Odana počast žrtvama ustaškog logora u Lepoglavi, najavljena obnova spomen-obilježja Foto: Grad Lepoglava

Odana počast žrtvama ustaškog logora u Lepoglavi, najavljena obnova spomen-obilježja

Varaždinske vijesti | 1.5.2021. u 10:38h | Objavljeno u Našim krajem

U noći s 29. na 30. travnja 1945. godine ustaške su vlasti likvidirale ustaški logor u Lepoglavi. S logorom je likvidirano i preostalih 80-ak logoraša, dok je većina logoraša, njih oko 1.300, prethodno deportirano u Jasenovac. Uz sjećanje na te crne dane lepoglavske povijesti, na Spomen groblju u Lepoglavi odana je počast ubijenima u ustaškom logoru u Lepoglavi i svim žrtvama fašističkog terora.

Počast su ubijenima odali predstavnici Udruge antifašističkog boraca i antifašista Ivanec i podružnice Lepoglava, Zajednice udruge antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije te ispred Grada Lepoglave gradonačelnik Marijan Škvarić i njegov zamjenik Hrvoje Kovač.

- U kaznionici u Lepoglavi s dolaskom ustaša zatvoreni nisu lišavani samo slobode već su lišavani i života. O tome što se događalo unutar zidina svjedoče imena ispisana na ovom Spomen groblju, 961 ispisano ime žrtava ubijenih u logoru u Lepoglavi. Od 11. travnja 1945. godine, kada je počela "likvidacija" logora od strane ustaša, tri su vagonska transporta sa zatvorenicima upućena u Jasenovac. Iz jednog vagona uspjelo je pobjeći njih stotinjak od kojih je preživjelo njih 57 koji su svjedočili o strahotama koje su se događale u logoru u Lepoglavi. Preostali zatvorenici likvidirani su s 29. na 30. travnja – kazala je predsjednica UABA Ivanec, Marija Varović.

- Grad Lepoglava ima bogatu kulturno-povijesnu tradiciju prepoznatu i na svjetskoj razini, ali činjenica je da je Lepoglava bila i mjesto patnje. To je povijest od koje ne možemo, ali ne smijemo bježati već to vrijeme nazvati pravim imenom i s njime upoznati generacije mladih kako se u budućnosti to ne bi ponovilo – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Tom je prigodom podsjetio na nedavno objavljeni roman Lepoglava profesora Željka Funde koji govori upravo o strahotama koje su se događale u ustaškom logoru Lepoglavi. Najavio je i obnovu Spomen groblja predstavivši glavni projekt prema kojem se planira obnova ovog spomen obilježja.

Na strahote koje su se za vrijeme 2. svjetskog rata događale u ustaškom logoru u Lepoglavi ovom se prigodom osvrnuo i predsjednik Zajednice Udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije i član Predsjedništva SABA, Milivoj Dretar. Kazao je da se čitanjem ispisanih imena i godina rođenja žrtava može vidjeti da su u logoru Lepoglavi stradali i muškarci i žene svih dobnih skupina pa tako i djeca te starci što dovoljno govori o kakvom je logoru bilo riječ. Na žalost, istaknuo je, ima nekih koji će sve to negirati. Počast je žrtvama odana je i u Parku žrtava fašizma, pored zida nekadašnjeg logora - na mjestu na kojem su ekshumirani posmrtni ostaci ubijenih u logoru u Lepoglavi.

pocast_zrtvama_logora_u_lepoglavi_30042021_01.jpg

pocast_zrtvama_logora_u_lepoglavi_30042021_02.jpg

pocast_zrtvama_logora_u_lepoglavi_30042021_03.jpg

pocast_zrtvama_logora_u_lepoglavi_30042021_04.jpg

pocast_zrtvama_logora_u_lepoglavi_30042021_05.jpg

pocast_zrtvama_logora_u_lepoglavi_30042021_06.jpg

pocast_zrtvama_logora_u_lepoglavi_30042021_07.jpg

pocast_zrtvama_logora_u_lepoglavi_30042021_08_Prikaz_1.jpg

pocast_zrtvama_logora_u_lepoglavi_30042021_08_Prikaz_2.jpg

pocast_zrtvama_logora_u_lepoglavi_30042021_08_Prikaz_3.jpg

pocast_zrtvama_logora_u_lepoglavi_30042021_08_Prikaz_4.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci