Općina Visoko brine o kulturnim dobrima: Krajem godine finaliziraju se brojni projekti

VV | 16.12.2020. u 12:10h | Objavljeno u Našim krajem

U općini Visoko nalazi se nekoliko kulturnih dobara čija je obnova završena ili je pred završetkom.

Na župnoj crkvi presvetog Trojstva Visoko pri kraju su radovi na rekonstrukciji orgulja. Radovi su to koji traju od 2016. godine, a ukupno je dosad uloženo 525.000 kuna.

- Dosad je projekt rekonstrukcije vodila Župa, no ove je godine to Općina preuzela na sebe. Inače, orgulje su iz 1871. godine i registrirane su kao kulturno dobro. Sve radove financira Ministarstvo kulture kojem zahvaljujemo na pomoći. Ove je godine za to dobiveno 200.000 kuna, a ostatak sredstava 2017. i 2018. - rekao je načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković. 

Dobra suradnja s Ministarstvom kulture nastavljena je i na radovima na oltaru Marijina uznesenja u kapelici svete Marije Magdalene u Viničnom. Radi se o završetku restauratorskih radova za koje je ove godine dobiveno 30.000 kuna.

Načelnik Mateković naglasio je kako je projekt finaliziran, a vrijednost svih restauracijskih radova u kapelici iznosila je 135.000 kuna. Također, Ministarstvo kulture je isplatilo i 35.000 kuna za arhitektonsku snimku postojećeg stanja spomenute kapelice. 

Završena su i arheološka istraživanja te građevinska obnova utvrde Čanjevo- kampanja 2020. Ukupno je za to ove godine izdvojeno 125.000 kuna, od toga 100.000 od strane Ministarstva kulture.

- Utvrda Čanjevo najveći je turistički potencijal naše općine. Radovi na iskapanjima i obnovi trajali su dugi niz godina, a sada nam predstoji finalizacija tog velikog projekta: podizanje zidova, gradnja vidikovca i drvenog mosta. Imamo pripremljen gotov projekt prezentacije i obnove utvrde vrijedan  oko 3,5 milijuna kuna koji smo prijavili na  natječaj Ministarstva kulture jer Općina to sama ne može financirati. Planiramo se i kandidirati na natječaje preko fondova Europske unije. Utvrda će zasigurno biti pokretač turizma u općini, stoga ćemo ustrajati na realizaciji tog projekta – kazao je Mateković.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci