PETRIJANEC Kada mještani mogu podići svoje kompostere i ljubičaste kante?

VV | 28.4.2022. u 17:44h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon uvođenja mobilnog reciklažnog dvorišta za sav problematični otpad i dostupnosti mještanima svakodnevnog zbrinjavanja glomaznog otpada u kontenjer koji se nalazi u dvorištu općine te dvaju kontenjera tzv. “zvona” za staklene flaše, koji se nalaze na sjedištu općine u Petrijancu, Općina Petrijanec nastavlja s mjerama koje bi trebale smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada i spriječiti odlaganje otpada u prirodu.

Naime, u projektu koji je odobren općini od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost općina je nabavila kompostere, kante za odvajanje otpada za parkove i igrališta, kontenjere za zbrinjavanje tekstila i kante za sortiranje otpada za naše najmlađe u vrtiću i školi.

IMG_20220428_130140.jpg

Općina Petrijanec je tako nabavila opremu za sortiranje otpada ukupne vrijednosti  324.050 kuna s PDV-om, od čega se 40 % sufinancira sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (ili 129.620 kuna), a dio te opreme bit će dodijeljeni građanima koji žele kompostirati i time smanjiti količine svog komunalnog otpada. Kontenjeri za tekstil bit će postavljeni kod društvenih domova i određenih sportskih objekata, dok će manji koševi za sortiranje smeća biti postavljeni u parkovima i kraj dječjih igrališta. Također, nabavljeni su i žabe, delfini i medo kao prilika za sortiranje za naše najmlađe u vrtiću ili osnovnoj školi.

- Obavještavaju se građani koji su se izjasnili na preuzimanju žutih kanti za komposter, da dođu po svoj besplatni komposter u ponedjeljak, 2. svibnja na adresu Vladimira Nazora 157, Petrijanec u vremenu od 11 do 17 sati, a istog dana podijelit će se i ljubičaste kante za pelene - izvijestili su iz Općine Petrijanec. 

IMG_20220428_125949.jpg

U suradnji sa tvrtkom Čistoća Općina Petrijanec osigurati će odvoz pelena za sva domaćinstva koja imaju tu potrebu te na taj način zapravo smanjiti količinu otpada u crnoj kanti. Također, općina će i sufinancirati mjeru odvoza ljubičastih kanti.

- Mjera osiguranja potrebne opreme za provođenje kućnog kompostiranja samo je jedna u nizu mjera predviđenih Planom gospodarenja otpadom Općine Petrijanec. Krajem prošle godine podijelili smo žute kante za plastiku kako bismo olakšali prikupljanje plastike za domaćinstva, koje ima sve više. Sada dijelimo kompostere i ljubičaste kante za pelene za domaćinstva s područja općine. Svi mještani koji imaju malu djecu, moći će preuzeti ljubičaste kante za pelene koje će se podijeliti besplatno i neće biti dodatni trošak na računu Čistoće. Kante za pelene su nadstandard, a zahtjev za njima mogu predati i osobe s invaliditetom koje koriste pelene, kao i osobe s inkontinencijom. Na taj način zapravo ćemo sufinancirati kao općina odvoz pelena i smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada u crnoj kanti za domaćinstva - rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec i dodaje kako je ponosan što je velik broj mještana iskazao interes za kompostere.

IMG_20220428_132310.jpg

- Prosječan sastav kućnog otpada ukazuje da se čak trećina takvog otpada može reciklirati na ovaj način. Pojednostavljeno, ako prosječno kućanstvo proizvede tri kilograma otpada na dan, kilogram otpada se može kompostirati, odnosno tijekom godine možemo preraditi više od  300 kilograma otpada. Na ovaj način biootpad postaje korisna sirovina, a ne problematično "smeće“- rekao je načelnik Posavec.