FOTO Svečana sjednica uz Dan općine Vinica: "Sve što je odrađeno u protekloj godini doista je impresivno" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Svečana sjednica uz Dan općine Vinica: "Sve što je odrađeno u protekloj godini doista je impresivno"

IHR/Varaždinske vijesti | 26.4.2024. u 18:42h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je obilježen Dan općine Vinica, koji se slavi uz blagdan sv. Marka. Tim povodom u općinu su došli brojni uzvanici među kojima su bili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, ujedno izaslanik predsjednika Vlade i predsjednika Sabora, general Mladen Markač, Božo Lasić, načelnik Općine Konavle i predsjednik Hrvatske zajednice općina, brojni gradonačelnici i načelnici te uzvanici.

Dobrodošlicu svima zaželio je predsjednik Općinskog vijeća Vinice Predrag Štromar koji je ustvrdio kako se u proteklih godinu dana u ovoj općini intenzivno radilo.

vinica79.JPG

- Održano je sedam sjednica, na njima smo raspravljali i uspješno donosili važne odluke, pri čemu mi je posebno drago da smo na zadnjoj donijeli odluku o priznanjima koja ćemo dodijeliti našim građanima. Puno je investicija koje smo odradili ili su pri kraju kao što je arboretum Opeka. Ipak, najviše moramo razmišljati o ljudima te zaslužne nagraditi, a mlade ljude poticati da daju više od sebe. Ova općina jedna od onih koja najviše nagrađuje mlade ljude, osnovnoškolce, srednjoškolce i studente. Nagrađujemo znanje tako da svatko tko ozbiljno uči, može dobiti naknadu od općine. Tako ćemo raditi i dalje, a siguran sam da će ti mladi ljudi dalje preuzeti odgovornost za razvoj naše općine na dobrobit naših građana - poručio je Štromar te dodao kako je Općina Vinica prepoznatljiva u Hrvatskoj kao malo, cjelovito mjesto u koje ima sve, od vrtića do srednje škole.

vinica61.JPG

- Proveli smo brojne komunalne projekte, a u svibnju smo imali i poplavu koja je prouzročila ogromne materijalne štete, klizišta i odrone cesta, vinograda i plavljenje kuća. Dio klizišta uspješno je saniran u dobroj suradnji s Županijskom upravom za ceste, a u pripremi su projekti sanacija i ostalih klizišta. Zahvalio bih i svim djelatnicima Općine koji svojim radom, energijom daju i doprinose da naša Vinica bude kvalitetnija, bolja i ljepša - ustvrdio je Štromar.

Načelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec, prof. ustvrdio je da je sve ono što je odrađeno u općini u protekloj godini, odnosno tri godine unatrag, doista impresivno.

vinica82.JPG

- Ulaganja u Općinu Vinica, kad se zbroje, vrijedna su više od 40 milijuna eura. Prvenstveno moramo napomenuti najveći projekt, projekt Varaždinske županije i Srednje škole Arboretum Opeka, a to je završetak rekonstrukcije dvorca i uspostava Regionalnog centra kompetentnosti iz poljoprivrede. Nadalje, tu je uređenje svih naših ulica, završetak aglomeracije, a otvoren je i Sportski centar Vinica kojeg je otvorio izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, na što moramo biti izuzetno ponosni. Planova imamo jako puno, novi projekti koji su već pripremljeni "teški“ su oko 10 milijuna eura, tako da je ukupna vrijednost projekata 50 milijuna eura - rekao je načelnik Općine Vinica.

Nakon što se otvori dvorac Opeka, najavio je revitalizaciju arboretuma i gradnju parkirališta.

vinica80.JPG

- Nadamo se da će nakon toga krenuti i obnova motela, kurije Patačić te kurije Matačić-Dolansky, pa idemo prema našem starom gradu i burgu. Krećemo i u dogradnju dječjeg vrtića u Vinici budući da sada može primiti 100-tinjak mališana što je premalo, tako da idemo u dogradnju četiri nove jedinice za naše mališane. Također se planira dogradnja školske sportske dvorane. Kad se sve zaokruži, bit će to veliki pomak za našu općinu – rekao je dr. sc. Branimir Štimec, prof.

Čestitke Viničancima uputio je i župan Anđelko Stričak koji je ustvrdio kako se u proteklih godinu dana na području ove općine, s kojom Varaždinska županija ima odličnu suradnju, puno toga odradilo.

vinica110.JPG

- Posebno bih istaknuo najveći projekt, rekonstrukciju dvorca Opeka i uspostavu Regionalnog centra kompetenosti u poljoprivredi pri Srednjoj školi Arboretum Opeka. Dvorac je izgrađen 1674. godine, dakle prije okruglih 350 godina, u vrijeme kada su se uz dvorce podizala naselja. Nakon 3,5 stoljeća Vinica ponovno doživljava procvat, dvorac se obnavlja, a Županija priprema i projekt revitalizacije samog arboretuma. Provedena je aglomeracija, završen niz ulaganja u ceste, s Općinom smo izgradili Sportski centar, a uz to Županija provodi i niz investicija u školama tako da možemo reći da se Vinica zaista razvija kao mjesto prikladno za život mladog čovjeka. A mladom čovjeku su najvažniji radno mjesto, stan, vrtić i škola, što sve više-manje u Vinici i okolici imaju – ustvrdio je župan Stričak te se osvrnuo na jučerašnji povijesni dan za Republiku Hrvatsku, u koju je sletjelo prvih šest borbenih aviona Rafala.

vinica115.JPG

- Naglašavam to zato što su 1991. godine upravo odavde naši branitelji, najprije kao Jedinica posebne namjene policije, a potom kao 5. bojna 1. a brigade Tigrovi krenuli u obranu i potpuno oslobađanje Domovine, a u Vinici im je bio kamp i obučni centar – podsjetio je župan.

U ime načelnika i gradonačelnika čestitke Viničancima je uz Markovo uputio Krunoslav Lukačić, predsjednik Općinskog vijeća Sračinca, a u ime prijateljskih općina Božo Lasić, načelnik Općine Konavle i predsjednik Hrvatske zajednice općina.

vinica109.JPG

Na svečanoj sjednici dodijeljene su i novčane nagrade najuspješnijim studentima, Mihaelu Ivančiću, Martini Ivačić i Lovri Rukelju.

- Izuzetno mi je drago što Općina Vinica podržava moj trud i zalaganje. Nakon završetka studija, svakako bih htio nastaviti živjeti u Vinici i raditi u Varaždinskoj županiji, jer bih htio što više pomoći zdravstvu naše županije - istaknuo je Mihael Ivančić, student prve godine medicine u Zagrebu.

vinica97.JPG

Uručena su i javna priznanja Općine Vinica: plakete su dodijeljene Kulturno-umjetničkom društvu Vinica i DVD-u Vinica, a diploma Općine Dječjem vrtiću Vinica te prečasnom Valentu Posavcu.

vinica104.JPG

Svečanu sjednicu su svojim nastupima uveličali zbor Osnovne škole Vinica te harmonikaš Antun Tot.

Uoči svečane sjednice, Varaždinska županija i Srednja škola Arboretum Opeka organizirali su obilazak gradilišta dvorca Opeka za sve zainteresirane građane.

vinica120_26042024.jpg

Kako je bilo na svečanoj sjednici povodom Dana općine Vinica, pogledajte u fotogaleriji u nastavku...