Općini Beretinec petica za transparentnost: "Vrlo nam je važno da sve radimo kako zakon nalaže" Foto: Općina Beretinec/ilustracija

Općini Beretinec petica za transparentnost: "Vrlo nam je važno da sve radimo kako zakon nalaže"

vv | 30.6.2022. u 20:40h | Objavljeno u Našim krajem

Institut za javne financije (IJF) svake godine analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina sa svrhom potpunije transparentnosti i participacije građana. Na listi gradova i općina u Varaždinskoj županiji koji su za transparentnost ocjenjeni najvišom mogućom ocjenom našla se i Općina Beretinec.

Visokom ocjenom zadovoljan je i načelnik Nikola Žganec koji ističe kako je upravo transparentnost ono čemu od početka teže, a ova je ocjena potvrda da u tome i uspijevaju.

- Vrlo nam je važno da sve radimo onako kako nam zakon nalaže te da naši građani imaju uvid u svaku pojedinačnu isplatu iz proračuna. Uostalom, oni su ti koji pune proračun tako da imaju pravo znati i na što se njihov novac troši - rekao je načelnik Žganec dodajući kako je to zasluga svih zaposlenika u Općini te da će i dalje informirati mještane o načinu trošenja javnog novca i nastaviti transparentno poslovati u vremenima ispred njih.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Ta razina proračunske transparentnosti može se smatrati tek prvim korakom prema potpunijoj transparentnosti, odnosno temeljnim preduvjetom za edukaciju građana o lokalnim proračunima.

Prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica je u razdoblju od 2015.-2022. godine porasla s 1,8 na 4,5.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci