Promocija knjige "Rože od papira" s pokaznom radionicom izrade 14. svibnja u Novom Marofu

Varaždinske vijesti | 11.5.2022. u 12:46h | Objavljeno u Našim krajem

U Maloj dvorani Kulturnog centra "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu u subotu, 14. svibnja, s početkom u 18 sati, bit će održano predstavljanje knjige "Rože od papira" autorica Danice Pelko i Ane Čižmek.

Knjiga govori o umijeću izrade rožica od krep papira s čime se Svetokriščanka Ana Čižmek bavi dugi niz godina, a svoje tehnike izrade nesebično prenosi i drugima. Vrsna je poznavateljica zagorskih običaja, svestrana hobistica te dobitnica brojnih nagrada i priznanja, a u ovoj knjizi u suradnji s profesoricom Danicom Pelko želi široj publici približiti svoje umijeće izrade popularnih rožica.

U knjizi je riječju i slikom objašnjeno kako se izrađuje 50 vrsta cvjetova od krep papira. Ana Čižmek u procesu izrade polazi od tradicionalnih metoda, ali ih nadograđuje i modernizira te daje svoje prijedloge za suvremeno korištenje cvijeća i aranžmana od krep papira. Autorice se nadaju da će ovom knjigom spasiti od zaborava jedan malen, ali vrijedan, komadić naše tradicijske baštine. Uz autorice o knjizi će govoriti i etnologinja Lucija Franić – Novak.

Osim predstavljanja knjige, autorice će za sve zainteresirane održale i kreativnu radionicu izrade cvijeća od krep papira.

U glazbenom dijelu promocije predstavit će se članovi Dramske družine "Ozana" iz Visokog i učenici iz Umjetničkog odjela osnovnog glazbenog obrazovanja Osnovne škole Novi Marof.

Organizatori promocije su Pučko otvoreno učilište Novi Marof i Kulturno-umjetnička udruga "Magda i Luisa" iz Madžareva, a promocija je sastavni dio ovogodišnjeg IV. Festivala kinča koji će se održati 21. svibnja u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" s početkom u 15 sati.