Načelnica Kočet: Mladi se iseljavaju iz općine i to hitno moramo mijenjati

| 13.11.2021. u 20:57h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Na blagdan sv. Martina Biskupa općina Donja Voća proslavila je svoj dan. Svečanoj sjednici nazočili su uvaženi gosti koji su iskoristili priliku kako bi čestitali mještanima dan Općine, ali i osvrnuli se na rad nove načelnice, Sanje Kočet. Predsjednik Općinskog vijeća, Željko Žmegač, uz pozdrave prisutnima je istaknuo kako se načelnica odlično snašla na novoj dužnosti. ‘

- Nije joj bilo lako, ali naša nova načelnica hrabro se uhvatila u koštac sa svim problemima koji su je dočekali u općini i svakog dana pokazuje volju, želju i znanje da naša Voća postane bolja i razvijenija - rekao je Žmegač.

Načelnica Sanja Kočet obratila se prisutnima uz pozdrave te se osvrnula na protekle mjesece otkako je načelnica, ali i istaknula prioritete za budućnost.

- Prethodni mjeseci u kojima sam preuzela odgovornost za vođenje općine, nisu bili laki, bilo je tu raznih problema, ali uspješno se snalazimo i u tim manje lijepim situacijama te svakodnevno radimo na stabilizaciji Općine kroz novu snagu i nove ideje. Radit ćemo i dalje na konsolidaciji te će naša općina odgovornije i transparentnije poslovati. Neke prijašnje projekte uspješno smo priveli kraju, te radimo na novim projektima koji su prvenstveno usmjereni na razvoj gospodarstva i turizma, te na poboljšanje života naših mještana. Naši mladi iseljavaju iz općine jer im nije osiguran kvalitetan život i to hitno moramo mijenjati. Zato nam je jedan od većih prioriteta ulaganje u otvaranje dječjeg vrtića na području Općine. Također, nadamo se kako ćemo dobiti potporu županije u izgradnji školske dvorane kako bi naša djeca imala jednake uvjete kao njihovi vršnjaci u susjednim jedinicama lokalna samouprave. Slijede nam i daljnje ulaganja u provedbu projekta produženog boravka, uređenje dječjih igrališta, sportskih terena, te potenciranje aktivnog uključivanja mladih u zajednicu kroz udruge i inicijative mladih. Tu su i mlade obitelji koje treba pomagati kroz stambeno zbrinjavanje. Nećemo zaboraviti ni naše starije, kojima moramo osigurati dostojanstvenu starost te pomoći u svim životnim segmentima. Za početak, prvi puta od postojanja Općine, osigurat ćemo božićnice i uskrsnice za naše starije sumještane. Pripremamo i projekte za razvoj i unaprjeđenje komunalne infrastrukture, a prioritet nam je i razvoj gospodarstva i malog i srednjeg poduzetništva pa tako pripremamo javne natječaje za potpore male vrijednosti poduzetnicima i poljoprivrednicima. Brendidrat ćemo spilju Vindiju, nalazište od svjetske važnosti, te ćemo odati počast našem poznatom naivnom umjetniku Slavku Stolniku kroz ulaganje u suvremeni interpretacijski centar. Imamo velike planove, puno energije i volje i potrudit ćemo se da većinu njih ostvarimo u nadolazećim godinama - poručila je načelnica Kočet. Također, čestitala je svim dobitnicima priznanja, a posebno dobitniku nagrade za životno djelo Dragutinu Greguru, za kojeg je istaknula da je sve zadužio svojim svestranim djelovanjem i koji je uzor da uvijek ustrajemo u svojim nakanama i činimo dobro svojem kraju.

Ispred Županije, domaćine i goste pozdravio je predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije, Josip Križanić. Istaknuo je kako je svojedobno i sam bio u sličnoj situaciji, kada je preuzeo vođenje općine u kojoj je naslijedio brojne probleme, ali i poručio kako se uz dobru volju i puno rada može ići naprijed. Također, obećao je pomoć Županije u realizaciji projekata, prije svega izgradnji školske sportske dvorane. U ime gradonačelnika i načelnika čestitku je uputio i Željko Posavec, načelnik Petrijanca. Poželio je načelnici i Općinskom vijeću puno uspjeha u daljnjem radu te istaknuo kako je do sada načelnica Kočet već pružila ruku suradnje drugim općinama i gradovima, pogotovo susjednima, te vjeruje kako će uspješno surađivati na svim projektima u budućnosti. Državni tajnik Ministarstva obrazovanja, Tomislav Paljak, uz čestitku, osvrnuo se i na važnost područnih škola. Naglasio je da će se zalagati da se područne škole ne ukidaju sve dok u njima ima učenika, jer su one izuzetno važne za kvalitetu života mještana. Istaknuo je i Spilju Vindiju kao ogroman potencijal Voće po pitanju turizma, ali i vrlo aktivne udruge koje djeluju na području općine što sve daje dobre temelje za daljnji uspjeh. Saborska zastupnica i predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, Natalija Martinčević, osvrnula se na važnost korištenja EU fondova.

- U sredstvima koje imamo na raspolaganju iz EU fondova leži ključ uspjeha i razvoja, tu jedinice lokalne samouprave imaju priliku da same kreiraju svoju sudbinu. Najbolji primjer je Varaždinska županija koja je u prošlom mandatu tri godine bila najuspješnija županija u realizaciji projekata i povlačenju novca iz fondova. Sa preko 250 realiziranih projekata doslovno se promijenila vizura županije. Za to treba znanja, sposobnosti, kvalitetan tim ljudi, a naravno i lider. Po pitanju ukidanja manjih općina, moj stav, kao i stav stranke je – racionalizacija da, ali ukidanje općina ne. Za racionalizaciju ima prostora, ali ju treba provesti kroz objedinjavanje službi te na taj način potaknuti općine na međusobnu suradnju, pogotovo na zajedničkom participiranju u projektima EU. Na kraju, za moju stranačku kolegicu, a vašu načelnicu, mogu reći da Sanja posjeduje sve kvalitete koje su potrebne da posao odradi dobro i kvalitetno i zato ni najmanje ne sumnjam u prosperitet i razvoj općine Donja Voća - zaključila je Martinčević.

Galerija slika