Općini Beretinec petica za transparentnost: "Vrlo nam je važno da sve radimo kako zakon nalaže" Foto: Općina Beretinec/ilustracija

Općini Beretinec petica za transparentnost: "Vrlo nam je važno da sve radimo kako zakon nalaže"

vv | 30.6.2022. u 20:40h | Objavljeno u Našim krajem

Institut za javne financije (IJF) svake godine analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina sa svrhom potpunije transparentnosti i participacije građana. Na listi gradova i općina u Varaždinskoj županiji koji su za transparentnost ocjenjeni najvišom mogućom ocjenom našla se i Općina Beretinec.

Visokom ocjenom zadovoljan je i načelnik Nikola Žganec koji ističe kako je upravo transparentnost ono čemu od početka teže, a ova je ocjena potvrda da u tome i uspijevaju.

- Vrlo nam je važno da sve radimo onako kako nam zakon nalaže te da naši građani imaju uvid u svaku pojedinačnu isplatu iz proračuna. Uostalom, oni su ti koji pune proračun tako da imaju pravo znati i na što se njihov novac troši - rekao je načelnik Žganec dodajući kako je to zasluga svih zaposlenika u Općini te da će i dalje informirati mještane o načinu trošenja javnog novca i nastaviti transparentno poslovati u vremenima ispred njih.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Ta razina proračunske transparentnosti može se smatrati tek prvim korakom prema potpunijoj transparentnosti, odnosno temeljnim preduvjetom za edukaciju građana o lokalnim proračunima.

Prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica je u razdoblju od 2015.-2022. godine porasla s 1,8 na 4,5.