Od 5. do 8. svibnja “Svijet minijaturnog drveća” ponovo u Ludbregu

VV | 4.5.2022. u 12:41h | Objavljeno u Našim krajem

U Ludbregu se od 5.-8. svibnja održava izložba pod nazivom “Svijet minijaturnog drveća“. Izložba je uvijek početkom svibnja, istovremeno kad i “Flora Centrum Mundi“, ludbreški sajam cvijeća. Prve godine održana je u cintoru ludbreške crkve Presvetog Trojstva, a ostale u atriju dvorca Batthyany. Ove godine bonsaisti su se odlučili za promjenu te postav preseliti u zatvoreni prostor. O ovoj atraktivnoj i uvijek posjećenoj izložbi razgovarali smo s predsjednikom Udruge “Sjeverozapad“ koja okuplja bonsai uzgajivače sjeverozapadne Hrvatske, Aleksandrom Horvatom.

- Održali smo do sad pet izložbi u Ludbregu, ali kao neformalna grupa bonsai entuzijasta. Kad smo 2020. godine osnovali udrugu “Sjeverozapad“, pandemija nam je pomrsila račune i donijela dvogodišnju pauzu po pitanju izložbi. No naše drveće je i dalje raslo i “popravljalo formu”, tako da ćemo ga s malim odmakom ponovo predstaviti publici. Na zadnje dvije izložbe u atriju, iako su bile atraktivne, vremenske prilike su nam stvarale probleme. posebno vjetar i kiša koji su na kratke periode malo “uneredili” cijelu postavu. Ove godine odlučili izložbu postaviti u sigurnosti svečane dvorane dvorca Batthyany, na prvom katu, pa će postava dobiti jednu sasvim novu dimenziju, a i približit ćemo se tradicionalnom izlaganju bonsai drveća u zatvorenim prostorima. U četvrtak i petak očekujemo među ostalima i nekoliko vrtićkih i školskih grupa, a u vrijeme sajma cvijeća, za sam vikend, pozivamo posjetitelje da ludbreškom šetnicom prošetaju od otoka do centra. Bit će to prilika da, oni koji to nisu, dijelom vide i unutrašnjost dvorca. - saznajemo od Aleksandra koji je i sam jedan od izlagača.

“Žive skulpture“, drvca uzgojena u bonsai formi su “nikad završeno djelo“, spoj hortikulture i umjetnosti, koje svoje porijeklo vuče iz drevne Kine.

- Kad je kineski car poželio da mu se izradi maketa čitavog njegovog carstva, njegovi kreativni podanici su u tu maketu pejzaža ugradili pravo živo malo drveće. Ti minijaturni pejzaži su se zvali “penjing”. Kroz godine je drveće izdvojeno iz makete i uzgajano zasebno u posudama, priča se proširila na Japan koji njeguje dugu tradiciju bonsai uzgoja, a u današnje vrijeme bonsai poznajemo po cijelom svijetu pa i kod nas. Bonsai je u najslobodnijem prijevodu “drvo u posudi” - objasnio je Aleksandar

Inače, ovo je 6. po redu izložba koja se održava u Ludbregu. S obzirom na dolazak izlagača iz Slovenije, bit će međunarodnog karaktera. Na izložbi ćemo vidjeti uglavnom autohtone vrste drveća koje su prilagođene našem podneblju, iako neće izostati po pokoji “japanski“ primjerak.

- Kako su vrste koje ne pripadaju u našu klimu, osjetljivije i treba im posvećivati dodatnu pažnju, većina uzgajivača radije posvećuje glogu, grabu, bukvi, javoru, brijestu drugim vrstama drveća koje pronalazimo u našim šumama. A uzgajivači s više iskustva predstavit će i neke zahtjevnije vrste. - najavio je Aleksandar

Izložba “Svijet minijaturnog drveća će, ponovimo, biti otvorena od četvrtka 5. svibnja do nedjelje 8. svibnja, svaki dan od 9-20 sati, u svečanoj dvorani dvorca Batthyany.

Flora_Centrum_Mundi-01.jpg