Predstavljanje slikovnice "Priča o jednom Kaju" u atriju dvorca Batthyany

Varaždinske vijesti | 16.9.2021. u 12:41h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu Dana europske baštine u petak 17. rujna u 19 sati u atriju dvorca Batthyany u Ludbregu bit će predstavljena slikovnica "Priča o jednom Kaju".

Ovo je priča o životu jednog jezika. Priča je to stara čak tri stotine godina!

Autori slikovnice dr. sc. Bojana Schubert i Grgo Petrov imali su želju napraviti priču o povijesti i korištenju kajkavskog jezika u Hrvatskoj. Kroz priču upoznajemo i različita područja korištenja jezika u kulturi, obrazovanju, znanosti i sl., a vodiči su nam manje ili više poznati autori i stvaratelji iz kajkavskog govornog područja. Tako čitatelji npr. mogu saznati izraze i riješavati zadatke iz matematike, zabaviti se uz astrologiju ili pak pročitati epidemiološke savjete prve polovice 19. stoljeća na kajkavskom.

Ovo je, konačno, priča o jeziku na kojem se razmišljalo, molilo, ljubilo, tužilo, prigovaralo, gospodarilo, liječilo, porađalo, pjevalo, psovalo i negodovalo – ukratko – priča je ova o jednom bogatom i raznovrsnom jeziku koji je živio u davna vremena na sjeveru Hrvatske i koji smo umalo zaboravili...

Dr. sc. Bojana Schubert završila je studij hrvatskoga (standarnoga) jezika, no unatoč tome kajkavski joj je ljepši i draži – materinji. “Priču o jednom Kaju” napisala je svojoj i drugoj kajkavskoj djeci, da im Kaj bude na ponos. Bilo bi joj milo kada bi priča razveselila i čakavce i štokavce, male i velike, zapravo sve one koje zanima hrvatski jezik u njegovoj ukupnosti.

Grgo Petrov je dizajner i ilustrator koji uživa raditi na projektima koji doprinose lokalnim zajednicama. Izvan svojeg studija voli provoditi vrijeme istražujući jezike i priče, u glazbi, na biciklu i putovanjima. Zajedno s Bojanom dijeli strast prema promoviranju i očuvanju lokalne hrvatske jezične baštine u javnosti, posebice među mladima.