"Neustrašive žene" stižu u Ludbreg

| 12.12.2023. u 15:27h | Objavljeno u Našim krajem

“Neustrašive žene” stižu u Ludbreg! Otvorenje izložbe je 15. prosinca 2023. godine s početkom u 18 sati u izložbenom prostoru dvorca Batthyany, u sklopu programa Ludbreg petkom.

Izložba “Neustrašive žene” ima višestruku vrijednost – s jedne strane riječ je o likovnoj izložbi kroz koju promoviramo suvremene hrvatske ilustratorice, ali i sâm medij ilustracije, dok istovremeno izložba ima snažan edukativan karakter jer putem izložbe educiramo širu javnost o relevantnosti i značenju žena u hrvatskoj povijesti i sadašnjosti iz najrazličitijih područja (znanost, umjetnost, sport…) i na taj način ukazujemo na relevantnu ulogu značajnih žena koje su itekako oblikovale našu prošlost i sadašnjost, ali nažalost nisu bile adekvatno zastupljene ili valorizirane u obrazovnom sustavu te šira javnost nije upoznata s njihovim djelovanjem i doprinosom. Izložba je namijenjena svim generacijama jer komunicira sadržaj kroz medij ilustracije uz koji kao djeca odrastamo, ali je namijenjena i odraslima kroz sam sadržaj i svoje suvremene interpretacije.

Putujuća izložba „Neustrašive žene” temelji se na knjigama „Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” autorice Tatjane Barat i „Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” autorice Rosie Kugli. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Organizatorica izložbe je kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Izložba ostaje otvorena do 31. prosinca.