Obnavlja se ivanečki glavni park, zasadit će se 65 mladih lipa, platana, omorika... Foto: B. Težak / Grad Ivanec

Obnavlja se ivanečki glavni park, zasadit će se 65 mladih lipa, platana, omorika...

Varaždinske vijesti | 28.9.2019. u 20:05h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon što je u glavnom ivanečkom parku odstranjeno sve staro, pregusto i prekomjerno izraslo ukrasno grmlje, u srijedu 25. rujna počelo je uklanjanje stabala koja su došla do kraja svog životnog vijeka, a među njima i drvored bolesnih kestena uz Varaždinsku ulicu, prema Domu zdravlja.

Riječ je o radovima koji predstavljaju početak provedbe šireg projekta revitalizacije parkova i zelenih površina u Ivancu koja će se u fazama odvijati ove i idućih godina.

Temeljem projekta koji je izradio Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog, u parku se uklanja 36 starih i bolesnih stabala, kojima nema spasa jer ih je zahvatila centralna trulež ili su teško oštećena u lomovima, dok su dio napali nametnici. Zasadit će se 65 novih, pri čemu će se na mjesto divljih kestena zasaditi drvored srebrnolisne lipe, dok će se širom parka zasaditi platane, omorike, magnolija i druge primjerene vrste.

Nakon sječe odabranih stabala (šumarski stručnjaci iz Instituta pregledali su svako stablo i ocijenili njegovo zdravstveno stanje), prići će se iskapanju i uklanjanju panjeva i pripremi terena za sadnju mladih stabala. Sadnja će biti provedena tijekom studenog.

Radove svotom od 419.500 kuna financira Grad Ivanec, a njihovo izvođenje povjereno je tvrtki Cedrus Forest iz Čakovca.

Radovi na revitalizaciji parka bit će nastavljeni idućih godina, kada će se u njemu urediti šetnice, sjenica i primjerena javna rasvjeta te cijeli park opremiti novom urbanom opremom. Slijede i aktivnosti na uređenju Malog parka te parka kod zgrada u Arnoldovoj ulici, u kojima je također opće zdravstveno stanje stabala nezadovoljavajuće te je i tu potrebna obnova. Inače, ukupna procijenjena vrijednost radova koji će se izvoditi na parkovnim i zelenim površinama je više od 2 milijuna kuna.

- Gradska uprava je provedbi ovog projekta prišla planirano, s ciljem da ivanečku javnost pravodobno upozna sa stanjem parka i projektom njegova uređenja te da od samih građana prikupi sugestije i prijedloge. Cijeli ovaj projekt javnosti je bio predstavljen još u ožujku ove godine na javnoj prezentaciji u Srednjoj školi Ivanec, a nakon toga otvoreno je i savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Ono je produljeno i mimo roka propisanog za provođenje savjetovanja te zapravo još uvijek traje - podsjećaju iz Grada Ivanca.

Nadzor nad radovima provodi Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog.

ivanec_radovi_park_190919.jpg

ivanec_sjeca_park_250919_1.jpg

ivanec_sjeca_park_250919_2.jpg

Označeno u