Općina Vidovec smanjuje stopu prireza, uvodi se i dodatna kanta za pelene Foto: Ivana Dreven

Općina Vidovec smanjuje stopu prireza, uvodi se i dodatna kanta za pelene

| 10.7.2021. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

Na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća Općine Vidovec, održane 9. srpnja u Etno kući u Domitrovcu, bilo je nekoliko važnih točaka, a prva među njima bila je odluka o sufinanciranju troškova zakupa prodajnog mjesta
poljoprivrednicima koji prodaju vlastite poljoprivredne proizvode na tržnicama unutar i izvan Varaždinske županije u 2021. godini. Odluku su vijećnici jednoglasno prihvatili.

vidovec_opcinsko_vijece_09072021_2.jpg

- Već niz godina pomažemo našim poljoprivrednicima tako da iz općinskog proračuna izdvajamo sredstva za sufinanciranje zakupa. Dosad je to iznosilo 800 kuna po OPG-u, a sada smo povisili taj iznos na 1.000 kuna. To je jedna mala potpora našim poljoprivrednicima - napomenuo je načelnik Bruno Hranić.

S osam glasova za i četiri suzdržana prihvaćeno je smanjenje stope prireza u općini Vidovec. Ova će se odluka primjenivati od 1. siječnja 2022. godine.

- Dosad je prirez, koji je uveden 2003. godine kod izgradnje školske sportske dvorane, iznosio 10 posto, a sada će biti smanjen za tri postotna poena i iznosit će 7%. Iz godine u godinu vidjet ćemo kako će se puniti općinski proračun i pokušat ćemo kroz ovaj mandat taj prirez i ukinuti. Mi godišnje iz prireza dobivamo oko milijun kuna u općinski proračun. Ukidanje prireza znači povećanje neto osobnih dohodaka i vjerujem da je to olakšanje te poticaj mještanima da lakše prebrode ovu krizu, pandemijsku i osobnu financijsku. Na sjednici je postavljeno pitanje zašto se baš sada smanjuje prirez, uz navode da je Općina u problemima zbog kreditnog zaduživanja za dječji vrtić. No, moram reći da se ove godine proračun puni bolje nego prošle, imamo povećanje broja zaposlenih te broja poduzeća i obrta na području općine, stoga vjerujem da je ovo dobar potez - istaknuo je Hranić.

Prihvaćena je i odluka o kriterijima za preuzimanje obveze plaćanja cijene za odvojeno prikupljanje, prijevoz i obradu pelena.

vidovec_opcinsko_vijece_09072021_7.jpg

- Pozvali smo mještane koji imaju potrebu za dodatnom kantom za pelene da se jave Općini, u tijeku je prikupljanje prijava, a kante za pelene namijenjene su ne samo roditeljima djece do 24 mjeseca starosti, nego i osobama s invaliditetom koje koriste pelene te osobama s inkontinencijom. Općina će sudjelovati u podmirenju tog troška, a Čistoća će osigurati kante. Vjerujem da ćemo s tom akcijom krenuti do kraja ove godine, a sigurno početkom sljedeće godine - pojasnio je načelnik.

Općina Vidovec nastavlja s financiranjem nabave radnih bilježnica, likovnih mapa i kutija za tehničku kulturu za učenike Osnovne škole Vidovec, Osnovne škole Tužno i Područne škole Nedeljanec.

- Godišnje za to izdvajamo oko 175.000 kuna iz proračuna. Pritom moram naglasiti da nema nikakvih cenzusa i da su u to uključeni svi učenici - rekao je Hranić.

Na sjednici su, među ostalim, donesene i odluke o imenovanju članova Povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda Općine Vidovec, Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec te osnivanju Vijeća za prevenciju Općine Vidovec, a vijećnici su jednoglasno donijeli i odluku o osiguranju sredstava za pomoć Općini Jakšić u Požeško-slavonskoj županiji, gdje su zbog nedavnog snažnog nevremena i tuče zabilježene velike štete.

- Vidovčanci su uvijek bili spremni pomoći ljudima u nevolji. Često se kaže da je bolje pomagati, nego da moramo tražiti pomoć. Općina će iz proračuna izdvojiti 10.000 kuna za nabavu crijepa i ostalog građevinskog materijala za sanaciju šteta, a priključili su se i poduzetnici, obrtnici i fizičke osobe, koji su prikupili dodatnih 12.000 kuna te uskoro u općinu Jakšić kreće kamion s građevinskim materijalom - rekao je načelnik.

Na sjednici je bilo riječi i osiguranju sredstava za uklanjanje gnijezda vrana, sakupljanje te odvoz gnijezda i biomase u parku oko dvorca u Vidovcu.

vidovec_opcinsko_vijece_09072021_4.jpg

- Problem vrana imamo već niz godina, a to je problem koji pogađa i gradove poput Varaždina, Čakovca, Zagreba, Budimpešte, Beča... Prva smo općina u županiji koja je donijela Plan zaštite divljači kojim je regulirano i rješavanje problema s vranama. U parku u Vidovcu ima više od 300 gnijezda. Prikupili smo ponude, odabrali najpovoljniju i sada krećemo s uklanjanjem tih gnijezda. Vrane stvaraju velike probleme, osobito na usjevima na našem području, ali vjerujem da ćemo ovime barem djelomično uspjeti ublažiti štete. Ishodili smo sve potrebne suglasosti Ministarstva poljoprivrede te angažirali tvrtku koja je ovlaštena za te radove - napomenuo je Hranić.

Načelnik je na sjednici vijećnike informirao i o implementaciji aplikacije Transparentnost isplate iz proračuna.

- Općina Vidovec je niz godina poznata kao jedna od najtransparentnijih općina u našoj županiji. Uvijek smo bili transparentni u raspolaganju javnim novcem, a sada je na nama da se otvorimo još više i da proračun bude otvoren svim građanima, odnosno da imaju uvid u svaku potrošenu kunu. Instalirat ćemo program te će od 1. siječnja sljedeće godine svi zainteresirani imati uvid u sve proračunske stavke i potrošnju iz općinskog proračuna - najavio je načelnik Hranić.

vidovec_opcinsko_vijece_09072021_1.jpg