PETRIJANEC Osnovnoškolci boravili na Cresu u sklopu projekta “EduRo – edukacija robotike kroz Hrvatsku”

VV | 17.8.2023. u 09:09h | Objavljeno u Našim krajem

Zbog interesa učenika za dodatnim znanjima iz područja robotike u OŠ Petrijanec, čija zastupljenost na satu tehničke kulture nije dovoljna, pokrenuta je inicijativa organizacije dodatnih edukacija iz navedenog područja kroz rad neprofitnih organizacija, u ovom slučaju Udruge “Mladi u Petrijancu”, a u suradnji s Osnovnom školom Petrijanec, Općinom Petrijanec i Gradom Cresom. Edukacija kroz neprofitnu organizaciju omogućava da učenici sudjeluju na natjecanjima na način da imaju instituciju kroz koju se mogu predstavljati na natjecanjima, formalno omogućava lakšu prijavu na natjecanje i organizaciju odlaska na natjecanje za učenike i mentore.

Udruga “Mladi u Petrijancu” prijavila se na natječaj  za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2022./2023. koji je raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te je ostvarena potpora u iznosu od 13.051,08 eura za provođenje aktivnosti. Na zadovoljstvo učenika OŠ Petrijanec, partnerstvo u projektu prihvatio je Grad Cres i samim time omogućio Osnovnoj školi Frane Petrića u Cresu upoznavanje sa mobilnom robotikom i RoboCup natjecanjem.

– Takve su radionice u potpunosti prilagođene predznanju, potrebama i željama polaznika. Iznimno mi je drago da proširujemo radionice robotike na otočna područja te da smo školu u Cresu upoznali s malim dijelom robotike i radionica koje provodimo u Osnovnoj školi u Petrijancu, ali i diljem Hrvatske. Radionice će omogućiti polaznicima proširivanje i usvajanje novih znanja, vještina i sposobnosti kroz samostalno učenje, preuzimanje odgovornosti, spremnost na međusobnu suradnju te mogućnost stvaranja prijateljstava i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. – rekao je edukator projekta Kolarić.

– Veseli me činjenica da svake godine udruge prijavljuju nove projekte na razne natječaje pa čak i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a posebno veseli sinergija partnerstva škole, grada Cresa i općine Petrijanec te da se prave ideje za provođenje projekata javljaju upravo tamo gdje postoji potreba, a potrebu su iskazali upravo učenici OŠ Petrijanec koji pokazuju izniman interes za STEM područje u školi.  To je ta prava vrijednost koja donosi mnogo više od ostvarene potpore od 13 tisuća eura za ovaj projekt. Iznimno mi je drago da su učenici naše škole upoznali grad Cres i nadam se da će se suradnja nastaviti i u idućim godinama – istaknuo je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Osim posjeta Osnovnoj školi Frane Petrića učenici OŠ Petrijanec mogli su uživati u mirisu aromatičnog bilja otoka, posjetili su i voćnjak te hotel za kukce škole, a posjet učenika Cresu bio je u vrijeme manifestacije “Creski Kaić” – osnovni cilj te manifestacije jest očuvanje i valorizacija nematerijalne kulturne baštine u smislu tradicionalnog načina života otoka Cresa povezanog s pomorstvom i ribarstvom te podizanje opće razine svijesti o važnosti pomorske i ribarske baštine u očuvanju identiteta otoka, pa možemo reći da su učenici zaista imali priliku lijepo upoznati otok Cres.

- Zahvaljujem se Općini Petrijanec koja je osmislila i prijavila projekt te vodila računa da se projekte aktivnosti provedu a udruga je tu bila svakodnevna podrška i nositelj projekta. Udruga će i dalje prijavljivati projekte a sve u cilju pomoći lokalnoj i široj zajednici – rekao je Danijel Sokač predsjednik udruge “Mladi u Petrijancu”

Na radionici robotike u Gradu Cresu sudjelovali su učenici: Mateo Kerežia, Dora Tomašek, Jakov Tomašek, Ruben Stolnik i Petar Zrinski u pratnji učiteljice Kristine Jurjak.