FOTO Općina Bednja: Tradicionalan prvi svibanjski izlet u Trakošćanu privukao brojne posjetitelje

VV | 2.5.2022. u 09:08h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Općine Bednja i Turističke zajednice Trakošćan Općina Bednja povodom Međunarodnog praznika rada u nedjelju je održana manifestacija, Prvi svibanjski izlet u Trakošćan. Riječ je o već tradicionalnoj manifestaciji, a biser kontinentalnog turizma svake godine, pa tako i ove, za sve svoje goste priprema doista bogat program.

Ovogodišnja manifestacija privukla je velik broj posjetitelja, a zadovoljstvo što je održana izrazio je i načelnik Damir Poljak čestitavši svim građanima Međunarodni praznik rada.

- U današnjem događanju sudjelovale su brojne udruge i kulturno-umjetnička društva, pa čak i gosti iz Slovenije tako da se nadam da su svi posjetitelji zaista uživali u bogatoj ponudi – rekao je Poljak dodavši kako se u sklopu manifestacije prezentira i tradicionalna ponuda domaćih proizvoda što je dokaz kako Općina njeguje kulturu, tradiciju i običaje.

Načelnik Poljak osvrnuo se i na nešto drugačije izdanje Trakošćanskog jezera koje je trenutno prazno. Naime, zahvaljujući Hrvatskim vodama i Vladi Republike Hrvatske nakon više od 60 godina započeo je projekt izmuljivanja jezera što će, naglašava Poljak, dodatno doprinijeti uređenju okoliša i čitavog kraja.

- Čišćenje Trakošćanskog jezera još će više doprinijeti očuvanju kulturne baštine i biološke raznolikosti koju ovaj kraj ima i zaštićen je u Naturi 2000. Trakošćan je bio i ostat će jedan od najljepših dvoraca u Republici Hrvatskoj, ali i u svijetu, pa vjerujem da će kao destinacija i dalje, usprkos praznom jezeru, privlačiti brojne turiste koji uživaju ljepotama naše Općine – zaključio je načelnik Poljak.

Proslavi Prvog maja u Trakošćanu prisustvovao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je u svoje osobno ime te uime svoje zamjenice Silvije Zagorec, predsjednika varaždinske Županijske skupštine Josipa Križanića i svih djelatnika Varaždinske županije svim građanima čestitao praznik rada.

- Ovaj dan nas s jedne strane podsjeća na važnost zajedničkog djelovanja i sinergije svih aktera u društvu, s druge strane ukazuje nam na naš temeljni zadatak, a to je stvoriti društvo u kojem će svi kvalitetnije živjeti – rekao je Stričak.

Kako je naglasio, do toga je moguće doći stvaranjem kvalitetnih radnih mjesta, novih vrijednosti i industrija te osiguranjem većeg standarda radnika, uz punu zaštitu njihovih prava.

- Samo stvaranjem boljih prilika kroz kreiranje pozitivnih trendova u gospodarstvu i kroz socijalni dijalog, zajedno možemo stvoriti Hrvatsku zadovoljnih ljudi – poručio je župan.

Na manifestaciji se predstavila i bednjanska Pčelarska udruga Čmalico, a kako je pojasnio tajnik Udruge Milan Vukovski prezentacijom svojih proizvoda žele ukazati na njihovu kvalitetu.

- Ovo područje je kao stvoreno za pčelarsku djelatnost i neke druge poljoprivredne djelatnosti. Nas pčelare u zadnje dvije godine strahovito je uništila nepredvidiva klima i kasni i jaki mrazovi koji su uništili glavne pčelinje paše – rekao je Vukovski zahvalivši načelniku Poljaku i Općini što prepoznaju njihove probleme i pomažu im kada je potrebno.

Jedna od udruga koja je predstavila svoje proizvode je Udruga Tradicija i inovativnost iz Krapinskih Toplica. U raznolikoj ponudi njihovih radova našao se i jedan rijedak predmet – barjaktar iz Trakošćana.

- To je ručnik koji su nekada nosili svati na svadbama. To je jako staro. Moja baka je radila ovdje u dvorcu kao mlada cura, kao sluškinja jer je rođena u okolici Trakošćana i za miraz je dobila taj ručnik i jednu staru šivaću mašinu koju čuvam – rekla je predsjednica Udruge Brankica Horvat koja ističe kako joj je upravo zbog te povezanosti uvijek lijepo doći u Trakošćan.

Uz ponudu tradicijskih proizvoda, licitara, OPG-ova i udruga, za dobro raspoloženje pobrinuo se glazbeni sastav Kumovi koji je posjetitelje zabavljao do večernjih sati. Nastupili su i Kuburaši iz Višnjice, limena glazba iz Bednje, KUD-ovi Josip Genc Bednja, Josip Jedvaj Vrbno i Cvetlinski zvon Cvetlin, Ženski pjevački zbor KUD-a Leskovec i Vinska Trta Zavrč.

Za gastronomsku ponudu bio je zadužen Hotel Trakošćan, a točno u podne poslužen je nezaobilazan prvomajski grah.