Klapša: "Hoćete li nam pomoći u slučaju tužbe zbog raskida ugovora širokopojasnog interneta?" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Klapša: "Hoćete li nam pomoći u slučaju tužbe zbog raskida ugovora širokopojasnog interneta?"

IHR/Varaždinske vijesti | 19.5.2022. u 16:19h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

- Pretpostavljam da vam je poznato da se ispod medijskih reflektora u tišini valja tzv. afera vezana u projekt razvoja širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća, a u koji su uz Općinu Donja Voća uključene općine Bednja, Klenovnik, Maruševec, Cestica, Vinica, Petrijanec i Grad Lepoglava. Radi se o projektu ugovorene vrijednosti oko 107 milijuna kuna sa PDV-om kojeg je sa izvođačima radova u ime konzorcija potpisala načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet, koja je ujedno i županijska vijećnica, i to krajem siječnja ove godine, da bi ista neuspješno pokušala raskinuti ugovor samo mjesec dana kasnije – rekao je SDP-ov vijećnik Mario Klapša u sklopu aktualnog sata Županijske skupštine.

S obzirom da je Županija, dodao je Klapša, pokazala volju i spremnost da im pomogne oko ovog važnog projekta ne samo za općine i grad koji su uključeni u ovaj projekt, vijećnika SDP-a je zanimalo hoće li općinama i Gradu Lepoglavi pomoći Županija, u slučaju da dođe do tužbe.

- Izvođač radova navodno priprema tužbu jer ugovor nije pravovaljano raskinut, odnosno nije bilo zakonskih elemenata za raskid ugovora. Hoće li nam Županija pomoći i u slučaju pružanju financijske pomoći jer će općine i Grad Lepoglava, po najgorem mogućem scenariju, morati obeštetiti ugovorenog izvođača s iznosima od više desetaka milijuna kuna, a bez da smo optički internet doveli u kućanstva. Također, u tom kontekttu me zanima da li vas je načelnnica Kočet obavijestila o tome, budući da ste na tu temu organizirali sastanak u Županiji odmah po preuzimanju dužnosti župana? - pitao je SDP-ov vijećnik župana jučer na Županijskoj skupštini.

- Da, odmah na početku mandata sam okupio sve gradonačelnike i načelnike općina koji su uključeni u ovaj projekt, da vidimo što je s njime. Međutim na taj sastanak se jedina nije javila načelnica Općine Donja Voća, koja je i nositelj projekta. Sve ostalo ste rekli u svom pitanju. Općina je raspisala natječaj, sklopila ugovor i raskinula. Koje su naše mogućnosti da se uključimo u rješavanje te problematike vidjet ćemo. Organizirat ćemo opet sastanak s načelnicima i gradonačelnikom i vidjeti što slijedi, kakve će biti posljedice, ali zasad nemam o tome nikakvih informaicja – rekao je župan Anđelko Stričak.