NOVI TRENDOVI Zadruga HORVATSKO poduzetničko naselje organizirala skup "Energetska zajednica"

Varaždinske vijesti | 18.9.2022. u 12:22h | Objavljeno u Našim krajem

Priča o novim trendovima koji su u aktualnoj energetskoj situaciji u svijetu usmjereni energetskoj neovisnosti ovog puta dolazi iz Horvatskog. 

Ovaj mali ivanečki mjesni odbor sa samo 172 stanovnika i brendira se kao Poduzetničko naselje Horvatsko.

Budući da u njemu posluju čak 22 tvrtke i nekoliko OPG-ova, iz čega proizlazi da, statistički, čak 11,5% ovdašnjih stanovnika ima „svoju“ tvrtku, a da u tim poduzećima radi velik broj (i) mladih visokostručnih kadrova koji na moderan način pristupaju rješavanju pitanja koja se danas, kao izazov, otvaraju u cijelome svijetu, ovo Poduzetničko naselje otišlo je i korak dalje.

S obzirom na to da svoje poduzetničke ideje ne mogu ostvariti preko mjesnog odbora, koji je zakonski postavljen tako da su mu operativne mogućnosti ograničene (nema mogućnosti zapošljavanja i profitnih financijskih tokova), Poduzetničko naselje osnovalo je svoju zadrugu te je nazvalo Zadruga HORVATSKO poduzetničko naselje, za poboljšanje kvalitete življenja i rada u naselju.

Zadruga kao osnivač energetske zajednice

Zadruga je zamišljena kao mjesna tvrtka „bez politike“ koja raspolaže vlastitim sredstvima, može zapošljavati, u njoj se odlučuje po načelu 1 član – 1 glas, vode je ljudi kojima imaju poduzetnički duh i koja omogućuje i ljudima koji nemaju svoju tvrtku prodaju vlastitih proizvoda.

I upravo ova Zadruga u petak je, 16. rujna, u hotelu Orion organizirala poduzetnički info panel na temu „Energetska zajednica“ te na njoj prezentirala svoju namjeru. 

9998.jpeg

A to je ustrojavanje prve energetske zajednice u Hrvatskoj, koja će služiti na dobrobit i na korist mještana naselja Horvatsko i to, sažeto, na način da zainteresirani poduzetnici instaliraju fotonaponske centrale pri čemu bi dio takoproizvedene električne energije koristili za vlastite potrebe, dio bi predali HEP-u, a dio bi isporučili lokalnoj zajednici po povlaštenoj, nižoj cijeni. 

Kako je uvodno naglasio predsjednik Zadruge Horvatsko Goran Ribić iz Tesle d.o.o., ideja je također da se taj model kasnije preslika na ostale gradove i općine u Varaždinskoj županiji, a kasnije i na cijelu RH.

Batinić: Nužna promjena zakonske regulative

U ime Grada Ivanca, koji je (uz Poslovnu zonu Ivanec d.o.o. i druge dionike) bio pokrovitelj ovoga skupa, gradonačelnik Milorad Batinić najavio je podršku Grada ovoj inicijativi. Izražavajući žaljenje što je u zadnji tren dolazak na skup otkazao državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić, naglasio je da će ovakve aktualne i iznimno korisne inicijative teško zaživjeti ukoliko se po tom pitanju hitno ne promijeni sadašnja manjkava i nedostatna zakonska regulativa.

9994.jpeg

- Sviđa mi se vaš moto: Djeluj lokalno – misli globalno! Svjesni smo da ni država ne može baš sve riješiti te da se u nekim stvarima sami moramo pokrenuti i naći rješenja, a što je osobito poželjno sada, u aktualnoj energetskoj situaciji. Nadam se da će s današnjeg panela po tom pitanju biti upućene ciljane poruke i zahtjevi te da će model energetske zajednice zaživjeti – poručio je Batinić na skupu kome su nazočili poduzetnici, predstavnici okolnih općina i zainteresirani građani. 

Najavio je također da Grad Ivanec razmatra paket mjera za potporu poduzetnicima kako bi lakše prebrodili aktualnu situaciju. 

