"Općina Cestica postala je mjesto poželjno za život, s jasnom vizijom razvoja" Foto: Krešimir Đurić

"Općina Cestica postala je mjesto poželjno za život, s jasnom vizijom razvoja"

IHR/Varaždinske vijesti | 15.9.2023. u 19:17h | Objavljeno u Našim krajem

U Kulturnom centru u Cestici održana je svečana sjednica Općinskog vijeća uz Dan općine Cestica, a ujedno je obilježena i 30. obljetnica od osnivanja.

- FOTO Na svečanu sjednicu u povodu Dana općine Cestica stigli brojni uzvanici

Tom prigodom predsjednik Općinskog vijeća Cestice Darko Majhen svima je zaželi dobrodošlicu te čestitao mještanima Dan općine, koja je nakon 30 godina iz male ruralne sredine postala mjesto poželjno za život.

- Poseban i raznolik cestički kraj uvijek je težio razvoju. U 30 godina općina je dosegnula visoku razinu razvoja u gotovo svim područjima društvenog i gospodarskog života. U početku nije bilo lako. Promjene su se događale sporo i teško, a na raspolaganju je bilo malo iskustva i financijskih sredstava. No imali smo pojedince koji su željeli učiniti nešto za svoj kraj. Sve godine pamtit će se, neovisno o strankama na vlasti, po brojnim ulaganjima u ovaj kraj. Napravljeni su konkretni koraci koji jamče veću kvalitetu života. Iz jedne ruralne sredine postali smo područje u kojem imamo sve potrebne sadržaje bez kojih je današnji život gotovo pa nezamisliv i stvorili sredinu koja je poželjna za život s jasnom vizijom daljnjeg razvoja - poručio je Majhen. 

cestica47.jpg

Načelnik Mirko Korotaj osvnuo se na brojne projekte koji su realizirani, ali i nove koji osiguravaju daljni razvoj cestičkog kraja te  poplave, koje su mještane ove općine "pogodile" u dva navrata.

- Iako su nas u proteklih godinu dana pogodile dvije poplave, mi pokušavamo senirati štete, pa smo tako sanirali pet klizišta i tri nerazvrstane ceste, ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura, pri čemu je ŽUC i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine osiguralo više od 2/3 sredstava. Stoga koristim ovu priliku da se zahvalim Vladi, premijeru Andreju Plenkoviću, Varaždinskoj županiji i županu Anđelku Stričaku na financijskoj pomoći, koju i dalje očekujemo. Ulagalo se i u ostalu komunalnu infrastrukturu, izgradnju pješačkih staza, a zajedno s Hrvatskim cestama ušli smo u investiciju skretača prema dvorani OŠ Cestica. S Varkomom Varaždin izgrađene su četiri dionice vodovodne mreže, zahvaljujući čemu 99% mještana naše općine ima mogućnost priključenja na vodovodnu mrežu. Od velikih komunalnih zahvata važan je i projekt aglomeracije, te očekujemo da će se kućanstva do kraja godine moći priključiti. Rekonstruirana je niskonaponska mreža, izgrađena je je trafostanica u Jarkima, a pratimo i rad naših udruga, koje ispunjavaju svoje programe i projekte, a posebno pohvaljujem rad Udruge hiperaktivni Cestica i naših umirovljenika - rekao je načelnik Korotaj.  

cestica54.JPG

Dodao je i kako su bili zauzeti i pripremom projekata za natječaje za EU sredstva.

- Krenulo se u dogradnju vrtića, investicije od 1,2 milijuna eura, pri čemu je putem mjere 7.4.1. milijun eura osiguralo  Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a 100.000 osigurano je iz proračuna Općine. Putem te mjere osigurali smo i sredstva za rekonstrukciju Društvenog doma Donje Vratno, investicija vrijednosti 700.000 eura, pri čemu je Ministarstvo osiguralo 600.000 eura, a Općina je iz proračuna izdvojila 100.000 eura. Također, preko LAG Sjeverozapad krećemo u izgradnja prostorija mjesnog odbora u Jarkima. Vrijednost ove investicije je 240.000 eura. Preko LAG-a osigurano je 40.000 eura, a ostatak ćemo osigurati preko regionalnog razvoja. Prijavljeni su i projekti energetske obnove domova, DVD-a Lovrečan i Dubrava, DVD-a Babinec, a prijavljen je i projekt auto kampa u Križovljangradu, za što očekujemo rezultate krajem godine. Za naše mještane od posebnog značenje ima i ulazak u Schengen - istaknuo je Korotaj te najavio izgradnju nove stambene zgrade u Cestici, za što će se, najavio je, ovih dana raspisati i natječaj.

Čestitke mještanima Cestice uputio je i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, koji je ustvrdio kako je ova općina izrazito uspješna.

DSC_0024.jpg

- Ovo je općina koje ima jedno vodstvo koje obnaša vlast kontinuirano. Ne smijemo to zaboraviti. Treba imati viziju, ljude koji mogu to realizirati, ali važan je i taj kontinuitet - rekao je Novoselec i dodao kako je teško nabrojati sve što je postigla Općina Cestica.

- Živim na ovom području i znam kako je izgledala ova sredina prije 30 godina, a kako danas. Ovo je bilo ruralno područje, a danas je to jedna sredina ima sve sadržaje za kvalitetan život. Sjećam se i načelnika ove općine, koji je, dok mnogi od nas nisu, imao hrabrost dograditi školu i sportsku dvoranu po modelu JPP-a. Njegovom vizijom danas sve to općina ima i želim vama i Općinskom vijeću da i dalje donosite odluke na dobrobit svih mještana – rekao je Novoselec.

Svim žiteljima Dan općine čestitao je i župan Anđelko Stričak.

DSC_0063.jpg

- Postignuća u ovoj općini vidljiva su na svakom koraku. Općina Cestica je na samoj granici sa Slovenijom i po meni ovdje se nekako najviše baštine te europske vrijednosti. Načela rada, ponašanja i djelovanja primjenjuju kod sebe, ali osim svih postignuća u fokusu nam moraju biti ljudi. Ovdje smo imali nekoliko elementarnih nepogoda, i ovo je prilika da se zahvalim vatrogascima koji su odmah priskočili u pomoć. S načelnikom i vijećnicima te mještanima sam dočekao i Novu godinu, a upravo oni znaju što znači Schengen - rekao je Stričak.

Saborski zastupnik Predrag Štromar rekao je kako Općinu Cestica vode ljudi koji imaju i imali su viziju.

DSC_0081.jpg

- Znali su kakvu Cesticu žele, komunalno i infrastrukturno opremljenu, sa svim što treba da bi građani bolje živjeli, od vrtića, škole, sportske dvorane, a danas je najveća briga osigurati ljudima što bolji standard. I zato dragi žitelji općine Cestica, budite i dalje tako dobri, marljivi i vrijedni – poručio je Štromar.

cestica28.jpg