OPG SLAVICA GRĐAN Nektaru zdravlja s ivanečkih polja internacionalna šampionska titula

Varaždinske vijesti | 1.10.2022. u 21:30h | Objavljeno u Našim krajem

Izvanserijsku kvalitetu ekološkog soka prepoznala je ocjenjivačka komisija na međunarodnom sajmu u G. Radgoni te mu dodijelila titulu šampiona; uspjeh nije slučajan, jer isti proizvod je i 2020. i 2021. osvojio velike zlatne medalje

"Najzdravija biljka na svijetu", "namirnica budućnosti", čudo s antikancerogenim djelovanjem – sve ovo tek su neki od opisa aronije, čudesnog bobičastog voća koje dobro uspijeva i u našem podneblju. Međutim, manje je poznato da Ivanec u jednom proizvodu aronije ima i svog šampiona, i to međunarodnog "kalibra".

Riječ je o soku aronije iz OPG-a Slavice Grđan, koji je u jakoj internacionalnoj konkurenciji na nedavnom prestižnom međunarodnom sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni osvojio šampionsku titulu u kategoriji sokova i bezalkoholnih pića.
Ovaj nektar proizveden je iz ručno ubranih bobica (u sezoni berbe u nasadu zna biti i po 30 berača) s 800 grmova, koje je S. Grđan prije desetak godina podigla na površini od 3.500 m2 u Punikvama kod Ivanca.

aronija_berba2.jpg

A da uspjeh u Radgoni nije slučajan, potvrđuje i podatak da je za svoje proizvode ovaj OPG i 2020. i 2021. godine na istom sajmu osvojio velike zlatne medalje. I to nije sve.

-S uzgojem ovog, vrlo cijenjenog i nadasve korisnog voća za ljudsko zdravlje, započela sam uz svoju osobnu viziju - da bogatstvo zdravlja sadržanog u plodovima aronije pretočim u ponudu raznovrsnih i kvalitetnih proizvoda. Nasad je sada u punom rodu, a ove godine urodio je s 1,5 tonu bobica prvorazredne kvalitete. Treba naglasiti da je riječ o eko uzgoju, jer aronija ničim nije tretirana – otkriva gđa Slavica.

aronija_berba1.jpg

-Uz sok, aroniju prerađujem u voćno vino, rakiju, liker, pekmez i čaj. Za voćno vino od aronije sam dvije godine zaredom (2019. i 2020.) na VINEI osvojila priznanje Zlatni grozd za kvalitetu, a prije toga i Srebrni grozd za rakiju od aronije – kaže gđa Grđan.

Većinu svojih proizvoda proda na kućnom pragu, dio i putem burze hrane preko Interneta, a dio putem prigodnih paketa koje naručuju pojedine tvrtke, osobito oko Božića i Nove godine.

Iako živi u Zagrebu, svaki vikend provodi u kuću u Ivancu te se, osobito u sezoni radova i njege, bavi nasadom aronije u Punikvama. I dok se o uspjesima velikih proizvođača na raznim sajmovima putem medija izvještava razmjerno često i redovito, to nije tako u slučajevima vrijednih postignuća malih proizvođača, koji u svoj posao ulažu velik trud i znanje.
Stoga i ovaj prilog objavljujemo kao svojevrsni vjetar u leđa domaćim OPG-ovima, koji često, samozatajno i daleko od očiju šire javnosti, stvaraju proizvode europske i svjetske kvalitete.