Projekt „Med dvemi vodami“ drugi je najbolji EU projekt u Hrvatskoj

VV | 25.10.2022. u 19:01h | Objavljeno u Našim krajem

Međimurska županija dokazala je u prethodnom razdoblju da ima znanja, ideja i kreativnih ljudi za pripremu i provedbu projekata financiranih iz EU fondova koji su zaista doprinijeli gospodarskom, obrazovnom, zdravstvenom i svim ostalim aspektima života građana, a još jedna potvrda toj činjenici stigla je danas na izboru za Najbolji županijski EU projekt na kojem je međimurski projekt „Med dvemi vodami“ izabran kao drugi najbolji u kategoriji „Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici“.

Izbor Najboljeg županijskoj EU projekta organizira Hanza media u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom župan.hr, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a nagradu za najbolji projekt preuzeli su župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ Siniša Golub i ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije Sandra Polanec Marinović.

Projekt „Med dvemi vodami“, čija je vrijednost veća od 12 milijuna kuna, jedinstveni je projekt kojim je uređen Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu, Edukacijsko-istraživački centar Matulov grunt u Frkanovcu te pješačko-biciklistička staza Svetomartinska Mura na području Općine Sveti Martin na Muri.

- Ono što je, kada govorimo o EU fondovima, Međimurska županija učinila, je maksimalno iskorištavanje sredstva za javne potrebe – svi veliki javni projekti sufinanciraju se iz EU fondova. Od podizanja kapaciteta poduzetničkih potpornih institucija, opremanja gospodarskih zona, do izgradnje Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju Metalske jezgre, projekata energetske obnove, kulturne i prirodne baštine poput Riznice Međimurja i Med dvemi vodami, ulaganja u dnevnu bolnicu, zaštitu okoliša i aglomeracija - kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom preuzimanja nagrade te dodao da je do kraja 2021. godine, samo iz Operativnog plana konkurentnosti i kohezije ugovoreno više od 300 projekata ukupne vrijednosti više od 1.5 milijardu kuna.

Kroz rekonstrukciju i opremanje Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu u prizemlju su postavljene dvije moderno opremljene galerije sa stalnim interpretacijskim postavom i suvenirnicom te ulaznim info pultom. U okolišu Centra nalazi se interpretacijska brvnara Moj hrast Adam te dječje igralište Rječica. Rekonstruirana je i prenamijenjena stara „hiža‟ u Frkanovcu, građena prije više od stotinjak godina u duhu tradicije međimurskog kraja čime predstavlja dobro očuvani primjer seoske arhitekture Međimurja. Prenamijenjene su i pripadajuće gospodarske zgrade i gruntišta te je izgrađen edukacijsko-istraživački centar posvećen leptirima i značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta gornjeg Međimurja.

Uređena je Eko-turistička poučna pješačko i biciklističke staza Svetomartinska Mura duljine 5 kilometara, uz stazu su uređene šumske učionice, a kroz dvadeset edukativnih tabli postavljenih uz stazu može se saznati i niz zanimljivosti iz područja prirodne baštine.

Kvaliteta dizajna Centra za posjetitelje Med dvemi vodami prepoznata je 2021. godine na natjecanju Big SEE – where life is creativity u kategoriji Tourism design – Architecture and design as experience gdje je osvojena prva nagrada.

O samom značaju projekta za Međimurje i zaštitu međimurske prirode te kulturne baštine najbolje govore brojke o posjećenosti triju sadržaja – predviđen broj od 12 500 posjetitelja dvostruko je premašen te su u prvih godinu dana zabilježena čak 24 173 posjetitelja.

- U Međimurju se držimo filozofije da infrastrukturne projekte realiziramo kroz fondove Europske unije, a izvorni prihod proračuna usmjeravamo prema građanima kroz razne oblike potpora. Najveća ulaganja usmjerena su na kvalitetnije obrazovanje i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.  U tom segmentu cilj nam je da sve naše škole budu spremne za nastavu u jednoj smjeni, za što je potrebno dograditi još desetak osnovnih škola. Jedan od najvažnijih projekata bit će izgradnja Regionalnog distributivno skladišnog centra za voće i povrće, obzirom da je godišnja proizvodnja u Međimurju preko 27 tisuća tona voća i povrća. Niz je projekata spremnih za ulaganje u razvoj komunalne infrastrukture, cestovnih obilaznica, infrastrukture u gospodarskim zonama, spremni su projekti za kulturne i turističke interpretacijske centre, projekti u zaštiti prirode i održivom okolišu. Marljivi smo u izradi projektne dokumentacije u gotovo svim područjima, nastojimo iskoristiti svaku priliku kroz natječaje za privlačenje EU sredstava, koristimo prekogranični program sa susjednim državama, a planom razvoja Međimurja do 2027.godine, ukupna vrijednost svih projekata je oko 8 milijardi kuna - zaključno je istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom preuzimanja nagrade za najbolji EU projekt.

Uz „Med dvemi vodami“, u konkurenciji za najbolji EU projekt bio je i projekt rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine vrijedan gotovo 50 milijuna kuna. Dodjeli su nazočili i direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko, Petra Pavičić iz REDEA-e i Zoran Šardi iz Međimurske prirode.