Nakon otkaza nije htjela odraditi otkazni rok pa mora nadoknaditi štetu

VV | 19.1.2022. u 09:20h | Objavljeno u Našim krajem

Zbog otkazivanja ugovora o radu bez odrađivanja otkaznog roka, Snježana F. iz Ludbrega, bivša zaposlenica tvrtke Boxmark Leather iz Trnovca Bartolovečkog, trebat će toj tvrtki isplatiti 3.689,72 kn zajedno s kamatama i troškovima postupka, ukoliko postane pravomoćna presuda varaždinskog Općinskog suda.

Tužena je, prema ugovoru od 2. studenog 2020., trebala raditi od 2. veljače prošle godine. Međutim, 11. siječnja otkazala je ugovor o radu pismenim putem, uz izjavu da ne želi odraditi otkazni rok. Zbog toga je, prema tužbi, trebala naknaditi štetu, i to u visini neto plaće obračunate za mjesec prosinac 2020., a koja ukupno iznosi 3.690,72 kn.

Protiveći se tome, tužiteljica je ukazivala da tvrtki nije nastala nikakva šteta zbog toga što nije odradila otkazni rok. No, sud je zaključio suprotno.

- Opće je poznato da je u Republici Hrvatskoj upravo tijekom 2020. utvrđena pandemija zbog bolesti Covid 19, a zbog koje bolesti je i došlo do većeg izostanka radnika sa svog redovnog posla i to ne samo kod tužitelja nego i kod drugih poslodavaca, a to ne samo zbog činjenice zaraženosti kod pojedinih radnika nego i zbog činjenice da je dio radnika morao ići i u tzv. izolaciju i to radi sprječavanja daljnje odnosno veće zaraze svojih kolega na radnom mjestu, ukazuje se u presudi.

Izostanak s posla, kako se dodaje, imao je utjecaja kod pojedinih poslodavaca i na proces proizvodnje i samog poslovanja te je logično svakom poslodavcu bilo u interesu da radnike zadrži što duže u radnom procesu, a kako bi mogao ostvarivati svoje poslovne rezultate odnosno zacrtane ciljeve.

Stoga je sud zaključio da je tvrtka kao poslodavac doista imala opravdano pravo zaštititi svoje interese i na način da je u samom ugovoru o radu ugovorila naknadu štete u slučaju neodrađivanja otkaznog roka u visini plaće.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci