Grad Lepoglava korak bliže širokopojasnom internetu Foto: pexels/ilustracija

Grad Lepoglava korak bliže širokopojasnom internetu

Grad Lepoglava/vv | 10.10.2023. u 19:08h | Objavljeno u Našim krajem

Širokopojasnim pristupom smanjit će se digitalni jaz između urbanih i ruralnih područja - navode

Projekt širokopojasnog internet (PRŠI Lepoglava), koji je Grad Lepoglava s partnerima – općinama Bednja, Vinica, Cestica, Klenovnik i Donja Voća prijavio na natječaj za izbor operatora koji će preuzeti razvoj, odnosno izgradnju brze optičke mreže na navedenom području, uvršten je na listu prihvatljivih prijavitelja.

Riječ je o ulaganju u izgradnju pristupnih VHCN mreža u područjima bez širokopojasne infrastrukture u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za takva ulaganja od strane operatora na tržištu elektroničkih komunikacija - navode iz Grada.

Razvojem infrastrukture i usluga širokopojasnog pristupa smanjit će se digitalni jaz između urbanih i ruralnih područja što će povoljno odraziti na jednakost prilika svih građana uz stvaranje temelja za jači gospodarski rast i lakši pristup određenim javnim uslugama.

Konačna lista prihvatljivih prijavitelja za Ograničeni poziv objavit će se nakon isteka roka za prigovor svim prijaviteljima. Nakon toga slijedi ograničeni poziv na koji će prihvatljivi prijavitelji moći podnijeti prijavu, a financirat će se kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO).

Kako podsjećaju iz gradske uprave, prijavu za PRŠI Lepoglava podnio je operater Optix Infrastructure d.o.o., a Grad Lepoglava je s ostalim jedinicama lokalnih samouprava nakon odustajanja od tzv. modela B prešao na model A. Naime, prema modelu B odgovornost za projektiranje, izgradnju i upravljanje mrežom je na tijelima javne vlasti, dok će prema modelu A to učiniti operator koji će na sebe preuzeti odgovornost za projektiranje, izgradnju i operativni rad mreže koja ostaje njegovom u vlasništvu.

Na taj način jedinice lokalne samouprave neće trebati ulagati gotovo ništa već tek inicijalno financirati izradu projekta za prijavu na natječaj, navode iz Grada Lepoglave.