NOVI MAROF Jenkač: U upravljanju gradskom imovinom postupamo vrlo mudro Foto: Grad Novi Marof

NOVI MAROF Jenkač: U upravljanju gradskom imovinom postupamo vrlo mudro

Varaždinske vijesti | 30.3.2022. u 13:28h | Objavljeno u Našim krajem

Na sjednici Gradskog vijeća Novog Marofa u utorak na dnevnom je redu bilo i izvješće o radu gradonačelnika Siniše Jenkača u drugoj polovici prošle godine.

Među brojnim projektima istaknuta je rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića u Novom Marofu, vrijedna 10 milijuna kuna, uređenje društvenih domova, gradnja istočne obilaznice vrijednosti 113 milijuna kuna bez PDV-a, čiji se dovršetak očekuje do kraja godine.

novi_marof_vijece_29032022_1.JPG

Gradonačelnik Jenkač je posebno istaknuo upravljanje i raspolaganje imovinom Grada Novog Marofa.

– Nastavljamo s kupovanjem zemljišta gdje je moguće i gdje su građani zainteresirani, a zemljište je za plansko širenje poduzetničkih zona i gradnju cesta. I u tom segmentu postupamo vrlo mudro, kao dobri gospodari – naglasio je Jenkač.

U izvješću o radu trgovačkog društva Novokom, kao davatelja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Novog Marofa za 2021. godinu, navedeno je da je prikupljeno ukupno 2175,95 tona otpada.

novi_marof_vijece_29032022_3.JPG

Gradonačelnik Siniša Jenkač je naglasio da je došlo do povećanja količine miješanog komunalnog otpada, ali i povećanja odvojenog sakupljanja otpada.

Građani nedovoljno recikliraju. Povećali smo odvojeno sakupljanje otpada u odnosu na 2019. i 2020. godinu. S 23,6 i 27,6 posto došli smo na 33,72 posto. Ali povećana je i ukupna količina miješanog komunalnog otpada, s 1274 tone u 2020. godini na 1375 tona. Pozitivno je da raste količina prikupljenog otpada u reciklažnom dvorištu. Ali negativno je što raste količina miješanog komunalnog otpada – kazao je Jenkač.

novi_marof_vijece_29032022_2.JPG

– Treba nastavit recikliranje, a građanima mora biti jasno da je potrebno smanjiti miješani komunalni otad jer je skup. Treba što više koristiti reciklažno dvorište. Pomaci su vidljivi, ali trebamo raditi i dalje. I komunalno poduzeće i građani – zaključio je gradonačelnik koji je upozorio i na spaljivanje na otvorenom i požare koji se događaja u ovo vrijeme godine pa vatrogasci imaju po tri izlaska dnevno.

U izvješću o izvršenju dijela Programa građenja komunalne infrastrukture za 2021. godinu, koji se odnosi na gradnju građevina za gospodarenje komunalnim otpadom, istaknut je završetak sanacije odlagališta neopasnog otpada Čret, za što je u prošloj godini utrošeno 2,7 milijuna kuna.

novi_marof_vijece_29032022_4.JPG

U svrhu proširenja poslovanja društva Novokom d.o.o. i omogućavanja obavljanja komunalnih djelatnosti za Općinu Ljubešćica bez potrebe provođenja javnog natječaja, a što je omogućeno Zakonom o javnoj nabavi, Gradsko vijeće Novog Marofa potvrdilo je odluku o pristupanju novog člana društvu Novokom. Tako Općina Ljubešćica uplatom uloga postaje novi član društva s udjelom od 1 posto.

Sukladno zakonskim odredbama Gradskog vijeće Novog Marofa donijelo je odluku o prijenosu komunalnih vodnih građevina u vlasništvo javnog isporučitelja vodnih usluga, a na području Varaždinske županije to je Varkom d.d. Varaždin.

Gradski vijećnici odlučili su i o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Novog Marofa. Radi se o zemljištu površine 2566 četvornih metara, nasuprot Dječjeg vrtića u Novom Marofu, a namijenjeno je za višestambenu izgradnju. Zbog iskazanog interesa za kupnju ovog zemljišta, raspisat će se natječaj za prodaju s početnom cijenom od 419.000 kuna.

novi_marof_vijece_29032022_5.JPG

Vijećnici su potvrdili i odabir najpovoljnijeg ponuditelja za kupnju zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novi Marof – Ključ. Za cijenu od 957.000 kuna zemljište će biti prodano tvrtki Atlas mbd d.o.o. iz Križovca.

U izvješću o izvršenju plana djelovanja Grada Novog Marofa u području prirodnih nepogoda za 2021. godinu navedeno je da je 21. travnja prošle godine župan Varaždinske županije proglasio prirodnu nepogodu – mraz te da je procjena šteta na području Grada Novog Marofa, temeljem prijava građana, iznosila 201.201 kunu. Državno povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda u studenom je donijelo raspored dodijeljene pomoći po odluci Vlade te je Gradu Novom Marofu ukupno dodijeljeno 7.934,27 kuna, a to je uplaćeno oštećenicima na račune. Tijekom 2021. godine nije bio drugih prirodnih nepogoda na području Grada Novog Marofa.

Označeno u