OŠ IVANEC Djeca učila o sigurnosti u prometu: vozili autiće na mini poligonu, oduševljeni Jumicarom Foto: B. Težak

OŠ IVANEC Djeca učila o sigurnosti u prometu: vozili autiće na mini poligonu, oduševljeni Jumicarom

Grad Ivanec/vv | 12.5.2023. u 09:41h | Objavljeno u Našim krajem

Učenici drugih razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec te njenih područnih škola u Salinovcu, Kuljevčici i Prigorcu danas su bili ponosni sudionici Jumicara, Programa prometne kulture za najmlađe.

Riječ je o programu koji se provodi u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometom u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima – Policijskom postajom Ivanec, Gradskim društvom Crvenog križa i DVD-om Ivanec.

Mobilni poligon

Tim povodom na školskom igralištu postavljen je mobilni poligon sa zebrama, prometnim znakovima i semaforima, kojim su djeca vozila male električne automobile.

Uz pomoć instruktora, koji su im demonstrirali pravila vožnje i obvezu poštivanja prometnih znakova te ih upozoravali na prometne „prekršaje“, malim vozačima ta je vožnja bila osobit doživljaj!

junicar15-osnovna_skola-100523.jpg

junicar13-osnovna_skola-100523.jpg

Uz čestitke, djeci je potvrde o uspješno završenom programu uručio gradonačelnik Milorad Batinić koji je sa svojim zamjenikom Markom Friščićem i ravnateljem OŠ Ivanec Damirom Jagićem obišao učenike te se informirao o ovom korisnom programu čiji je cilj povećanje sigurnosti najmlađih u cestovnom prometu.

Učenici su u teoretskom dijelu prethodno učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu.

S policajcem, vatrogascima i prvom pomoći

Na licu mjesta imali su i priliku upoznati se sa zanimanjem policajac. O radu i ulozi policajca pričao im je službenik iz PP Ivanec Davor Blaško, pri čemu su djeca s naročitim zanimanjem razgledala unutrašnjost pravog policijskog vozila te isprobala sirene i razne policijske rekvizite.

U preventivni program bio je uključen i DVD Ivanec pa su vatrogasci Marko Hajduk i Emin Tatarević u školsko dvorište stigli s velikim navalnim vatrogasnim vozilom.

junicar4-osnovna_skola-100523.jpg

junicar7-osnovna_skola-100523.jpg

Na zanimljiv način upoznali su ih s važnošću zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar te preventivnim aktivnostima. Djece se posebno dojmila unutrašnjost vatrogasnog vozila te oprema koju vatrogasci koriste u požarnim i tehničkim intervencijama.

U akciju se uključilo i Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec s ravnateljicom Sanjom Pajtak i suradnicima, koji su učenicima demonstrirali osnove pružanja prve pomoći, podučili ih o razlikama između prve pomoći i hitne pomoći te kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede i što oni mogu učiniti u hitnim situacijama.

junicar5-osnovna_skola-100523.jpg

Uz zahvalu svim sudionicima, učiteljima i učiteljicama razredne nastave te svima koji na bilo koji način podupiru ovaj program, organizatori su na kraju poručili: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, onda smo postigli velik uspjeh!