Nastali problemi: Čačić o izmuljivanju jezera Trakošćan "To je veća saga od Ilijade i Odiseje"

J.Š./ Varaždinske vijesti | 28.4.2021. u 14:05h | Objavljeno u Našim krajem

Iako je još početkom veljače najavljeno da će se ispustiti voda iz jezera Trakošćan te su radovi već trebali biti u jeku, izgleda da radova još neće biti neko vrijeme.

Odgodu su komentirali i na FB profilu Š.R.K.''Trakošćan'' Bednja koji navode da je odlukom Visokog upravnog suda Republike Hrvatske poništeno rješenje Državne komisije kao i odabir najpovoljnije ponude.

Slučaj je komentirao i župan Radimir Čačić istaknuvši da je cijela priča vraćena na početak te se sve pretvorilo u jednu sagu.

- Ilijada i Odiseja su ništa za proces ugovaranja čišćenja jezera Trakošćan. Stvari su potpuno jasne. 40-ak godina se tu ništa nije napravilo, 400 tisuća kubika je prostor tog jezera, od toga kroz te godine je 200 tisuća kubika mulj. Na pola smo i to će se jezero pretvoriti u močvaru, ako se nebriga nastavi. Prepoznali smo to, i ja kao župan i Hrvatske vode te inicijativu koju sam dao prihavila je uprava Hrvatskih voda. Osigurana su sredstva, svi uvjeti su zadovoljeni, napravljeni su projekti, nakon prvog kruga natječaja kada su iznosi ponuda bili previsoki napravljena je racionalizacija projekta, pojednostavljene su procedure, dobili smo cijene na zadnjem natječaju koje su bile ispod procjene. I onda nakon tih žalbi i nakon svega, i nakon što je dodijeljen ugovor za početak radova, a on govori da sada mora biti ispuštena voda i premještena riba da bi se jezero prosušilo, mulj se prvo mora prosušiti da bi ga mogli vaditi. Nakon toga imamo jednu nevjerojatnu situaciju da Upravni sud odluči o nekom elementu troškovnika. Ponovno velim, pravosuđe u ovoj zemlji je, po mom dubokom vjerovanju, najgore. Od svih institucija je najvažnija i najlošija. Sad smo ponovno na početku. Na sramotu ovog našeg sustava. Nadam se da će i ta priča završiti ovih dana jer ovih dana ističu svi rokovi i da će konačno ugovor postati važeći. U međuvremenu, obzirom da su me obavijestili, razgovarao sam sa predsjednikom uprave Hr. voda i ponuditeljima za premiještanje ribe, investitorom, zamolio sam ih da se priča završi u najkraćem mogućem roku. Na to ni na koji način, osim ovih koraka koje sam učinio, ne mogu utjecati – jasan je bio župan Čačić.

Označeno u