Poljoprivrednicima iz Varaždinske županije 10,5 milijuna kuna naknade za štete od tuče

| 28.11.2022. u 18:40h | Objavljeno u Našim krajem

Poljoprivrednicima iz Varaždinske županije, čiji su usjevi i nasadi stradali uslijed prirodne nepogode tuče, isplaćena je naknada štete u iznosu od 10.485.000 kuna. Riječ je o najvećem iznosu isplaćenom za štete u poljoprivredi na području Varaždinske županije.

Istaknuli su to župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na konferenciji za novinare održanoj na OPG-u Josipa Mraza u Velikom Bukovcu, na kojoj su bili i načelnici Malog i Velikog Bukovca, Darko Marković i Franjo Vrbanić, te načelnik Općine Sveti Đurđ Josip Jany.

Prirodnu nepogodu je u svibnju i lipnju župan Anđelko Stričak proglasio za dva grada, Lepoglavu i Varaždin, te devet općina: Bednja, Cestica, Donja Voća, Vinica, Petrijanec, Maruševec, Mali Bukovec, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ, a štete na poljoprivredi na 400-tinjak gospodarstva iznosile su 19.139.706,29 kuna.

- U svibnju smo ovdje u bukovečkom kraju svjedočili strašnim prizorima nakon nezapamćene prirodne nepogode. Stoga mi je drago što mogu izvijestiti da su naknade za štete u poljoprivredi isplaćene prošli tjedan i to za ukupno 393 poljoprivrednika, točnije svima koji su ispunili uvjete Javnog poziva. Našim poljoprivrednicima je u prosjeku isplaćeno 50 posto od ukupno utvrđene štete, što je najveći iznos dosad. Ovime smo prvenstveno pomogli hrvatskom cvjećarstvu, jer se upravo ovdje u ludbreškom i bukovečkom kraju proizvodi polovica hrvatskog cvijeća. Podrška poljoprivrednicima jedan je od prioriteta Varaždinske županije, o čemu govori podatak da smo za 50 posto povećali proračun za poljoprivredu. Županija je ove godine, do današnjeg dana isplatila više od šest milijuna kuna potpora za ulaganja u poljoprivredi, i to za čak 1.040 korisnika. To je rekordni broj i iznos. U proračunu za 2023. godinu planiramo još veći iznos, sedam milijuna kuna za poticanje poljoprivredne proizvodnje – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Zahvalio je ministrici Vučković i Vladi RH na brzoj reakciji i sveobuhvatnoj pomoći, koja je, uz štete u poljoprivredi, obuhvatila i pomoć za štete na infrastrukturi.

- Ova Vlada je osigurala i izdvojila 54 milijuna kuna iz Državnog proračuna za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica tuče na područjima Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, pri čemu je 25 milijuna kuna namijenjeno za štete u poljoprivredi i pet milijuna kuna za nerazvrstane ceste. Ta pomoć je u punom iznosu isplaćena i raspoređena pogođenim županijama, čime su poljoprivredni proizvođači ostvarili pravo na pomoć u iznosu od 54 posto vrijednosti prijavljene štete. U Varaždinsku županiju je tako isplaćeno gotovo 10,5 milijuna kuna za 393 pogođena poljoprivrednika. Svi bismo voljeli da smo sredstva mogli isplatiti odmah, kada smo ih i osigurali, no nepogode su se, nažalost, ponavljale i odgađale proceduru potrebnu za isplatu pomoći. Hvala županijama na kontinuiranoj suradnji i partnerstvu koji su u ovom slučaju rezultirali izradom programa pomoći lokalnim poljoprivrednicima. Vjerujem da je ova gesta vrijedne potpore još jednom pokazala da poljoprivreda i prehrambena sigurnost hrvatskih građana zaista jesu strateški prioriteti ove Vlade - rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Pojedinačni iznosi potpora isplaćeni poljoprivrednicima utvrđeni su proporcionalno omjeru doznačenih sredstava Ministarstva poljoprivrede u odnosu na utvrđenu štetu, a uz umanjenje za već prethodno dodijeljene potpore male vrijednosti, sukladno zakonskim odredbama.  

Prema indikativnoj raspodjeli iznosa potpore za štete u poljoprivredi, za Varaždinsku županiju je bilo predviđeno 5.235.000 kuna, no Ministarstvo je dodijelilo gotovo dvostruko veći iznos jer je ukupno utvrđeni iznos šteta na području Varaždinske županije u omjeru prema ukupnoj šteti od tuče na području cijele Hrvatske bio daleko veći u usporedbi s preostalim županijama koje su također proglasile elementarnu nepogodu.

Načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić podsjetio je da je prošlo točno šest mjeseci otkad je njegov kraj pogodila tuča. - Stajali smo ispred ovih staklenika i plastenika, a iako se činilo da je situacija nerješiva, nisam sumnjao da ćemo je uspjeti riješiti uz pomoć Varaždinske županije, Ministarstva poljoprivrede i Vlade RH. Ljudi su jedni drugima pomagali i to zajedništvo se prenijelo na sve druge. Od ukupnog iznosa za Varaždinsku županiju, poljoprivrednicima iz općina Veliki i Mali Bukovec te Sveti Đurđ isplaćeno je osam milijuna kuna - rekao je načelnik Vrbanić. 


Na pristigloj pomoći zahvalio je Josip Mraz, vlasnik istoimenog OPG-a. – Doista nas je zadesila katastrofa, u prvi tren se činilo da je situacija nerješiva. Međutim, uz puno truda uspjeli smo sve popraviti i složiti, tako da zahvaljujem na dosad pristigloj pomoći – istaknuo je Josip Mraz.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci