Osnovana udruga "Naš zavičaj" zbog brige da će se u Podrutama pokrenuti pogon pirolize

VV | 18.5.2022. u 09:11h | Objavljeno u Našim krajem

Eko udruga „NAŠ ZAVIČAJ“ osnovana je 4. svibnja 2022 godine u Podrutama, bavit će se odgovornošću lokalnih i planetarnih aspekata ekološke krize, zaštite okoliša i prirode, očuvanje baštine i s time povezana pitanja za zdravlja i dobrobiti ljudi. Očuvanje zdravlja i poticanje na zdraviji način življenja mladih.

Glavni razlog za osnivanje udruge je da su unatrag mjesec i pol dana mještani Podruta primijetili da se u privatnoj tvrtki OMEGA odvijaju neuobičajene aktivnosti. Krenuli smo se informirati, te smo čuli da je neka firma iznajmila prostor u kojem bi se vršila piroliza.

- Navodno su i neki strojevi već u montaži. Da ne bilo nedoumica, neki su mještani kontaktirali gradsku upravu, pa i samog gradonačelnika, no ni od koga nismo dobili konkretne odgovore na svoja pitanja što je potaknulo dodatnu zabrinutost. Poučeni iskustvom od prije desetak godina gdje smo se borili sa smradom i onečišćenjem vode i zraka iz bivše firme BBS odlučili smo hitno reagirati te se obratiti nadležnim institucijama pošto nismo dobili odgovore na tražena pitanja od lokalne samouprave. Napominjemo da ćemo svim legalnim i legitimnim sredstvima štititi prava naših mještana te ćemo se u tu svrhu obratiti i svim relevantnim institucijama Republike Hrvatske i tako očuvati naš kraj od zagađenja bilo koje vrste - stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik udruge Stjepan Huzjak.