Počela humanitarna akcija za obitelji Stupalo i Matkun koji su u eksploziji ostali bez kuće Foto: Grad Varaždinske Toplice

Počela humanitarna akcija za obitelji Stupalo i Matkun koji su u eksploziji ostali bez kuće

V.M./Varaždinske vijesti | 21.12.2016. u 13:10h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Varaždinske Toplice i Zajednica sportskih udruga grada pokrenuli su humanitarnu akciju "Zajedno do novog doma" za prikupljanja pomoći za izgradnju novog stambenog objekta dvjema obiteljima kojima su uništeni stanovi u nedavnoj eksploziji.

Naime, ovih je dana stigla i službena potvrda Ureda državne uprave da može otpočeti prikupljanje novčanih priloga na novootvoreni broj žiro računa Zagrebačke banke HR9123600001501982816 Zajednice sportskih udruga grada Varaždinskih Toplica.

Govoreći o pokretanju ove hvalevrijedne humanitarne akcije, koja bi trebala pomoći obitelji Stupalo-Matkun te obitelji Grdašić da opet imaju svoj krov nad glavom, gradonačelnica Goranka Štefanić pozvala je sve ljude dobre volje, građane Varaždinskih Toplica, gospodarstvenike, udruge, razna društva, ali i sve ostale, da u skladu sa svojim mogućnostima izdvoje pomoć za ove dvije obitelji.

Građani Varaždinskih Toplica uvijek su imali "veliko srce" i osjećaj da trebaju pomoći svojim sugrađanima, ali i drugima, kada se netko nađe u nevolji. A upravo su se obitelji Stupalo-Matkun i Grdašić, ne svojom krivnjom, našle u zaista velikim životnim problemima za čije im je rješenje potrebna pomoć svih nas – izjavila je Štefanić na konferenciji za novinare u povodu početka humanitarne akcije.

Najavila je da je cilj akcije prikupljanje više od milijun kuna koliko se procjenjuje da će biti potrebno za izgradnju novog stambenog objekta u Ulici braće Radić u Toplicama i da akcija traje narednih 90 dana.

Samo provođenje humanitarne akcije, prikupljanje i trošenje financijskih sredstava, nadzirat će Povjerenstvo kojeg čine gradonačelnica Štefanić, tajnik Zajednice Ivica Mihalić, predstavnici obitelji čiji su stanovi uništeni, Petra Stupalo i Marijan Grdašić, predstavnici gospodarstvenika Bernarda Cecelja, Mladen Pecik i Marko Pokos, te u ime Gradskog društva Crvenog križa Novi Marof Mirjana Matić Brdar i predsjednica mjesnog odbora Marija Jurše.

Ivica Mihalić, tajnik Zajednice sportskih udruga, naglasio je da su potaknuti nesrećom koja je zadesila ove obitelji, ni krive ni dužne, odlučili da krenu u akciju s ciljem da se prikupi što više sredstava.

Nadamo se da ćemo prikupiti dovoljno sredstava da se krene s izgradnjom, dovrši i opremi stambeni objekt – rekao je Mihalić.

Već prije početka humanitarne akcije neki od topličkih gospodarstvenika najavili su svoju pomoć u novcu, ali i nabavci građevinskog materijala. Mladen Pecik u ime gospodarstvenika rekao je da je siguran u dobre namjere gospodarstvenika koji su uvijek znali priskočiti u pomoć i da će tako biti i ovoga puta.

Inače, Grad se već sada uključio u pomoć obiteljima plaćajući režijske troškove obitelji Stupalo-Matkun koja je privremeno smještena u stanu topličanke Ljiljane Krpanić koja je odmah priskočila u pomoć i besplatno ustupila na korištenje svoju nekretninu. Također, iz gradskog proračuna bit će plaćeni troškovi uklanjanja srušene građevine te izrada projekta uklanjanja građevine u iznosu od otprilike 135 tisuća kuna.

Nažalost, troškovi izgradnje novog objekta bit će jako veliki, procjenjuje se na više od milijun kuna. Riječ je o izgradnji nove stambene jedinice za obitelj Stupalo-Matkun i značajnu rekonstrukciju i dogradnju stana Marijana Grdašića. Radi se o znatnim sredstvima i stoga još jednom upućujemo svima apel da se u ovo predblagdansko vrijeme uključe u akciju i pomognu onima kojima je pomoć u ovom trenutku zaista potrebna – zaključila je Štefanić te dodala da se nada da će idući Božić obitelj Stupalo-Matkun i Gradašić dočekati u novim stanovima.

U ime stanara na humanitarnoj akciji zahvalila je Petra Stupalo koja je u tragediji ostala praktički bez svega. Zahvalila je svim ljudima dobre volje koji će se uključiti u akciju, ali i brojnim pojedincima i ustanovama koje su već dosada priskočile u pomoć.

Broj žiro računa: HR9123600001501982816 pri Zagrebačkoj banci

Galerija slika