Obilježena 74. godišnjice pogibije mladih mještana kod Matušina u Makojišću Donjem Foto: Novi Marof

Obilježena 74. godišnjice pogibije mladih mještana kod Matušina u Makojišću Donjem

| 21.2.2021. u 20:44h | Objavljeno u Našim krajem

I ove godine Udruga Hrvatski domobran – ogranak Novi Marof i Grad Novi Marof organizirali su obilježavanje obljetnice pogibije mladih mještana nakon Drugog svjetskog rata kod zaseoka Matušini u Makojišću Donjem. Položen je vijenac i zapaljene su svijeće u počast žrtvama poraća.

Mladi mještani pogubljeni su na kućnom pragu gotovo dvije godine po završetku Drugog svjetskog rada. Nevine žrtve stradale su 22. veljače 1947. godine. Tadašnja komunistička vlast pogubila ih je bez suđenja unatoč činjenici da je 23. kolovoza 1945. godine donijeta opća amnestija za sve sudionike Drugog svjetskog rata.

Kod spomen obilježja podignutog u znak sjećanja na stradavanje njihovih sumještana i ove su se godine okupili mještani te, uz poštivanje epidemioloških mjera, molitvom obilježili obljetnicu tog tragičnog događaja.

- Naša je dužnost da se prisjećamo tih nemilih događaja, da na njih upozoravamo, da se oni nikada ne ponove. Svaki autoritarni režim kao takav ima i autoritarne metode rješavanja. I dok je demokracija sistem koji je spor, boljega nemamo. Moramo se uvijek boriti za demokraciju s jedne strane, a s druge strane upozoravati da se takvi sustavi i sistemi ne ponove. Upravo je to razlog zašto se prisjećamo onoga što se dogodilo u naselju Matušini u Novom Marofu – rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Predsjednik Ogranka Udruge Hrvatski domobran Zdravko Maltar dodao je da se svake godine prisjećaju mladih žrtava koji su na svom kućnom pragu izgubile živote.

- Prisjetimo ih se, pomolimo se i vjerujemo da ta njihova žrtva i mučeništvo svima šalje poruku da to ne smijemo zaboraviti, da živimo životima koji idu putevima istine i pravde i da njihova žrtva na neki način kod sviju nas još više jača ljubav prema domovini Hrvatskoj – rekao je Maltar.