Projekt '(ZA)najljepše životno doba – vrtićko doba' i šumska pedagogija u Donjoj Voći

VV | 6.6.2023. u 15:38h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Donja Voća kao nositelj i Dječji vrtić 'Dječji svijet' iz Varaždina, provode produljeni boravak i razne kraće programe u  sklopu projekta '(ZA)najljepše životno doba – vrtićko doba', a koji je stopostotno financiran od strane Europskog socijalnog fonda, te je time omogućeno unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja nakon redovitog radnog vremena vrtića, svakodnevno od 16 do 21, te subotom od 9 do 17 sati.

Produženi boravak

Projekt EU omogućio izvođenje nadopunjenog i kvalitetnijeg programa predškole za djecu koja nisu polaznici redovnog programa vrtića, te je sedmero mališana, polaznika predškole u Donjoj Voći, tokom prošlog tjedna priredbom za svoje roditelje i obitelji demonstriralo što znaju i mogu, a naučili su od listopada te su se tako oprostili od prvih (pred)školskih koraka. Kroz više pomno planiranih koreografija, djeca su rado prikazala znanja i vještine pjevanja, plesanja pa i stranog jezika. Svima je to bio prvi nastup takve prirode te su, kao i sve do sad, odradili izvrsno.

- Ono što je potrebno naglasiti, predškola jest obaveza jedinica lokalne samouprave, a mi ju financiramo upravo kroz taj projekt koji omogućuje, uz osnovni sadržaj koji svaka predškola mora imati, i dodatne sadržaje kao što su kultura, likovni dio, program razvoja kreativnosti, rano učenje stranih jezika i sl. – istaknula je načelnica Sanja Kočet kojoj je ovo druga generacija predškolaca te je ovom prilikom otkrila na što će biti utrošena sredstva koja ovaj projekt oslobađa Općini:

- Sredstva koja je Općina osigurala za predškolu sada se mogu iskoristiti na neki drugi način unutar obrazovnog programa, tako da ćemo od jeseni omogućiti u osnovnoj školi i po prvi puta uvođenje produženog boravka, koji također financiraju jedinice lokalne samouprave na svojim područjima, a naša općina do sada je bila izuzetak po tom pitanju. Ovo će zasigurno biti veliki korak za našu školu i Općinu te najvažnije velika pomoć roditeljima našeg kraja s obzirom na to da interes s njihove strane postoji. Uvođenjem produženog boravka učenici nižih razreda, čiji roditelji iskažu potrebu za uključenjem djeteta u boravak, će nakon redovne nastave biti zbrinuti - kazala je načelnica Kočet.

Koordinatorica Sanja Hajdin ispričala je što su to djeca kroz proteklih pola godine radili u predškolskim klupama.

Mnoštvo programa

- Od listopada do svibnja, djeca su razvijala predčitalačke i predmatematičke vještine, kao i socijalne, kognitivne i motoričke vještine. Neki od programa koji se provode su ‘Kraći informatički program’, ‘Tradicionalne igre’, ‘Razvoj kreativnosti’, ‘Kraći ekološki program’, ‘Kraći program ranog učenja engleskog jezika’, ‘Kraći likovni program’ i ‘Kraći sportski program na otvorenom’. Trudimo se pratiti i odgovarati na potrebe i interese svakog djeteta te tako kreiramo naš kurikulum iz godine u godinu - pojasnila je Hajdin te se zahvalila roditeljima koji su im povjerili djecu i napomenula kako im je zapravo žao što se rastaju jer odnos koji su ostvarili je bio jedinstven.

Najzaslužnija za odlično odrađenu predstavu zasigurno su djeca uz vodstvo Manuele Dušak koja je protekle mjesece svakodnevno radila s djecom na spomenutim vještinama kroz program predškole. Djeca su sama odabrala najdraže pjesme i brojalice koje su i predstavila roditeljima.

- Djeca Donje Voće su susretljiva i spremna na suradnju, isto kao i njihovi roditelji pa je bilo lijepo raditi. Sve aktivnosti su dobro prihvatili, kao i strani jezik – engleski koji su dobro svladali i baš su bili sretni zbog toga - zaključila je Dušak kojoj, kako sama kaže, najveću snagu za daljini rad daju djeca i njihovi osmjesi.

