Pomoć u kući u maruševečkom kraju zahvaljujući suradnji Općine Maruševec i GDCK Ivanec

vv / općina maruševec | 2.6.2023. u 19:35h | Objavljeno u Našim krajem

Kroz projekt Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec pružati će pomoć starijim i nemoćnim osobama s područja Općine Maruševec.

Općina Maruševec i Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec s prvim danom mjeseca lipnja krenuli su u provedbu projekta „Pomoć u kući na području Općine Maruševec 2023.“.

Usluge koje će u sklopu projekta biti pružene krajnjim korisnicima obuhvaćaju pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, brigu o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.), pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz druženje i razgovore te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

Riječ je o nastavku suradnje na temelju europskog projekta „Zaželi- Aktivne u zajednici II“, budući da i nakon njegovog završetka postoji potreba za takvom vrstom usluge. Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Ivanec Sanja Pajtak potpisali su Sporazum kojim će Općina Maruševec sufinancirati troškove plaće za zaposlenu gerontodomaćicu koja će pružati pomoć i potporu za 15 korisnika u nepovoljnom položaju, u vremenu od lipnja do prosinca ove godine.

-Bez obzira na završetak projekta Zaželi, Općina Maruševec nastavlja voditi brigu o najranjivijim skupinama građana, posebice o starijim sugrađanima s našeg područja. Zahvaljujem Gradskom društvu Crvenog križa Ivanec na susretljivosti i partnerstvu kod provedbe ovog hvalevrijednog projekta do kraja godine jer je od izrazite važnosti za stariju populaciju kojoj je pomoć potrebna. Nadam se da će u tom vremenu resorno ministarstvo raspisati novi natječaj koji će omogućiti nastavak projekta Zaželi kako stariji i nemoćni građani s područja Općine Maruševec ali i ostatka Varaždinske županije ne bi ostali zakinuti tijekom iduće godine, rekao je prilikom potpisivanja Sporazuma načelnik Klapša.

Osim projekta Pomoć u kući, Općina Maruševec kroz kalendarsku godinu za potrebe staračkih domaćinstava sufinancira odvoz smeća, pelena, isplaćuje „uskrsnice“ i „božićnice“ umirovljenicima s manjim mirovinama, kao i korisnicima osobne invalidnine.

--