PREVIRANJA U VATROGASTVU Trebaju li se članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava zabrinuti?

| 23.3.2020. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

Hoće li se doista ukidati manja Dobrovoljna vatrogasna društva kako upozorava Hrvoje Kovač županijski vijećnik SDP-a zbog toga jer Zakon o vatrogastvu koji je stupio na snagu s prvim siječnja predviđa reorganizaciju vatrogastva? Naime, vijećnik Kovač je na svojem Facebook profilu, ali i na sjednici Skupštine Varaždinske županije prilikom usvajanja Prijedloga godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara za područje Varaždinske županije za 2020. godinu ukazao da će Zakon s jedne strane osigurati reda u sustavu vatrogastva te osigurava prava i beneficije koje su zaslužili profesionalni vatrogasci, ali je izostala ona dobra usmjerenost prema dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

- Postoji određena opravdana bojazan u lokalnim sredinama da će se pojedina društva ukidati, odnosno pretvarati u tzv. folklor. Važni je to podatak s obzirom na dugogodišnju tradiciju koju imaju vatrogasci, ali i činjenicu da su oni prvi na terenima u trenutku ugroze. Ne bih volio da se s godinama smanjuje broj vatrogasnih društava koja bi nam trebala biti prvi dio pomoći - rekao je Kovač. Dodao je da je javno savjetovanje uoči donošenja Zakona izazvalo velik broj različitih reakcija.

- Novim zakonom su se zagovarali profesionalni vatrogasci, ali ne bih volio da nam izostane briga za dobrovoljna vatrogasna društva. Ponavljam, do kraja godine je puno, u planu računamo na njih i ispast će da smo ih stavili u plan, a njih više nema. A kad se dogodi neka nesreća imat ćemo zapravo formalno-pravni problem. Ne smije nam se dogoditi da nam idu otpustiti neka dobrovoljna vatrogasna društva jer su po mišljenju nekog zagrebačkog inspektora besperspektivna. Vatrogasci su onaj prvi val pomoći u bilo kojoj situaciji koja ugrožava ljude i njihovu imovinu – upozorio je Kovač, dodajući da bi se Zakonom trebala povećati i centralizacija vatrogastva.

- Sve to utječe i na sustav koji ima županija, gradovi i općine. Svi su dužni donijeti dokument koji se odnosi na civilnu zaštitu i kada će se dogoditi problem nitko vas neće pitati jeste li gasili, nego zašto niste postupili po propisima. Sustav bi trebao biti poticajniji za vatrogastvo - kaže Kovač.

S time da bi se vatrogastvo trebalo poticati i više cijeniti jer je tradicija slaže se i zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice općine Breznički Hum, inače načelnik Općine Breznički Hum, Zoran Hegedić. On smatra da ako se nastavi ovakav trend u vatrogastvu da će većina mladeži odustati od dobrovoljnog vatrogastva.

- Problem je danas u sredstvima i mentalitetu. Struktura se slaže tako da je uvijek drugi kriv, a što se tiče raspodjele sredstava tu je još veći problem. Neka centralna društva imaju veći proračun nego moja Općina i to je nedopustivo pa smatram da će se s novim zakonom takva situacija još više poticati. Što je s manjim ruralnim vatrogasnim društvima koja praktični nemaju sredstava ni za osnovnu opremu? Njih se novim zakonom praktički kažnjava, samo smetaju sustavu – kaže sugovornik Hegedić, dodajući da mu je prije nekoliko godina došla inspekcija pa rekla da unutar općinske Zajednice ima previše dobrovoljnih društava.

- Društva nisu bila dobro opremljena, a što smo danas popravili i dok nas je zadesila velika poplava, moja su društva bila prva na terenu i spašavala situaciju, bez ičije pomoći. U Austriji društva dobe naknadu ako su njihovi članovi aktivni i sudjeluju primjerice na natjecanjima. Jedno je biti vatrogasac u sredini gdje ima novaca ili pak gdje ga nema te iako smo bolje aktivni to država ne prepoznaje – zaključuje Hegedić, dodajući da će se više znati kada se donesu Pravilnici i provedbeni akti.

Što kažu ostali čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...