ČITANJE NA KOTAČIMA Pridružite se nekoj od radionica u novomarofskoj knjižnici

| 24.11.2022. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof potpisani su ugovori s izvoditeljima radionica koji će idućih godinu dana provoditi participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Riječ je o timu dramskih umjetnika i pedagoga, članova umjetničke organizacije „Točka na I“, koji će upotrijebiti svoje bogato znanje i iskustvo stečeno u provedbi edukativnih radionica, radio drama, TV emisija, sinkronizacija i raznih promotivnih programa. Neki od članova već dugo godina surađuju s HRT-om te su članovi Hrvatskog društva dramskih umjetnika kao i Zajednice samostalnih umjetnika.

Kako bi se unaprijedile čitalačke aktivnosti i kompetencije, pogotovo među starijim stanovništvom, izvoditelji radionica „Stranice sjećanja“ provodit će čak njih 64, čija su ciljna skupina osobe iznad 54 godine. Riječ je o izoliranoj skupini čiji pojedinci često žive sami te nemaju dovoljno socijalnog kontakta ili sadržaja. Sudjelovanjem u radionicama, gdje će se provoditi kolektivno čitanje na glas s popratnim interaktivnim i izvedbenim zadacima, pridonijet će se njihovoj društvenoj integraciji, osobnom razvoju, samopouzdanju i osjećaju pripadnosti zajednici.

Poziv_na_radionice.jpg

Nadalje, u Udruzi Sunce iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provoditi 16 radionica ritmičko-glazbene naravi naziva „Vesele stranice“. Čitanjem priča i pjesama adaptiranih u interaktivnu formu, polaznicima će se omogućiti veći stupanj integracije osoba s posebnim potrebama u društvo, što dokazano ima pozitivan učinak u njihovoj terapiji i povećava stupanj kvalitete njihovog života.

Posljednje, izvoditelji radionica provest će jednodnevno događanje „Istraži knjižnicu“ što predstavlja jedan vid igre, odnosno potrage koja koristi knjige i njihov sadržaj, ali i sam prostor knjižnice za postavljanje tragova. Događaj je namijenjen mladima, no kako je riječ o jedinstvenom događaju u novomarofskoj knjižnici, na sudjelovanje se pozivaju svi zainteresirani.

U mjesecu prosincu službeno počinju radionice „Stranice sjećanja“, dok će datumi održavanja radionica „Vesele stranice“ i događanja „Istraži knjižnicu“ biti kasnije definirani. Pozivaju se svi zainteresirani na praćenje događanja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof.

Lenta_EU_vidljivosti_4.jpg