Nastavak druženja polaznika DV „Dječji svijet“ nastavio se i u subotu uz završno druženje i priredbu u Gornjoj Voći, nadomak Etno kuće. Zelenilo, miris prirode, zrake sunca koje su se prelile okolnim šumarcima privukli su velik broj roditelja i obitelji djece.

Veliki plus

Uz kvalitetnu nadopunu održanog programa predškole, uz uspješnu provedbu projekta u suradnji sa stručnim parterom stekli smo izvrsnog partnera za provedbu daljnjih projekata, a osobito nas veseli i otvaranje vrtića na području općine upravo u suradnji s partnerom na projektu. Potrebe za vrtićem su velike, na tjednoj bazi imamo upite roditelja radi popunjenosti lista u vrtićima u susjednim općinama. Uz to, i statistički podaci govore isto, prema kojima imamo 90 djece u razdoblju do 6 godina starosti na području općine, a svega 30% njih je upisano u vrtiće u okolnim općinama. Djeca su budućnostVoće i općinska uprava nikad se neće umoriti od ulaganja u infrastrukturu za djecu, kvalitetne predškolske i školske obrazovne programe te njihovo sretno i sigurno odrastanje. Veselje na dječjim licima govori da idemo dobrim putem i drago mi je vidjeti ovu dječicu sretnu. - Istaknula je načelnica Kočet

Koordinatorica projekta Dječjeg vrtića ‘Dječji svijet’ Sanja Hajdin podsjetila je kako uskoro završava pedagoška godina što je odličan povod za završnu priredbu, ali i prezentaciju aktivnosti koje se odvijaju unutar programa.

- Odabrali smo ovaj predivan kraj gdje imamo i svoj prostor na kojem razvijamo aktivnosti po principu šumske pedagogije kako bi i roditelji i ostatak obitelji imali priliku vidjeti što, gdje i kako radimo.

Roditelji su bili jako uzbuđeni, svi su došli spremni za aktivnosti u prirodi. Ovo je izvrsna prigoda da i oni iskuse ono što njihova djeca imaju priliku redovito doživjeti i u tome uživati – ispričala je Hajdin prilikom mini manifestacije kroz koju je predstavljen projekt i način rada vrtića. Također se istražila Etno kuća, Virtualna zagorska hiža, u šumarku su izvedene priredbe, a onda se stiglo do livade i centara aktivnosti gdje su roditelji imali prilike igrati se sa svojom djecom, povezati se međusobno, inspirirati se za obiteljsko vrijeme u prirodi i na kraju, napuniti baterije na svježem zraku.

Što kažu roditelji?

Jedan od roditelja, Goran Blažević iz Varaždina, čije je dijete polaznik vrtića istaknuo je zadovoljstvo s obimom provedenih aktivnosti, interakcijom i boravkom u prirodi.

- Imamo dosta dobru interakciju s vrtićem, često smo na izletima, djeca su puno u prirodi, stekli su nove prijatelje... Mislim da je cijeli program kvalitetno posložen – rekao je Blažević dok je Mihaela Salaj Žužul, također iz Varaždina, kao posebnu vrijednost istaknula kreativnost.

- U 'Dječjem svijetu' imam dvoje klinaca. Ono što mi se najviše sviđa je kreativnost, ovdje imamo mogućnost da su djeca puno vani i provode aktivnosti u prirodi. Djeca su kreativnija, znaju se igrati, istraživački su nastrojeni. Baka servis pruža drugačiji način ljubavi, a vrtić ima posebnost u smislu socijalizacije. S jedne strane, bake popuštaju, a ovdje su ipak neka ograničenja. Sviđa mi se ovo druženje u prirodi, tu smo svi opušteniji – rekla je Salaj Žužul.

Jedna od kćerki Gorana Hajdina iz Varaždina također je polaznica vrtića, a prema njegovim riječima, za nju je to čista uživancija.

- Vidimo da naše dijete uživa u vrtiću. Predivno joj je biti s djecom i često je čujemo da kaže kako jedva čeka odlazak u vrtić. Vrtić puno znači, posebice za roditelje koji rade i nemaju dostupan baka servis.

Vrtić ima veliku ulogu u socijalizaciji, doma se, recimo, ne bismo sjetili takvih programa. Ono što danas vidimo je ispreplitanje niza aktivnosti povezanih s radionicama i izletima u sklopu programa – rekao je otac dodavši kako priroda međusobno povezuje.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Općine Donja Voća. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.