Prijem za Jana van Bilsena, ravnatelja glazbene škole „School for Young Talent“ iz Haaga u Nizozemskoj

Varaždinske vijesti | 10.2.2023. u 13:13h | Objavljeno u Našim krajem

U Županijskoj palači u Varaždinu župan Anđelko Stričak upriličio je danas prijem za Jana van Bilsena, ravnatelja glazbene škole „School for Young Talent“ (Škola za mlade talente) iz Nizozemske, koja djeluje u sklopu Kraljevskog konzervatorija u Haagu (Royal Conservatoire The Hague – Koninklijk Conservatorium).

Stigao je u pratnji ravnatelja Glazbene škole u Varaždinu Davora Matačića, koji mu je bio domaćin s obzirom na uspješnu suradnju ove dvije umjetničke škole koja je započela Erasmus + projektom “Talentom do izvrsnosti – postajanje glazbenikom”.

Jan Van Bilsen jedan je od osnivača organizacije „Mladi glazbeni talenti u Europi“ (Young Music Talents in Europe), a upravo zahvaljujući njemu i suradnji putem Erasmus + projekta, član te prestižne organizacije postala je krajem prošle godine i Glazbena škola u Varaždinu.

Time su se našli u prestižnom društvu glazbenih škola iz daleko većih gradova, među kojima su, uz Den Haag, Madrid, Berlin, Edinburg, Dublin, Barcelona, Helsinski i drugi, a svima je zajedničko što obrazuju djecu i mlade na visokoj razini prikladnoj za ulazak u visokoškolsko obrazovanje.

- Naši učenici viših razreda srednje glazbene škole su u sklopu projekta dva tjedna boravili u Den Haagu, gdje su imali priliku upoznati se s radom njihove glazbene škole i cijelog Kraljevskog konzervatorija, surađivati s mladim umjetnicima iz Nizozemske, ali i svjetski priznatim pedagoškim i umjetničkim autoritetima. Zahvaljujući Veleposlanstvu RH u Kraljevini Nizozemskoj, zajedno s kolegama iz „School for Young Talent“ održali su koncert u dvorani In Het Koorenhuis, koja je kulturno središte Haaga. S gospodinom van Bilsenom sada nastojimo dogovoriti novi zajednički nastup, i to u Varaždinu u sklopu Varaždinskih baroknih večeri, kao i druge projekte članica udruge YMTE – rekao je ravnatelj Matačić.

Ravnatelj nizozemske glazbene škole van Bilsen predstavio je županu Stričaku rad svoje škole, kao i organizaciju „Mladi glazbeni talenti u Europi“.

- Ravnatelj sam glazbene škole koja djeluje u sklopu Kraljevskog konzervatorija u Haagu, institucije koja ima integrirani proces glazbenog obrazovanja, od vrtićke dobi, pa sve do stjecanja doktorata. Škola za mlade talente ima ingerenciju obrazovanja djece predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Što se tiče organizacije „Mladi glazbeni talenti u Europi“, ciljevi su isticanje važnosti kombiniranog kurikuluma koji uključuje glazbene i akademske studije vezane uz pripremu studenata za buduće stručne studije, formiranje suradničke mreže s ciljem poboljšanja i razvoja kurikuluma glazbenih i akademskih studija, s naglaskom na izvrsnu izvedbu i sadržajnu relevantnost, razmjenu i razvoj stručnog znanja, te konačno poticanje i podržavanje programa razmjene studenata, osoblja i nastavnika. Iznimno nam je zadovoljstvo što možemo surađivati s vašom Glazbenom školom u Varaždinu, koja nudi iznimno kvalitetno obrazovanje – rekao je van Bilsen.

Župan Stričak dao je punu podršku suradnji dviju škola te planiranom zajedničkom koncertu u sklopu Varaždinskih baroknih večeri.

- Izuzetno mi je drago što vas danas mogu ugostiti ovdje u povijesnoj Županijskoj palači, koja je već 250 godina sjedište varaždinskog župana, kao i mjesto različitih kulturnih događanja. Ovdje će vam svi reći da smo posebno ponosni na rad naše Glazbene škole u Varaždinu, za koju imamo velike planove. Naime, pokrenut je kompleksni projekt u sklopu kojeg planiramo dograditi i obnoviti zgradu u kojoj škola djeluje, a riječ je također o još jednoj povijesnoj palači. Time bismo dobili uvjete za proširenje djelatnosti Škole na balet i suvremeni ples, ali također i važan prostor za pokretanje novih programa visokoškolskog obrazovanja. Trenutno druga generacija pohađa studijski program Glazba i mediji u sklopu Sveučilišta Sjever i predstavlja povijesnu generaciju studenata umjetničkog područja na području Varaždinske županije – rekao je župan Stričak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci