Rasplesali se na Trgu Republike Hrvatske u Varaždinskim Toplicama

vv | 11.6.2022. u 14:09h | Objavljeno u Našim krajem

ESF projekt „Tradicija kao alat za razvoj vještina i socijalno uključivanje“ pred svojim je završetkom te je na Trgu Republike Hrvatske u Varaždinskim Toplicama održana završna konferencija projekta.

Na konferenciji se okupilo stotinjak sudionika – predstavnici Grada Varaždinske Toplice, partneri i članovi KUD-a, djeca koja su bila uključena u projekt te njihovi roditelji. Na početku se okupljenim gostima obratila voditeljica projekta, Nives Božić te im je prezentirala postignute rezultate projekta. S nekoliko riječi o ulozi KUD-a u projektu obratila se predsjednica KUD-a „Toplice“, Silvia Matkun, a zatim je okupljene goste pozdravila gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Dragica Ratković.

image4.jpeg

U radionice se uključilo 58-ero djece i mladih s područja Varaždinske županije koji su bili uključeni u jedan od ukupno 10 ciklusa online radionica Izrada nošnji, Izrada tradicionalnih ukrasa, Plesnih radionica, Tamburaško-pjevnih radionica ili radionica Kultura življenja u Varaždinskim Toplicama.

U radionice Izrada nošnji uključilo se 15 polaznika koji su naučili tehnike izrade narodne nošnje odnosno tehnike obrubljivanja, heklanja, štrikanja i našivavanja. Kroz radionice Izrada tradicionalnih ukrasa uključenih 11 polaznika naučilo je tehnike izrade ukrasa od perušine i krep papira. 13 polaznika uključilo se u Plesne radionice gdje su naučili ili dodatno usavršili plesove i koreografije poput Tri su grane, Jedna stara majka, Žena muža po strmišću pasla, Milica i druge. U Tamburaško-pjevne radionice uključilo se 14 polaznika koji su učili svirati i pjevati pjesme Junak i tri djevojke,  Tri udate sestre, Napitnica, Želja za dragom i druge. Radionice Kultura življenja u Varaždinskim Toplicama okupile su 5 polaznika koji su se upoznali s poviješću izgradnje Fantekove hiže i njezinim smještajem.