„NE“ KAMENOLOMU NA IVANČICI Eko udruga „Naša Ivanščica“ u žestokoj kampanji protiv otvaranja kamenoloma

Varaždinske vijesti | 8.12.2023. u 16:00h | Objavljeno u Našim krajem

Eko udruga „Naša Ivanšica“ proteklih je dana pojačala kampanju protiv otvaranja kamenoloma na brdu Siljevec i na brdu Obroščica na Ivančici.

U objavi kojom traže podršku za svoja nastojanja, a koju su poslali na niz adresa, među njima i Gradu Ivancu, ekološki aktivisti podsjećaju na inicijative, pripreme ali i pritiske koji idu za tim da se u općini Budinščina u Krapinsko-zagorskoj županiji, tik uz granicu s Varaždinskom županijom, otvori kamenolom ukupne površine veće od 76 hektara i to u zaštićenom području koje se nalazi u obuhvatu ekološke mreže Natura 2000.

Pošto bi kamenolom bio udaljen tek nešto više od 500 metaraod prvih kuća koje teritorijalno pripadaju Gradu Ivancu, a iprijevoz kamenog agregata predviđenom je županijskom prometnicom (kojom upravlja ŽUC Varaždin) kroz Ivanečku Željeznicu, mještani žestoko prosvjeduju protiv kamenoloma, smatrajući da bi uništio njihove živote, uzrokovao iseljavanje,devastirao prirodu i doveo u opasnost izvore vode na Ivančici.

U tome imaju i potporu gotovo 10.000 građana Ivanca i šire, koji su potpisali peticiju protiv otvaranja kamenoloma.

Kako može kamenolom u Naturi 2000?

U svojim, i inače oštrim objavama, ekološki aktivisti ovoga su puta otišli i korak dalje. Navode da su na njihove obronke „nasrnuli bezobzirni, pokvareni pohlepnici koji ne prežu ni pred čim kada im se ukaže prilika da napune svoje džepove“. Pitaju kako je moguće otvaranje kamenoloma u zaštićenom području ekološke mreže Natura 2000? Zbog čega zainteresirani lobiji u prostorne planove lokalnih i regionalnih samouprava uvijek uspiju ugraditi i „rupe“ koje im omogućuju da ostvare takve planove?

Objašnjenje za to nalaze u onoj: „Para buši gdje burgija neće“.

Članovi udruge prozivaju i političare koji, tvrde, javno zagovaraju Park prirode na Ivančici, a u stvarnosti poduzimaju sve da se otvori kamenolom, ili, u najboljem slučaju, okreću glavu na drugu stranu.

Optužuju, nadalje i sve one, koji u svojim rukama drže poluge moći, da su im zabranili pristup gotovo svim javnim medijima, da se njihove objave brzo sklanjanju u pozadinu, da im se na društvenim mrežama onemogućuje lajkanje i sl.

Plakati skinuti za nepunih sat vremena

Plakati, tvrde, kojima upozoravaju na takvu praksu, skidaju se u rekordno kratkom vremenu. Ističu da su plakati, koje su postavili na 20-ak mjesta u Krapini, a kojima su upozorili na problematiku kamenoloma, bili uklonjeni za manje od sat vremena.

-Naša država prihvatila je sve međunarodne sporazume koji se odnose na očuvanje planeta Zemlje. Usprkos tomu što u čl. 1. Ustava piše da je Republika Hrvatska socijalna država, apojam „socijalno“ u Ustavu se navodi 15 puta, nadležna državna tijela koja odobravaju otvaranje kamenoloma i sličnih zahvata u okolišu izuzetno su rijetko u praksi donosila odluke kojima bi se takav zahvat odbio u korist prevladavajućeg javnog interesa. Gotovo uvijek su, na žalost, odlučila suprotno, u korist privatnog interesa, koji puni privatne džepove, kršeći pritom cijelih niz ustavnih odredbi – zaključuju ekološki aktivisti.