OPĆINSKO VIJEĆE GORNJEG KNEGINCA Odobrene „uskrsnice“ i inicijativa za novom Turističkom zajednicom

Varaždinske vijesti | 25.3.2022. u 11:12h | Objavljeno u Našim krajem

U prostorijama Vatrogasnog centra Kneginec jučer je održana deseta sjednica Općinskog vijeća Općine Gornji Kneginec. Sjednici je prisustvovalo 11 općinskih vijećnika. Na dnevnom je redu bilo 13 točaka koje su, nakon provedenih rasprava, usvojene jednoglasno.

Vijećnici su tako prihvatili novi Poslovnik o radu Općinskog vijeća Općine Gornji Kneginec koji je usklađen s novim izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Dodane su odredbe o održavanju sjednica u elektroničkom obliku, a novi je tekst Poslovnika sada dobiven u pročišćenoj inačici. Prihvaćene su Odluka o ustrojstvu i djelokrugu Jedinstvenog upravnog odjela Općine Gornji Kneginec kao i Odluka o određivanju koeficijenata za obračun plaća službenika i namještenika u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Gornji Kneginec.

Ovim se odlukama ukida Odsjek za prostorno uređenje i graditeljstvo i umjesto njega uvodi Odsjek za upravno-pravne poslove.

Usvojene su Analiza stanja sustava civilne zaštite na području Općine Gornji Kneginec u 2021. godini i Plan razvoja sustava civilne zaštite na području Općine Gornji Kneginec za 2022. godinu s financijskim učincima za trogodišnje razdoblje.

Na prijedlog općinskog načelnika Gorana Kaniškog Općinsko je vijeće prihvatilo Odluku o isplati jednokratne novčane pomoći umirovljenicima, nezaposlenima i korisnicima zajamčene minimalne naknade. Jednokratna novčana pomoć u iznosu od 150 kuna bit će isplaćena umirovljenicima, korisnicima zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Varaždin i nezaposlenim osobama prijavljenim u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koji imaju prijavljeno prebivalište na području Općine. Podjela „uskrsnica“ bit će od 11. do 13. travnja 2022. godine.

Vijećnici su također jednoglasno prihvatili Izvješće o korištenju sredstava od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem za 2021. godinu kao i Izvješće o provedbi plana upravljanja i raspolaganja imovinom Općine Gornji Kneginec za 2021. godinu.

Poseban je naglasak i na Odluku o potpisivanju Sporazuma o suradnji na osnivanju Turističke zajednice „Varaždinski bregi“.

Ovom se odlukom stvara mogućnost za osnivanje nove Turističke zajednice koja će obuhvaćati Općine Gornji Kneginec, Beretinec, Sveti Ilija i Vidovec. Iako Općina Gornji Kneginec ima vlastitu Turističku zajednicu nove zakonske odredbe omogućuju povećanje djelokruga turističkih zajednica na više lokalnih samouprava kao i mogućnost za dobivanje sredstava Ministarstva turizma i sporta za osnutak istih. Nova Turistička zajednica značit će novi zamašnjak razvoju turizma na ovom području.

Deseta točka dnevnog reda bio je prijedlog Odluke o pristupanju Općine u LAG Sjeverozapad. LAG Sjeverozapad obuhvaća 14 jedinica lokalne samouprave sjeverozapadnog dijela Varaždinske županije s ciljem podrške razvoju ruralnih regija. Članstvom u LAG-u omogućit će se Općini veća i efikasnija podrška u pristupanju natječajima vezanih uz ruralni razvoj.

Općinski su vijećnici također prihvatili i Zaključak o prihvaćanju Izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji Općine Gornji Kneginec za 2020. godinu. Državni ured za reviziju donio je bezuvjetno mišljenje Općini o financijskim izvještajima i usklađenosti poslovanja. Na kraju sjednice vijećnici su usvojili Zaključak o prihvaćanju Izvješća o radu Trgovačkog društva Čistoća Varaždin.