Nacionalna zaklada pružila financijsku podršku Ludbreškom suncu Foto: Grad Ludbreg

Nacionalna zaklada pružila financijsku podršku Ludbreškom suncu

Varaždinske vijesti | 28.2.2017. u 12:20h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga Ludbreško sunce i u novoj godini nastavila je s provedbom brojnih aktivnosti. Jedan od najradosnijih trenutaka svakako je obavijest Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva da su za 2017. godinu dobili institucionalnu podršku u iznosu 226.197,75 kn.

- Riječ je o iznosu od vrlo velikog značaja za udrugu. Namjera te podrške je rasterećenje sredstava za osnovnu djelatnost, nadopuna da bi se ostala sredstva mogla koristiti za ostale aktivnosti poput radionica i svih ostalih aktivnosti koje obogaćuju svakodnevni sadržaj i život osoba s invaliditetom - rekla je Ruža Zlatar, predsjednica udruge Ludbreško sunce.

Tijekom siječnja nastavili su i dugogodišnju suradnju sa Sveučilištem Sjever iz Varaždina - studij sestrinstva, dok je veljača tradicionalno rezervirana za posjetu učenika Medicinske škole iz Varaždina. Kao i dosadašnjih godina, posjet je organizirala profesorica Nataša Vuković. Nakon srdačnog pozdrava predsjednice udruge Ruže Zlatar, u znak zahvalnosti korisnici udruge pripremili su program pun pjesme, plesa i recitacija.

- Učenici Medicinske škole darivali su korisnike „Kuće Sunca“ prigodnim poklonima, a isto tako učenice su za ovu priliku pripremile nekoliko pjesama koje su otpjevale zajedno s korisnicima udruge. Uslijedila je zajednička uskrsna radionica oslikavanja pisanica i veselo druženje uz domjenak te pjesmu i ples. U siječnju smo pak primili studente treće godine studija koji se školuju za više medicinske sestre. Naša suradnja traje šest, sedam godina. Studenti se upućuju na obavljanje prakse u našem prostoru kako bi se neposredno susreli s osobama s invaliditetom i s njihovim potrebama i sa svime onime što im se pruža u našem prostoru. Za nas je to izuzetna podrška, jedna divna suradnja koja nam puno znači. U razdoblju od dva tjedna obiđe nas sedamdesetak studenata koji dolaze iz svih krajeva Lijepe Naše, ima ih primjerice iz Šibenika, Velike Gorice, Zagreba, Slavonskog Broda jer studij sestrinstva u Varaždinu je prepoznat i po svom programu jedinstven te stoga ne čudi dolazak iz svih krajeva na nastavak obrazovanja kako bi se što kvalitetnije obučili za svoj životni poziv i pružili što kvalitetniju skrb. Naše djelatnosti se podudaraju, oni su u sustavu zdravstva, a mi u sustavu socijalne skrbi, ali svi imamo istu brigu o čovjeku - kaže R. Zlatar.

S drugim polugodištem, Ludbreško sunce proširilo je svoju uslugu prijevoza za učenike s posebnim potrebama s područja Grada Ludbrega i šire okolice, a koji svoje obrazovanje nastavljaju u centru "Podravsko sunce" u Koprivnici.

- Svakodnevno ih ujutro pokupimo, vozimo u Podravsko sunce, a poslijepodne ih vraćamo kućama. Za nas je svaka osoba s invaliditetom dragocjena i smatramo da svaka osoba s invaliditetom ima prava na sve kao i ostali učenici i ljudi jer i oni zaslužuju dostojan život u zajednici - naglašava R. Zlatar.

Udruga Ludbreško sunce marljivo skrbi upravo o djeci predškolske i školske dobi, između ostalog, imaju i program "Male škole za predškolsku djecu s teškoćama u razvoju" koji je kao takav među rijetkima, ako ne i jedini u Hrvatskoj. Za provedbu "Male škole" imaju suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i rješenje Županijskog ureda državne uprave. Pomoć se pruža u vidu usluge prijevoza, prehrane, rehabilitacije, socijalizacije, stjecanja radnih i higijenskih navika, igraonice te provođenja predškolskog programa. Aktivnosti provodi stručni tim u sastavu: defektolog, odgajatelj, dipl. soc. radnik i logoped.