Poruke s panela

Panel je u nastavku vodio Tin Bašić (ZGRADONAČELNIK.HR). Panelisti su bili zamjenik gradonačelnika Ivanca Marko Friščić, zamjenik pročelnice Ureda varaždinskog župana Mladen Jakopović, zatim, Goran Čačić, koordinator Zelene energetske zadruge i Goran Ribić, predsjednik zadruge Horvatsko. 

- Energetska zajednica svojim bi članovima trebala omogućiti što jeftiniju proizvodnju električne energije. U jednoj stambenoj zgradi jedini način za to jest udruživanje stanara kako bi instalirali na svoj krov fotonaponsku centralu i proizvedenu energiju koristili zajedno – rekao je Čačić. 

9997.jpeg

Međutim, ovaj, naizgled jednostavan i lako provediv koncept u primjeni se suočava s nizom nejasnoća i problema i stoga ne zaživljava u praksi. Primjerice, regulativom nije riješeno tko je vlasnik električne energije i brojila; kome će ići struja; kako će se predana struja iznivelirati s potrebama potrošača u večernjim i noćnim satima, nepoznat je stav Porezne uprave prema novčanim tokovima itd.

M. Jakopović kazao je da će Županija dati podršku ovoj odličnoj inicijativi na svim mogućim razinama, ali smatra nužnim ići na izmjenu zakonodavnog okvira. Iskustvo pokazuje, izjavio je, da ako postoji velik pritisak s lokalne i regionalne razine, onda će i prije doći do izmjene regulative koja je u ovom slučaju potrebna što prije.

Grad Ivanec spreman poduprijeti inovativne inicijative

S tim se složio i zamjenik gradonačelnika M. Friščić, kazavši da Grad Ivanec ima praksu da putem sastanaka sa saborskim zastupnicima inicira izmjene i dopune pojedinih zakona u Saboru, upravo zato kako bi se dao vjetar u leđa i išlo na ruku ovakvim vrijednim i korisnim poduzetničkim inicijativama. 

Osvrnuo se pritom i na brojne, dosad provedene gradske projekte i ulaganja u energetsku obnovu javnih zgrada, društvenih domova i obiteljskih kuća iz vlastitih sredstava i uz potporu državnih i EU fondova te najavio energetsku obnovu još nekoliko javnih zgrada.

9995.jpeg

Najavio je i spremnost Grada da u sklopu sadašnjeg generalnog programa poticaja i olakšica za razvoj poduzetništva omogući i nove, ciljano usmjerene za ovakve inovativne inicijative.

Napomenuvši da zakonodavni okvir nikad nije bio savršen, Goran Ribić izrazio je uvjerenje da će se pod pritiskom EU regulative i to s vremenom promijeniti.

- Ali nemojmo čekati da se to dogodi, djelujemo u međuvremenu proaktivno – poručio je Ribić te kazao da je naselje Horvatsko gotovo idealni model za uspješno funkcioniranje energetske zajednice (mali broj stanovnika, razmjerno velik broj poduzetnika, lakše mogućnosti dogovora, djelovanje tvrtki koje se bave montažom Sunčevih elektrana i onih koje ih već posjeduju, a postoji interes i građana i poduzetnika za taj model). 

Problem je ponovno – regulativa. I to je bit cijele priče,potreba da se ova tematika normativno uredi kao bi energetske zajednice mogle profunkcionirati. 

Smart village

Ističući na kraju da za godinu dana Zadrugu Horvatsko vidi kao etabliranu u prostoru naselja, s realiziranih nekoliko ključnih ciljeva (dovršetak nogostupa, realizacija projekta optičke infrastrukture za brzi Internet, formiranje energetske zajednice), Ribić je najavio da je došlo vrijeme da se sredine poput Horvatskog promoviraju kao smart village (pametno selo, nasuprot već etabliranom modelu smart city, odnosno, pametnog grada) i to putem digitalne infrastrukture i niz drugih načina.

Poručio je također da će rado podijeliti iskustva i dokumente sa svim drugim sredinama koje žele osnovati svoju zadrugu.

U neposrednoj organizaciji poduzetničkog info panela bio i Darko Molnar iz hotela Orion, suosnivač Zadruge Horvatsko.