ivkom-voda daje mišljenje, odnosno stav potpisujemo li ugovor o pripajanju ili ne. To ne odlučujem ja, ja sam tu samo izvršno tijelo. Kao gradonačelnik mogu odlučivati o vrijednosti imovine do maksimalno 240.000-250.000 kuna - pojašnjava Batinić.

- Ako referendum ne uspije, opet se vraća na odlučivanje predstavničkom tijelu, odnosno Gradskom vijeću. A smatram, budući da je riječ o tvrtki koja postoji već više od 50 godina, da je to pitanje za sve građane grada Ivanca, neovisno o tome piju li oni Varkomovu ili Ivkomovu vodu. Dakle, suština cijele ove priče je pitanje prijenosa imovine u drugu tvrtku - kaže Batinić.

Ponovio je da SDP i HDZ "pokušavaju skrenuti pozornost".

- Što se tiče SDP-a, imam dojam da je to više stav njihovog predsjednika koji vjerojatno ima neke osobne interese prema Varkomu, a što se tiče HDZ-a, oni vjerojatno žele skrenuti pozornost jer je Uredbu o uslužnim područjima, koja praktički ukida Ivkom-vode, donijela HDZ-ova Vlada, dok se smeće u Jerovec pokušava dovesti po direktivi Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i HDZ-ova ministra Tomislava Ćorića - zaključio je ivanečki gradonačelnik.