Načelnica Sanja Kočet posjetila humanitarnu organizaciju MFS-EMMAUS i Prihvatni centar „Duje“

vv | 29.1.2024. u 08:18h | Objavljeno u Našim krajem

Tokom službenog posjeta Općini Doboj-Istoka, zajedno sa predstavnicima Općine i KUD-a „Voća“ Načelnica Kočet posjetila i Prihvatni cestar „Duje“ u Doboj-Istoku (BIH) te u prisustvu Načelnika Doboj-Istoka g. Kemal Bratića detaljnije se upoznala s aktivnostima i potrebama Međunarodnog foruma solidarnosti. S važnošću i značajem ove organizacije za BIH, a prvenstveno za Doboj-Istok upoznao ih Sefir Halilović-pomoćnik direktora.

MFS-EMMAUS je nevladina humanitarna organizacija osnovana 1991. godine sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je ta pomoć potrebna. Preko 263 zaposlenika, 50-tak aktivnih volontera i mrežom ureda u Doboj Istoku, Sarajevu, Srebrenici, Zvorniku, Velikoj Kladuši i Mostaru. MFS-EMMAUS djeluje na cijelom teritoriju BIH i predstavlja jednu od najvećih samoodrživih NVO-a u zemlji i šire.

Neki od najvećih projekata koje provodi MFS-EMMAUS su: Prihvatni centar "Duje" u Doboj - Istoku koji djeluje od 2004. godine gdje je smješteno 430 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija. MFS – EMMAUS, među ostalima, vodi projekte za održiv povratak, pomaže žrtvama trgovine ljudima i ilegalne migracije, učestvuje u projektu sprečavanja zloupotrebe djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija, vodi projekat socijalnog stanovanja uz podršku, projekat Malonogometne reprezentacije beskućnika BiH.

Za dobrobit ljudi kojima je pomoć potrebna, postoji i djeluje u službi samo jedne teorije, a to je teorija solidarnosti i humanosti.

Svrha posjeta Općini Doboj-Istoka je razmjena iskustava na raznim područjima, ali i razvoj suradnje po pitanju raznih budućih projekata. Posebno se naglasak stavio na razmjenu iskustava i projekata među udrugama civilnog društva, ali i međusobno bolje upoznavanje i razmjena ideja o zajedničkim suradnjama društava civilnog sektora s području obiju općina.